Prokurátor žiada doživotie pre Kočnera a Zsuzsovú. Slovensko sa dozvie rozsudok budúci piatok

Škodlivý pre spoločnosť, páchal ekonomickú trestnú činnosť a objednával vraždy, lebo prekážali jeho záujmom. Marian Kočner si v utorok vypočul skoro päť hodinovú záverečnú reč z úst prokurátorov prípadu Matúša Harkabusa a Daniela Mikuláša. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Mikuláša chýba Kočnerovi akákoľvek "ľútosť, nemá predpoklady na vedenie normálneho života, nevie sa nasýtiť". Preto pre neho žiada maximálny trest.

09.05.2023 10:03 , aktualizované: 20:16
debata (114)
VIDEO: Marek Para o navrhovanom doživotí
Video

Dodal, že je presvedčený, že Kočnerovo konanie treba prísne potrestať doživotím a prepadnutím majetku. Podľa neho stále Kočner verí, že Kuciak bol len bábkou niekoho iného, pretože „v jeho svete, každý niekoho riadi“. Preto je podľa neho nebezpečným páchateľom a aj keby sa dal na cestu pokánia, nič tomu dnes nenasvedčuje.

Obdobný trest žiadajú aj pre Alenu Zsuzsovú. „Bez jej doživotnej izolácie môže dôjsť k aktivácii vražedných sklonov,“ vyhlásil Mikuláš. Kočner by mal dostať súhrnný trest, v ktorom sa musí zohľadniť aj to, že je odsúdený na 19 rokov za závažný majetkový trestný čin v kauze zmenky.

VIDEO: Prokurátori žiadajú pre Kočnera a Zsuzsovú doživotie
Video

Finále kauzy Kuciak

Dokazovanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a kauze prípravy vrážd prokurátorov sa skončilo. Nasledujú záverečné reči. Okrem utorka je hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku naplánované ešte na 12. a 19. mája. V prípadoch vraždy novinára, jeho snúbenice a v príprave vrážd prokurátorov by mal senát ŠTS rozhodnúť už budúci piatok. Záverečné reči sa začali dnes. Pojednávanie by tak malo trvať až do večera. „Nikdy som si žiadnu vraždu neobjednal,“ vyhlásil obžalovaný Marian Kočner pred časom na súde. „Neexistuje jediný dôkaz o tom, že by si ktorúkoľvek z týchto vrážd u mňa pán Kočner objednal,“ vyhlásila vtedy Alena Zsuzsová.

VIDEO: Marian Kočner a Alena Zsuzsová znovu spolu na súde
Video

Absencia ľútosti

Prokurátori Harkabus a Mikuláš začali po 16. hodine svoju záverečnú reč. Tie budú pokračovať v poradí prokuratúra, poškodení, zúčastnené osoby, obhajcovia obžalovaných a obžalovaní až do budúceho piatka. Harkabus sa na začiatok pýta, ako mohol Zoltán Andruskó objednávať vraždu dvoch osôb, ktoré prekážali Marianovi Kočnerovi.

Podľa prokurátora Harkabusa dvojica len vyčkáva na dôkazy a snaží sa im dať iný obsah. Pôvodne mala Zsuzsová podľa prokuratúry vedieť len o zbere podpisov. Ako postupne vyšla na verejnosť Threema mala vedieť aj o ostatných aktivitách. Prokurátor Harkabus poukázal na to, že Zsuzsová sa priznala k tomu, že závislá od jedného človeka. Preto sa pýta, odkiaľ by mala peniaze na vraždu, keďže nepracovala.

„Nemôže byť súčasnou objednávateľkou ani Zsuzsová, ani Andrúsko. Ona bola len spojítkom,“ spresnil prokurátor Mikuláš. Dodal, že úkladný zločin bol spáchaný organizovanou skupinou, nebolo to spolupáchateľstvo. Bolo podľa neho zrejmé, že Kočnerovi pri zadávaní objednávky bolo jasné, že Zsuzsová to nespraví sama, ale bude potrebovať organizovanú skupinu a preto žiada o prekvalifikovanie trestnej sadzby.

