Andruskó o Kuciakovi: Telo sa nemalo nikdy nájsť. Zsuzsová: Prokuratúra nepredložila jediný dôkaz

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje v pondelok proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov výsluchom Zoltána Andruskó, ktorý je v kauze vraždy novinára právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie.

24.04.2023 09:26 , aktualizované: 22:07
kočner Foto: ,
Marian Kočner pred začiatkom pojednávania v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a v kauze prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v piatok 21. apríla 2023.
debata (64)

Obžalovaná Alena Zsuzsová tvrdí, že prokuratúra nepredložila jediný dôkaz o tom, kedy a ako si mala objednať vraždu novinára Jána Kuciaka i pripravované vraždy prokurátorov. Odmietla tiež, že si mal u nej vraždy objednať Marian Kočner. Vyplýva to z jej pondelkovej výpovede.

„Neexistuje o tom žiadna komunikácia ani svedecká výpoveď, okrem protichodných výpovedí Zoltána Andruskóa,“ zdôraznila s tým, že jeho výpovede považuje za klamstvá. Nie je podľa nej ani žiadny dôkaz o tom, že by si ktorúkoľvek z vrážd u nej objednal Kočner. „Napriek tomu to obžaloba uvádza,“ podotkla.

Ďalej uviedla, že Andruskóvi nikdy nedala žiadne peniaze za žiadnu vraždu. Potvrdila, že sa zoznámili približne v roku 2010. Komunikácia extrahovaná z aplikácie Threema podľa nej nie je úplná a mala byť upravovaná. Tvrdí, že význam emotikonov vysvetlila.

Na prípadné otázky prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, rovnako ako Kočner, odmietla odpovedať. Zdôvodnila to tým, že sú podriadení špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, s ktorým sa mala v minulosti stretnúť.

Tvrdí, že v prípravnom konaní vypovedala pod tlakom zastrašovania a urážok zo strany orgánov činných v trestnom konaní a „neskutočným lynčom médií“. Podotkla, že trpí panickou poruchou.

Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Matúša Harkabusa mrzí, že Zsuzsová odmietla odpovedať na otázky prokurátorov. „Mali sme na ňu dosť otázok. Platí to obdobne aj o Marianovi K.,“ uviedol. V súvislosti s komunikáciou medzi Alenou Zsuzsovou a Marianom Kočnerom prostredníctvom internetovej aplikácie povedal, že „sú tam určité veci, a tých vecí nie je málo, ktoré nie sú vysvetliteľné inak ako tak, že sa bavia o niečom zlom“.

K výsluchu Andruskó uviedol: „Pokiaľ boli nejaké rozpory, tie sú podľa nášho názoru vysvetliteľné veľmi racionálne a normálne v súlade s fungovaním ľudského mozgu a ľudskej pamäti“. Verí, že senát ŠTS v prerokovávanej kauze vyhlási verdikt už v máji.

Peniaze v utierke

Andruskó nadviazal na svoju výpoveď zo začiatku apríla. Vtedy hovoril o liste, ktorý mal ešte pred svojím zadržaním dať svojej známej. Svedok v ňom označoval Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera za objednávateľov vrážd. Uvádzal, že sa v tom čase cítil v ohrození života. V pondelok povedal, že dôvodom napísania listu boli vyhrážky zo strany Zsuzsovej. List bol predložený justičným orgánom len nedávno.

Keď začal Andruskó v minulosti vypovedať v kauze novinárovej vraždy, najskôr bola podľa jeho slov s policajtmi reč o tom, že mu bude zastavené trestné stíhanie. Napokon sa mala jeho obhajkyňa dohodnúť s prokurátorom, že mu bude navrhovať osem rokov väzenia. „Trest mi bol zdvojnásobený,“ podotkol. Zopakoval, že obsahom pôvodnej objednávky vraždy Kuciaka bol taký spôsob vykonania, aby nebolo nájdené telo. „Povedala mi, že vraždu objednal Marian Kočner,“ uviedol svedok na margo Zsuzsovej. Vypovedal tiež, že mal od obžalovanej dostať peniaze zabalené v kuchynskej papierovej utierke.

Obžalovaná Alena Zsuzsová odmietla, že by Andruskó komunikoval s Kočnerom prostredníctvom jej mobilu. Tvrdí, že mu počas leta 2017 trikrát požičala peniaze, dovedna 20 000 eur. Peniaze mali byť spravidla zabalené v papierovej utierke. „To znamená, že Zoltán Andruskó dostal odo mňa peniaze v bielej papierovej kuchynskej utierke, ale nie na žiadnu objednávku vraždy,“ zdôraznila.

weiss Čítajte viac Podľa Weissa mal zabezpečiť auto na vraždu Žilinku. Dragič: Popravu si u mňa Kočner neobjednal

Dragič žiada o prepustenie

Darko Dragič, ktorý je obžalovaný v kauze prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho, žiada o prepustenie z väzby. Na dnešnom pojednávaní to oznámila jeho advokátka. Dôvodom podľa nej je, že stíhanie obžalovaného bosnianskeho občana je založené na výpovedi svedka Iliju Weissa, ktorý je právoplatne odsúdený za drogovú trestnú činnosť. Podľa obhajkyne však v jeho výpovedi existujú zásadné rozpory.

„Chcem požiadať súd, aby to dôsledne zvážil,“ uviedla obhajkyňa s tým, že súdu v tejto súvislosti zašle písomný návrh.

Podľa orgánov činných v trestnom konaní Weiss pre obžalovaného Dragiča zabezpečoval kradnuté auto, ktoré malo byť použité pri vražde Maroša Žilinku. Svedok vo svojej výpovedi na súde potvrdil stretnutia s obžalovaným. „Malo to byť rýchle auto bez dokladov, na ktorom sa dá voľačo spáchať a potom sa dá zlikvidovať," povedal Weiss. Dragič mu však podľa jeho slov nekonkretizoval, na čo má auto použiť, pričom on sám si myslel, že pôjde o prepad alebo lúpež. Obžalovaný ale podľa svedka povedal, že potom bude „veľké dusno". Weiss doplnil, že Darko Dragič mu nakoniec neposkytol za auto sľúbené peniaze, preto ho nezabezpečil. Obžalovaný Dragič však v reakcii na výpoveď svedka odmietol, že by s ním riešil kúpu auta, vraždu alebo akýkoľvek spoločný biznis.

VIDEO: Kuciakova vražda: Zo súdu odchádzajú Andruskó v kukle, Kočner a Zsuzsová.
Video

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Kočnera a Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby – Kočner, Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič. Szabó bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Zoltán Andruskó #príprava vrážd prokurátorov