Podnikateľ, ktorého obvinili spolu s košickým županom, ostane vo väzbe

Podnikateľ Richard Reday, ktorého obvinili v rámci februárovej policajnej akcie Valentín, zostáva stíhaný vo väzbe. Najvyšší súd (NS) SR na štvrtkovom neverejnom zasadnutí potvrdil väzobný verdikt Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie je právoplatné. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

09.03.2023 15:24
Najvyšší súd NS Foto: ,
Budova Najvyššieho súdu SR na Panónskej ceste v Bratislave.
debata (3)

„Najvyšší súd na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť obvineného Richarda R. proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, ktorým obvineného vzal do väzby,“ priblížila hovorkyňa. Dôvodom väzby je obava z ovplyvňovania svedkov.

„Senát Najvyššieho súdu sa stotožnil s napadnutým uznesením s tým, že kolúzny dôvod väzby u obvineného posúdil ako dokonané kolúzne konanie,“ dodala. Dôvod preventívnej väzby sťažnostný súd a ani ŠTS nezistil.
Podnikateľ Richard Reday čelí obvineniu pre pokračovací zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom.

rastislav trnka Čítajte viac Trnka zostáva stíhaný na slobode. Najvyšší súd zamietol sťažnosť prokurátora

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Valentín 17. februára obvinila päť osôb. Kauza sa týka obstarávania bezdotykových teplomerov a nákladných vozidiel na údržbu komunikácií. Spôsobená škoda mala byť vyše 300 000 eur. Medzi obvinenými je i predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka. Obvinenie sa v jeho prípade vzťahuje len na ovplyvňovanie špecifikácie pri obstaraní štyroch vozidiel značky Tatra. Obvinený je aj generálny riaditeľ Správy ciest KSK Anton T. a ďalšie dve osoby.

KSK obstaral v rokoch 2020 a 2021 v rámci protiepidemických opatrení spolu 205 prechodových teplomerov za viac ako 178.000 eur a Správa ciest KSK obstarala v roku 2020 štyri nákladné vozidlá značky Tatra s nadstavbami na zimnú a letnú údržbu za 1,3 milióna eur. Kritici namietali, že išlo o predražené nákupy, čo kraj odmietal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #väzba #verejné obstarávanie #Rastislav Trnka