Kočner sa mal pre skutok rozhodnúť ešte v roku 2017, kedy sa dozvedel o práci orgánov činných v trestnom konaní. Vtedy sa mal rozhodnúť pomstiť sa. Prokurátor poukázal na to, že ani v máji 2018, teda tri mesiace po vražde, neoupustil od plánovanej vraždy Žilinku, Lipšica a prioritou mal byť Šufliarsky. Medzi Kočnerom a Zsuzsovou mal panovať dôverný vzťah a bez Kočnerovho súhlasu nevykoná nič. Harkabus hovorí aj o teórii, kedy by vinu zobrala na seba, len to by podľa neho bola len ďalšia časť do skladačky.

Závislosť a obdiv Zsuzsovej voči Kočnerovi má dokazovať aj správa z októbra 2017. „Chcem pre Teba moc, vladnu limuzinu, sofera, ochanku, vladny special, majak , uctu, pchanie sa do zadku, obskakovacky a vsetky tie sracky okolo toho co k tomu patria.Ked to vsetko budes mat a uzivat si to, tak potom budem dokonale spokojna a stastna,“ napísala Zsuzsová 18. októbra 2017. „Vládnu limuzínu j*m, budem chodiť svojim bielym, šoféra nechcem, maják mi je nak*t (aj bez neho chodím rýchlo), vládny špeciál je len na vládne návštevy a tam ja chodiť nebudem, ale ÚCTY BUDE TREBA VEEEEĽA,“ odpísal Kočner.

Podľa prokurátora Mikuláša chýba Kočnerovi akákoľvek „ľútosť, nemá predpoklady na vedenie normálneho života, nevie sa nasýtiť“.

Motívom má byť nenávisť

Kočner bol ku koncu čítania zjavne unavený a stále zíval. Počas reči sedel so založenými rukami a so svojím advokátom Marekom Parom si neustále vymieňal papier. Zsuzsová si občas spravila poznámku, inak sedela so sklonenou hlavou. Prokurátor poukazoval na to, že Kočner mal ku Kuciakovi negatívny vzťah a dnes sa to snaží zľahčiť. Kočner mal podľa neho nenávidieť aj Maroša Žilinku, Daniela Lipšica aj Petra Šufliarskeho. Upozornil, že dnes sa snaží presvedčiť súd o opaku.

„Je to mimoriadne nešťastný príbeh dvoch pomýlených a morálne skazených ľudí,“ zhodnotil Harkabus. Ďalej poukazuje na to, že Kočner sa Zsuzsovej pýta, či sa „Zoli ozval“. Kočner podľa neho vedel, kto je Zoli a má to byť práve Zoltán Andruskó.

VIDEO: Rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prišli na súd
Video

Na počiatku Kočnerovho motívu začať s objednávaním vrážd mala byť kauza Technopol a kauza Donovaly. Vtedy sa mal podľa prokuratúry rozhodnúť dať zavraždiť aktuálneho generálneho prokurátora Maroša Žilinku. To mal byť podľa Harkabusa moment, keď Kočner cítil, že je ohrozená jeho beztrestnosť. Preto sa malo začať sledovanie Žilinku.

„Marian Kočner je pomstychtivý človek,“ vyhlásil prokurátor Mikuláš. Dodal, že investoval desiatky tisíc eur do projektu Na pranieri, čo podľa prokuratúry dokazuje Kočnerovu nenávisť nie len k prokurátorom, ale aj k médiám. Pomocou portálu chcel diskreditovať novinárov prichytených pri chúlostivých momentoch.

