Úradnícka vláda chaos neukončí. Verdikt padol neskoro, hodnotí politológ

V tejto situácii prezidentka nič iné robiť nemohla, zhodnotil rektor z Vysokej školy politických a spoločenských vied Kutná Hora Tomáš Koziak. Podľa neho kauza ministra Vlčana (nom. OĽaNO) bola posledným klincom do rakvy tejto vlády, prezidentka Zuzana Čaputová však mala o konci garnitúry rozhodnúť už skôr.

07.05.2023 20:00
heger, čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová a dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas stretnutia k aktuálnej politickej situácii v Prezidentskom paláci v Bratislave 7. mája 2023.
debata (129)

Premiér Eduard Heger (Demokrati) požiadal v nedeľu pred obedom prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia viesť vládu. Hlava štátu jeho žiadosti následne vyhovela.

Zároveň vyhlásila, že o týždeň vymenuje úradnícku vládu, ktorá má Slovensko viesť do predčasných volieb a zostaví nový kabinet ministrov. „Dávala som dôraz na odbornosť, ale zároveň boli výlučne vyberaní ľudia, ktorí nebudú kandidovať v nadchádzajúcich voľbách,” uviedla prezidentka. Dodala, že takto od nich možno očakávať "vládu ľudí, pre ktorých vládnutie nebude kampaňou“.

VIDEO: Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej o novej vláde
Video

„Tí, ktorí tvrdia, že úradnícka vláda je východisko z chaosu, veľmi skoro precitnú z toho, že ten chaos neprestane. Pani prezidentka s tým mala počítať a vymenovať úradnícku vládu už skôr. Už v decembri mala na stole len zlé riešenia, ale teraz to bolo ešte horšie,“ uviedol pre Pravdu odborník.

čaput Čítajte viac Slovensko povedie Čaputovej úradnícka vláda, na čele bude ekonóm Ódor

Chaos sa neskonči

Vymenovanie úradníckej vlády však podľa Koziaka nepomôže zastaviť politickú krízu. „Už prvá záležitosť, ktorá sa týka tejto vlády, teda hlasovanie o vyslovení dôvery v parlamente, vôbec nebude jednoduchá. Svoje podmienky o skoršom termíne predčasných volieb už kladie Robert Fico (Smer), možno to iste budú chcieť ďalšie strany, ako Hlas alebo Republika. Otázne je, do akej miery budú chcieť túto vládu podporovať strany bývalej vládnej koalície,“ poukázal politológ.

Koziak tiež pripomenul, že nová vláda bude mať len tesný časový priestor na to, aby mohla niečo reálne presadiť. Podľa zákona má nový kabinet 30 dní na prípravu programového vyhlásenia a ďalších 30 dní na vyslovenie dôvery v Národnej rade. Najskôr by tak vláda začala reálne fungovať v júli, ale už v septembri budú konať parlamentne voľby, pripomenul.

„A čo tá vláda dokáže bez politickej podpory v parlamente urobiť? Ona bude zostavená z nestraníkov a bude odkázaná na dobrú vôľu poslancov. Takže vôbec nie je možne očakávať, že by poslanci vychádzali vláde v ústrety a ja si myslím, že chaos bude pokračovať ďalej. Len na čele vlády budeme mať iných ľudí,“ zhodnotil Koziak.

odor Čítajte viac Ľudovít Ódor: Radil Miklošovi i Radičovej, zastupuje Kažimíra, o pár dní bude premiérom (profil)

Nie je čo závidieť

Ako ďalej uviedol, vládnutie nového kabinetu nebude stabilnejšie a výkonnejšie než fungovanie odchádzajúcej garnitúry. Priznal zároveň, že nový premiér ani ministri pred sebou nemajú ľahkú úlohu.

„Pre každého jedného človeka, ktorý v tejto vláde bude, to bude záležitosť osobnej obety. Pretože tí ľudia určite dobre vedia, čo to znamená vládnuť v úradníckej vláde, ktorá bude terčom veľmi silných útokov zo strany opozície a bude vládnuť v čase veľmi intenzívnej volebnej kampane,“ poznamenal Koziak.

Ľudovít Ódor Čítajte viac Budúci premiér Ľudovít Ódor: Slovensku chýba ťah na bránu

Ľudovít Ódor, ktorý má byť predsedom úradníckej vlády, je podľa politológa vhodný kandidát na tento post, aj keď preňho to bude veľmi nevďačná pozícia. „Je to človek, ktorý je schopný viesť úradnícku vládu. Tohto človeka je možne považovať za vhodný kompromis medzi tým, akých ľudí má prezidentka k dispozícii na tento post a tým, aby tento človek dokázal tento úrad aspoň trochu dôstojne zastavať,“ zhrnul odborník.

© Autorské práva vyhradené

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Ódor #Hegerova vláda #Čaputovej úradnícka vláda