Andruskó v liste spomenul zámer zavraždiť Žilinku a Kuciaka. Na súde čítali z nového dôkazu

V prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý je spojený aj s kauzou prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho v stredu na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku prečítali list, ktorý napísal svedok Zoltán Andruskó.

05.04.2023 12:06 , aktualizované: 14:44
Zoltán Andruskó Foto: ,
Zoltána Andruskóa privádzajú na súd v stredu 25. mája 2022.
debata (17)

List datovaný v januári 2018 Andruskó podľa vlastných slov odovzdal svojim známym, aby ho v prípade, že sa mu niečo stane odovzdali polícii. V liste spomína zámer Aleny Zsuzsovej a Mariana Kočnera dať zavraždiť prokurátora Maroša Žilinku a novinára Jána Kuciaka.

„Som v ohrození života a neviem ako ďalej," napísal Andruskó s tým, že od Aleny Zsuzsovej zobral 20-tisíc eur ako zálohu za vraždu Maroša Žilinku. Zároveň vyjadruje obavy, že chcú dať zavraždiť aj jeho. „Alene som klamal, že to riešim," doplnil na margo vraždy Žilinku s tým, že v prípade, že by bol zavraždený, vtedajší špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a jeho ľudia prípad uhladia. Takisto v liste v maďarčine spomenul aj to, že mu prikázali zabiť novinára Kuciaka. Andruskó zároveň v liste spomína podiel Zsuzsovej na smrti bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka.

kočner Čítajte viac Polícia si vyžiadala na ďalšiu analýzu mobily Mariana Kočnera

V následnej výpovedi Andruskó uviedol, že podľa Zsuzsovej pôsobili v tom období na Úrade špeciálnej prokuratúry dve skupiny prokurátorov. Prvá bola združená okolo špeciálneho prokurátora Kováčika, do druhej patril Žilinka. „Údajne pán Žilinka robil problémy," uviedol Andruskó v súvislosti s tým, že z tohto dôvodu mal byť vo veci zapletený aj Dušan Kováčik. V súvislosti s vraždou Kuciaka zase zopakoval skoršie tvrdenie, že podnikateľ Norbert Bödör ponúkal milión eur pre niekoho, kto by vraždu vzal na seba.

„List pre nás nie je až taký podstatný, ako sa môže mediálne zdať. Pre nás je podstatné to, že svedok vypovedá úplne konzistentne od absolútneho počiatku konania,“ povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúš Harkabus. Nie je podľa jeho slov preukázané, či bol list skutočne napísaný v januári 2018. Znalecké dokazovanie nenavrhne.

Kočnerov obhajca Marek Para považuje Andruskóa za nevierohodného svedka. List považuje za vymyslený dôkaz. „Chýba akákoľvek časová položka, akákoľvek časová súvislosť,“ zdôraznil.

kuciak Čítajte aj Do Kuciakovho domu sa zahryzol bager. Na jeho mieste vyrastie pamätník

Andruskó je vo veci vraždy Kuciaka právoplatne odsúdený na 15 rokov väzenia. V prípade prípravy vrážd bol zase vyčlenený na samostatné konanie.

Na súd dnes okrem Andruskóa predvolali opätovne aj súdneho znalca z oblasti informatiky Dušana Mikulaja. Ten totiž vypracoval posudok týkajúci sa elektronickej komunikácie medzi „Zolim" a „Alenkou", teda Andruskóom a obžalovanou Zsuzsovou. Pojednávanie bude pokračovať vo štvrtok 6. apríla opäť výsluchom Andruskóa.

Na hlavnom pojednávaní boli v stredu prítomné všetky štyri obžalované osoby – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič.

Proces by mal pokračovať aj v máji

Proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov by mal okrem apríla pokračovať ešte aj v máji. Na stredajšom hlavnom pojednávaní to avizovala predsedníčka senátu ŠTS v Pezinku Ružena Sabová.

Predsedníčka senátu tiež uviedla, že na 21. apríla je predvolaný svedok Iľja Weiss. Súd zároveň zváži opätovné vypočutie Norberta Bödöra. Sabová ďalej informovala, že Najvyšší súd (NS) SR prikázal prečítať komunikáciu obžalovaného Mariana Kočnera s finančníkom Jaroslavom Haščákom.

VIDEO: Búranie Kuciakovho domu.
Video

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Kočnera a Zsuzovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič. Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Kočenera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Marian Kočner #Maroš Žilinka #ŠTS #vražda novinára Jána Kuciaka #Zoltán Andruskó #Alena Zsuzsová #príprava vrážd prokurátorov