Žilinka odmieta väzenie pre riaditeľov za nedostatok zdravotníkov. Heger zvoláva k rokovaniu

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta zavedenie nového trestného činu ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorý by znamenal tresty za nezabezpečenie dostatočného počtu zdravotníkov v nemocniciach. Informoval o tom na sociálnej sieti.

10.03.2023 12:22 , aktualizované: 20:35
žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka.
debata (7)

Žilinka hovorí o neopodstatnenej a bezúčelnej kriminalizácii konania, ktorá nie je nevyhnutné a ani neprispeje k dosiahnutiu sledovaného cieľa – vyriešeniu akútneho personálneho problému v zdravotníctve a zabezpečeniu jeho funkčnosti.

30november2022 Vlada Podpis Lekari 4919703u Čítajte viac Za úmyselný nedostatok lekárov či sestier až 15 rokov na tvrdo. LOZ žiada tresty pre vedenia nemocníc

„Apelujem na všetky zodpovedné subjekty, aby k legislatívnemu procesu vedúcemu k zavádzaniu nových skutkových podstát trestných činov pristupovali na základe poctivej odbornej diskusie a zváženia nevyhnutnosti úpravy spoločenských vzťahov normami trestného práva ako krajného prostriedku,“ do­dal.

VIDEO: Lengvarský odchádza z funkcie
Video

Heger zvoláva okrúhly stôl

Dočasne poverený premiér Eduard Heger požiadal v piatok poobede dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa, aby na budúci týždeň zvolal stretnutie so zástupcami Lekárskeho odborového združenia (LOZ) k novele Trestného poriadku. Realita podľa Hegera ukázala, že požiadavka LOZ na prijatie návrhu nie je vhodným riešením, informoval Úrad vlády.

„Počas rokovaní rezort zdravotníctva upozorňoval na riziká zmeny legislatívy v podobe, v akej ju požadoval LOZ. Zástupcovia odborov napriek tomu trvali na tom, aby sa tento bod dostal do memoranda,“ uviedol v stanovisku úrad vlády. Rezort spravodlivosti preto materiál predložil do pripomienkového konania.

VIDEO: Raši: V zdravotníctve kríza, krízový manažér v Mexiku
Video

Úrad vlády priblížil, že na stretnutí budú obe strany hľadať lepšie nástroje, ako zabezpečiť ochranu zdravia a života pacientov.

Čentéš: Návrh je absurdný

Návrh trestať manažment nemocníc za nezabezpečenie dostatočného počtu zdravotníkov je absurdný a nepatrí do Trestného zákona. Uviedol to vedúci katedry trestného práva Univerzity Komenského v Bratislave Jozef Čentéš.

„Je to návrh, ktorý ide mimo rozsiahlej novely Trestného zákona, na ktorej som sa podieľal. Verím, že sa to skončí neúspechom a nikdy sa to nedostane ďalej do legislatívneho procesu,“ zdôraznil.

Problém s nedostatkom zdravotníkov sa má podľa jeho slov riešiť vytvorením lepších podmienok v nemocniciach, a nie trestným stíhaním. „Trestné právo má byť na konci. Tu sa mi zdá, že trestné právo je na začiatku,“ podotkol.

V iných štátoch podľa jeho slov takáto právna úprava nie je. Poukázal tiež na to, že slovenský právny poriadok má dostatočný počet trestných činov, ktoré sa vzťahujú aj na manažment právnických spoločností, a teda aj nemocníc.

VIDEO: Visolajský volá lekárov zo zahraničia domov
Video

Ministerstvo spravodlivosti SR navrhuje zaviesť nový trestný čin ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti. Jeho spáchanie má spočívať v porušení povinnosti zabezpečiť počet lekárov, zdravotných sestier alebo pôrodných asistentiek, určenej v osobitnom predpise. V závislosti od závažnosti previnenia sa navrhuje trestná sadzba v rozmedzí od troch do 15 rokov väzenia. Návrh vychádza z memoranda o zlepšení systému zdravotníctva medzi vládou SR a Lekárskym odborovým združením.

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas verí, že daný návrh novely Trestného zákona neprejde. Priblížil, že pred podpisom memoranda s Lekárskym odborovým združením opakovane členom vlády tlmočil svoj jasný nesúhlas s navrhovaným znením novej skutkovej podstaty trestného činu.

Visolajský: Nesplnenie personálnych noriem nepovedie k zatváraniu nevinných riaditeľov

Trestnoprávna zodpovednosť za dodržiavanie bezpečnostných personálnych noriem nepovedie k zatváraniu nevinných riaditeľov. Zmena by priniesla zvýšenie bezpečnosti pacientov. Uviedol to šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský v súvislosti so zámerom zavedenia trestného činu ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti.

„Pri trestnom skutku musí byť preukázaný úmysel, riaditeľ, ktorý nemá personál, ale ho preukázateľne aktívne hľadá, nemôže byť zodpovedný za nedostatok personálu. Riaditeľ, ktorý šetrí na personáli, hlásia sa mu noví lekári či sestry, ale on ich svojím rozhodnutím neprijme, musí byť za toto rozhodnutie zodpovedný,“ skonštatoval.

V praxi sa podľa neho deje, že na oddelenie sa hlásia noví lekári, no vedenie nemocnice ich neprijme. Poukázal, že v súčasnosti neexistuje zodpovednosť riaditeľa za takéto rozhodnutie.

Visolajský upozornil, že na Slovensku je stav, keď chýba vyše 10.000 sestier a vyše 3000 lekárov, no ponúk na voľné pracovné miesta do nemocníc na dané pozície sú maximálne stovky. „Každý rok na slovenských lekárskych fakultách skončí vyše 700 nových lekárov, pritom títo medici verejne hovoria, že na Slovensku je pre nich nemožné nájsť pracovné miesta,“ skonštatoval. Skritizoval tiež, že napriek nedostatku sestier mohli stredné zdravotné školy prijať menej záujemcov, ako sa prihlásilo.

Vedecky je podľa Visolajského dokázané, že nízky počet zdravotného personálu zvyšuje úmrtnosť pacientov, teda zabíja pacientov na nemocničnom oddelení.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Lekárske odborové združenie #Maroš Žilinka