Kočner mal svoje lustrácie začať s prokurátorom Alexanderom Biróm, následne mal lustrovať Maroša Žilinku, ale aj Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Kočner však na súde tvrdil, že zášť voči týmto ľuďom nemal. Prokuratúra sa preto pýta, prečo by ich inak lustroval. Lustrácia sa mala začať 23. a 24. decembra 2017, teda hneď po tom, čo sa dostal k databáze Sociálnej poisťovne.

Kočner mal stratiť nervy s Kuciakom počas zverejneného telefonátu. Kuciak podľa neho písal na objednávku, tak si to zisťoval a chcel na jeho rodinu hľadať špinu. Napriek tomu podľa prokuratúry tvrdí, že si Kuciakove články „si ani nevšimol“. Prokurátor Mikuláš podotkol, že Kuciak venoval podnikateľovi v roku 2017 „smršť článkov“ pričom mal pre neho spomedzi novinárov najväčšou hrozbou. Kočner v Threeme spomenul, že Kuciak dostal prednosť pred Monikou Tódovou z Denníka N.

Kočnerovu zaujatosť voči Kuciakovi má dokazovať aj fakt, že 9. februára 2018 si vyhľadal jeho článok, keď si o tretej ráno otváral stránku aktuality.sk. Následne písal Zsuzsovej „nespi“.

„Dokázať sa tak rýchlo preniesť nad vecou znamená vytesniť veci, ktoré sa stali a už sa neodstanú. Hlavu treba mať čistú a ísť si za svojim cieľom. K****iny zdržujú,“ napísal Kočner skoro ráno. Dodal, že netreba plakať nad rozliatym mliekom, lebo on ho tým, čo ho rozliali, pripomenie v deň zúčtovania. Táto správa sa nemala podľa Mikuláša týkať neúspešnosti podpisovej akcie pre stranu Cieľ, ako sa ju snaží Kočner prezentovať.

Kočner bol pred jeho plánovaným vstupom do politiky frustrovaný z dvoch vecí. Chýbali mu podpisy na registráciu strany a trápili ho neliečiteľné kožné choroby. Ochorenia malo predstavovať ‚škodcov‘, ktorí trápili Kočnera. Riešenie mal ponúknuť Zoltán Andruskó.

Prokuratúra zdôraznila, že kým týždeň pred vraždou bola väčšina komunikácie len v šifrách, po vražde sa vrátili aj obyčajné témy a zmenila sa aj frekvencia správ. Dokonca po vražde sa v komunikácii začali spomínať problémy so zubami. Zsuzsová to vysvetľovala, že mala o zuboch sny. Sen sa mal prisniť aj v noc vraždy. Prokurátor je presvedčený, že išlo o šifru a snažili sa zakryť vraždu.

Kočner sa jej mal následne pýtať: „Ideš k zubárovi, či sa ti nejaký nekýve?“. Zsuzsová odpisuje, že to ide riešiť. Prokuratúra sa pýta, prečo by sa pýtal na kývajúci zub, ak išlo o sen. Odborná analýza jazykovedcov dokazuje, že šifry mali medzi dvojicou najvyššiu frekvenciu práve v týždni od 15. do 22. februára 2018. Jána a Martinu zavraždili 21. februára 2018.

Podľa prokurátora nemuseli vedieť, kedy sa vražda stane, ale vedeli o sledovaní novinára vo Veľkej Mači a tušili, že vražda sa blíži. V správach rozoberali aj sneh. Novinára mali pôvodne uniesť, no vrah sa obával, že zostanú stopy. Zločin mal dostať zelenú, až keď prestalo snežiť. Andruskó mal Zsuzsovej vo večer vraždy napísať o defekte. Defekt mal byť šifrou pre úspešnú vraždu.

