Zomrel hlavný obžalovaný z kauzy Dobytkár, „vybavovač“ Kropil

Ľubomír Kropil, hlavný obžalovaný z korupcie pri získavaní eurofondov v Poľnohospodárskej platobnej agentúre (PPA), zomrel vo veku 62 rokov po dlhej a vážnej chorobe.

09.03.2023 19:03 , aktualizované: 19:07
debata (8)

Informovali o tom Hospodárske noviny, pre ktoré to potvrdil advokát Kropila Rastislav Urbáni.

Kropil, ktorý sa na posledných pojednávaniach pre chorobu nezúčastňoval, ale dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti, vypovedal naposledy ešte vlani v júni minulého roka. Nevyužil ani jednu z možností vyhlásenia o vine či nevine. Tvrdil, že nelegalizoval žiadne finančné prostriedky z trestnej činnosti, úplatky neprijal. Priznal len nepriamu korupciu, respektíve podplácanie za schválené dotácie.

partika Čítajte viac Výsluch exšéfa PPA obžalovaného v kauze Dobytkár trval tri pojednávacie dni

Expolitika HZDS zadržala Národné kriminálna agentúra ešte v marci 2020. „Našla u neho cenné obrazy a umelecké diela za zhruba milión eur, ale aj množstvo zlatých a strieborných mincí,“ pripomínajú aktuality.

VIDEO: Kauza Dobytkár: Kvietik na súde „bombarduje“ kľúčového svedka Kodadu množstvom otázok
Video

Kropil pôsobil v PPA v neoficiálnej pozícii „lobistu" alebo „vybavovača" viac ako desaťročie. „Za úplatok údajne vedel zariadiť, aby žiadatelia o dotáciu uspeli. Pomáhať mu mali priamo ľudia v štruktúrach PPA, ktorí sú obžalovaní spolu s ním,“ píšu aktuality. Celá schéma úplatkov končila až u výkonného šéfa PPA Ľubomíra Partiku, ktorý sa do pozície dostal za vlády Smeru.

Kropil ešte pred súdnym pojednávaním vyšetrovateľom tvrdil, že Partikovi, kamarátovi, s ktorým sa poznal z ministerstva pôdohospodárstva z éry HZDS, počas stretnutí na pumpách či parkoviskách odovzdal približne tri milióny eur v hotovosti, na súde úplne otočil a uviedol, že od konca roku 2012 až do februára 2016 dal Partikovi za všeobecné informácie, ktoré sa dali nájsť aj na internete, zhruba 40-tisíc eur, uviedli aktuality.

norbert bodor, kauza dobytkár Čítajte viac Kauza Dobytkár: Bödör vyhlásil, že je nevinný. Kaliňák hovorí o deštrukcii a rozpade obžaloby

Úrad špeciálnej prokuratúry podal v kauze Dobytkár obžalobu ešte v auguste 2021 na osem fyzických osôb a päť právnických osôb.

Konkrétne v kauze korupcie spojenej s PPA čelia obžalobe nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, finančník Martin Kvietik, podnikateľ Peter Kuba, bývalý generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch, Partika, Kropil, právnik Milan Kopriva a bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas. Jednotlivé skutky v obžalobe sa týkajú najmä korupčných trestných činov a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #NAKA #Poľnohospodárska platobná agentúra #kauza Dobytkár