Andruskó spoznal viacero fotografií zo sledovania Kuciaka. Ukázať mu ich mala Zsuzsová

Výsluchom kľúčového svedka Zoltána Andruskóa pokračovalo vo štvrtok na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku hlavné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka. Andruskó pred súdom komentoval materiály zo sledovania novinára, viacero fotografií, ktoré mu predložili, spoznal. Ukázať mu ich mala podľa jeho slov Alena Zsuzsová na laptope, keď si u neho objednávala vraždu novinára.

06.04.2023 15:39
Zsuzsová Foto: ,
Alena Zsuzsová počas súdneho pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka v apríli 2022.
debata (9)

Na súde bol okrem Zsuzsovej prítomný aj Marian Kočner. Štvrtkové pojednávanie bolo tiež spojené s prípadom prípravy vrážd prokurátorov Daniela Lipšica, Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho.

Andruskó vo svojej výpovedi pred súdom uviedol, že Zsuzsová mu mala na počítači ukázať priečinok, kde mali byť záznamy zo sledovania Kuciaka. Sledovanie novinára si mal Kočner objednať u bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Tótha. „Videl som dátumy, všetko profesionálne vypracované,“ uviedol svedok pred súdom.

Video
Kuciakova vražda: Zo súdu odchádzajú Andruskó v kukle, Kočner a Zsuzsová

Či sa s ním Zsuzsová o Kuciakovi rozprávala aj predtým, Andruskó sudkyni odpovedal, že nie. Zsuzsová sa mu však mala sťažovať viackrát na novinárov, ktorí písali články o Kočnerovi, nikdy však nespomenula konkrétne mená.

Sudkyňa následne prerušila pojednávanie, aby Andruskóovi v spise ukázala ďalšie fotografie zo sledovania novinára. Niektoré z nich spoznal. „Sú mi známe tieto fotografie, ale nie všetky,“ uviedol Andruskó.

„Fotografia, ako odchádza (Kuciak – pozn. red.) z práce, tá mi niečo hovorí. Pri autobusovej zastávke, to mi nehovorí nič. Na fotografiu z rodinného domu sa pamätám, a to z dôvodu, že nad tým bola uvedená presná adresa," povedal pred súdom kľúčový svedok v prípade.

Andruskó po preskúmaní viacerých fotiek sudkyni povedal, že ho začína bolieť hlava. „Aj mňa,“ uviedla sudkyňa a pokračovala vo výsluchu.

Čítanie listu

V stredu sa na súde čítal list, ktorý mal v januári 2018 napísať Andruskó. Podľa jeho slov ho mal odovzdať svojim známym, aby ho v prípade, že sa mu niečo stane odovzdali polícii. V liste Andruskó spomína zámer Kočnera a Zsuzsovej dať zavraždiť Kuciaka a súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku. K vražde Kuciaka došlo koncom februára toho istého roku.

„Som v ohrození života a neviem ako ďalej," mal napísať v liste Andruskó. Uvádza v ňom, že od Zsuzsovej zobral 20-tisíc eur ako zálohu za vraždu Žilinku. Zároveň vyjadril obavu, že chcú dať zavraždiť aj jeho.

„Alene som klamal, že to riešim," doplnil na margo prípravy vraždy Žilinku s tým, že v prípade, že by bol zavraždený, vtedajší špeciálny prokurátor Dušan Kováčik a jeho ľudia prípad uhladia. V liste tiež spomenul, že mu prikázali zabiť Kuciaka, zároveň pripisuje podiel Zsuzsovej na smrti bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka.

Dve skupiny prokurátorov

Andruskó na súde povedal, že podľa Zsuzsovej pôsobili na Úrade špeciálnej prokuratúry v tom čase dve skupiny prokurátorov. Prvá okolo špeciálneho prokurátora Kováčika, a druhá, kam patril Žilinka.

„Údajne pán Žilinka robil problémy," uviedol Andruskó v súvislosti s tým, že z tohto dôvodu mal byť vo veci zapletený aj Dušan Kováčik. V súvislosti s vraždou Kuciaka zase zopakoval skoršie tvrdenie, že podnikateľ Norbert Bödör ponúkal milión eur pre niekoho, kto by vraždu vzal na seba.

„List pre nás nie je až taký podstatný, ako sa môže mediálne zdať. Pre nás je podstatné to, že svedok vypovedá úplne konzistentne od absolútneho počiatku konania,“ uviedol špeciálny prokurátor Matúš Harkabus. Nie je podľa jeho slov preukázané, či bol list skutočne napísaný v januári 2018. Znalecké dokazovanie nenavrhne.

Nevierohodný svedok

Kočnerov obhajca Marek Para považuje Andruskóa za nevierohodného svedka. List považuje za vymyslený dôkaz. „Chýba akákoľvek časová položka, akákoľvek časová súvislosť,“ zdôraznil. Andruskó bol vo veci vraždy Kuciaka právoplatne odsúdený na 15 rokov väzenia. V prípade prípravy vrážd bol vyčlenený na samostatné konanie. Andruskó v rámci procesu vypovedal už v stredu a predtým aj na viacero pojednávacích dní v minulom roku.

Ďalšie pojednávanie v prípade vraždy novinára Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov je naplánované na 21. a 24. apríla, súd by mal zasadať aj v máji. Definitívny verdikt v prípade vraždy Kuciaka by mal padnúť 12. mája.

Na pojednávaní vytýčenom na 21. apríla by mal opätovne vypovedať odsúdený člen sereďského drogového gangu Iľja Weiss. Súd zváži aj opätovný výsluch nitrianskeho podnikateľa Norbeta Bödöra. Najvyšší súd zároveň prikázal prečítať komunikáciu obžalovaného Mariana Kočnera s finančníkom Jaroslavom Haščákom.

Zoltán Andruskó Čítajte viac Andruskó v liste spomenul zámer zavraždiť Žilinku a Kuciaka. Na súde čítali z nového dôkazu

V prípade Kuciakovej vraždy, ku ktorej došlo vo februári 2018 súd rozhoduje o vine podnikateľa Mariana Kočnera a Aleny Zsuzovej. Špecializovaný trestný súd ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, Najvyšší súd však prípad v máji 2021 vrátil prvostupňovému sú­du.

V kauze vraždy novinára padli zatiaľ tri právoplatné rozsudky. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov väzenia.

V prípade prípravy vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič. Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho asi o rok neskôr.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Zoltán Andruskó #Alena Zsuzsová