Fico odmieta obžalobu Kaliňáka, spochybňuje výpovede Imreczeho

Predseda opozičného Smeru Robert Fico namieta obžalovanie exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Spochybňuje pritom výpovede bývalého šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho. Fico naďalej hovorí o deštrukcii právneho štátu.

31.03.2023 15:33
fico, robert fico, smer, Foto: ,
Poslanec parlamentu a predseda strany Smer Robert Fico.
debata (47)

Šéf Smeru tvrdí, že exminister je obžalovaný na základe jednej vety, doteraz vo veci nebol vypočutý a nemal možnosť oboznámiť sa s výsledkami vyšetrovania. Hovorí aj o porušení jeho práva, aby vec posúdil generálny prokurátor na základe paragrafu 363 Trestného poriadku. „Účel svätí prostriedky. Toto sa nerobilo ani za socializmu,“ vyhlásil.

kalinak brhel Čítajte viac Kaliňáka a Brhela obžalovali. Sú podozriví z podplácania Imreczeho a hrozí im 5 až 12 rokov

Imreczeho označil za udavača snažiaceho sa výpoveďami získať ďalšie dohody o vine a treste. Pripomenul dávnejšie vyjadrenie Generálnej prokuratúry SR v prípade obvinenia súčasného guvernéra Národnej banky Slovenska, ktorá konštatovala, že neexistujú dôkazy potvrdzujúce tvrdenia Imreczeho, skôr naopak.

VIDEO: Kaliňák: Z polície nám chodia obálky s USB kľúčmi a fotografiami.
Video

Kaliňákov advokát Marek Para rovnako tvrdí, že v prípade obžaloby exministra ide o slabo zdokumentované stíhanie postavené na jednej vete jedného svedka, ktorý si zachraňuje vlastnú kožu. Tvrdí, že vyšetrovateľka veľmi rýchlo objasnila všetky pre ňu relevantné skutočnosti a ignorovala veci relevantné pre obhajobu. „Nič iné sa nedá povedať ako účelovosť,“ dodal.

Politická kariéra a kauzy Roberta Kaliňáka

Robert Kaliňák bol trojnásobným ministrom vnútra a aj keď z aktívnej politiky odišiel, dnes zvažuje návrat aj kvôli tomu, že ho podľa jeho slov súčasná vláda "zatiahla do politického boja".

Fotogaléria
1. Robert Kaliňák je jedným zo zakladajúcich...
2. Do parlamentu sa prvýkrát dostal v roku...
+133. Po voľbách v roku 2006 bol menovaný za...

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela st. zo zločinu podplácania. Národná kriminálna agentúra dvojicu obvinila ešte začiatkom februára. Polícia vtedy priblížila, že mala poskytnúť úplatok osobe v riadiacej funkcii Finančnej správy SR. Obaja vtedy označili obvinenie za politicky motivované.

VIDEO: Mučili Imreczeho vo väzbe a má 200-tisíc na zaplatenie trestu?
Video
47 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #Jozef Brhel