Podľa Weissa mal zabezpečiť auto na vraždu Žilinku. Dragič: Popravu si u mňa Kočner neobjednal

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračoval proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov výsluchom člena zločineckého gangu zo Serede Iľju Weissa.

21.04.2023 10:08 , aktualizované: 16:08
weiss Foto: ,
Iľja Weiss, člen zločineckého gangu zo Serede, prichádza na výsluch v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a v kauze prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovaný trestný súd v Pezinku v piatok 21. apríla 2023.
debata (5)

Svedok vypovedal už na vlaňajšom pojednávaní. Vtedy uviedol, že obžalovanému Darkovi Dragičovi, ktorý mu podľa jeho slov hovoril o „nejakej robote“ v Piešťanoch, mal zabezpečiť ukradnuté auto. Automobil napokon nezabezpečil, lebo mu Dragič nezaplatil. Vozidlo malo byť použité v súvislosti s plánovanou vraždou prokurátorov.

Napoludnie sa uskutočnila konfrontácia medzi Weissom a Dragičom. Obžalovaný uviedol, že sa s Weissom pozná od mája 2016. Odmietol, že by sa niekedy stretli v súvislosti s kúpou auta, ktoré malo byť použité pri plánovanej vražde súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Weiss najskôr povedal, že si na čas a okolnosti zoznámenia nespomína. Potom doplnil, že sa s Dragičom pozná približne od roku 2015. „Konfrontácia mi nedáva zmysel, pretože tento človek si vymyslel celý príbeh o mne,“ zdôraznil Dragič. Zároveň odmietol, že by si u neho mal niekto objednať vraždu Žilinku.

VIDEO: Búranie Kuciakovho domu
Video

Aj Kočnerova stará výpoveď

Na súde dnes prečítali aj starú výpoveď Kočnera. Obžalovaný podnikateľ vo veci vypovedal ešte v pôvodnom procese v roku 2020. Svoju vinu pritom poprel a na adresu Kuciaka skonštatoval, že ho vnímal „ako tisíc iných novinárov“.

„Žiadnu vraždu som si neobjednal a nemám s tým vôbec nič spoločné," vyhlásil v júni 2020 Kočner. Podľa neho Kuciak písal viac o iných osobách ako o ňom samom. Podľa vlastných slov v tejto súvislosti nemal pocit, že by ho Kuciak svojimi článkami ohrozoval. Zároveň Kočner označil výpovede svedkov Zoltána Andruskóa, Miroslava Marčeka, ako aj Petra Tótha za nepravdivé.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Aandruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby – Kočner, Zsuzsová, Dušan Kracina a Dragič. Szabó bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

kočner Čítajte viac Polícia si vyžiadala na ďalšiu analýzu mobily Mariana Kočnera
5 debata chyba
Viac na túto tému: #megaproces s Kuciakovými vrahmi #príprava vrážd prokurátorov