„A je to v pi*i,“ napísala Zsuzsová Kočnerovi. „Čo? Roztopil sa sneh?“ odpovedal Kočner. Podľa Mikuláša je evidentné, že čakal, že sa niečo stane. „Jeden už Naozaj vypadol,“ reagovala Zsuzsová. Podľa prokuratúry veľké „N“ znamená, že išlo o poukázanie, že sa vražda podarila. Zsuzsová tvrdila, že išlo o zvýšenie tlaku na Kočnera, aby jej zaplatil nové zuby. „Prečo by sa pýtal na sneh?,“ pýta sa prokurátor. „Veď sa mohol pozrieť z okna“

Kľúčovou správou sú emotikony 5️⃣0️⃣☠️. Tú poslal Kočner 21. februára 2018 Zsuzsovej len pár hodín pred vraždou. Dvojica obvinených tvrdila, že správa súvisela s registráciou Kočnerovej strany Cieľ. Podľa prokurátora je logické, že išlo o sumu spojenú s vraždou.

Stres a chyby

Pred súdom sa rozoberal aj deň po vražde, teda 22. február 2018. Podľa výpisov z Threemy si Kočner a Zsuzsová plánovali stretnutie. Zsuzsová sa z Komárna do Bratislavy podľa GPS aj presunula, no obaja akékoľvek stretnutie v ten deň popierajú. Správy „som tu” a „aj ja som tu” podľa Zsuzsovej niekto účelovo doplnil a táto komunikácia nie je reálna. Podľa obžaloby sa vtedy obaja stretli a mohlo dôjsť k odovzdaniu peňazí.

Obžalovaný podľa prokurátora pravosť správ v aplikácii Threema nespochybňuje, no prikladá im iný význam. Tak ako je to pri správach, „som tu“ a „aj ja som tu”.

Kočner vysvetlil, že táto komunikácia medzi nimi prebehla. „Sme sa nestretli, tak som jej oznámil, že nemôžem prísť, išiel som po posudok, to už som opísal. Pani Zsuzsovej som volal cez aplikáciu, ale ona mi nezdvihla alebo padol signál. Písala mi ‚som tu‘ na, akože na Threeme a som jej odpísal, že ‚aj ja‘,“ vysvetľoval Kočner. Následne sa jej mal dovolať, vysvetliť, že sa nemá kedy stretnúť. Sudca Jozef Pikna Kočnera upozornil, že tie správy, ale písali opačne. Kočner písal jej, že „je tu“ a ona reagovala. Kočner sa teda musel opraviť, že to teda bolo naopak. Vo chvíli keď sa pomýlil, Zsuzsovej vypadli podklady pred lavicu obžalovaných. To, že si pomýlil, kto komu písal, nevysvetlil a je to vôbec po prvý raz, čo sa k nim takto vyjadril.

Zároveň poprel, že by Zsuzsová od neho dostávala nejaké peniaze. Priznal, že mesačne platil jej dcére a sem tam pokryl dovolenku. Sudkyňa namieta, že s Kočnerom spolupracovala aj na portáli Na pranieri, či so zberom podpisov pre jeho vznikajúcu politickú stranu Cieľ.

„Ja som pomáhal jej dcére, ona pomáhala mne. Žiadne peniaze za to nedostala,“ zdôraznil. Poprel, že Zsuzsová dostala za zber podpisov 50-tisíc eur. Z toho mala vyplatiť sekretárku a zberačov. Zsuzsová viac krát na súde spomenula, že počas ostatných desať rokov nemávala ani na jedlo.

Následne sa Kočner rozhodol, že bude odpovedať na otázky prokuratúry. Prokuratúra sa pýta na kauzu Technopol, dary pre Zsuzsovú, na jej dcéru, biely mercedes, ktorý jej mal darovať, či na histamínovú intoleranciu. Kočner pri poslednej téme reagoval, že sa „môže aj vyzliecť“. Právny zástupca Roman Kvasnica upozornil, že v pondelok 26. februára 2018 si vzhľadom na predchádzajúcu frekvenciu správ písali zjavne menej. V pondelok ráno sa Slovensko dozvedelo o vražde Jána a Martiny.

Žiadosť o prepustenie z väzby

Skôr, ako sa súd dostal k záverečným rečiam, vypovedal Darko Dragič obžalovaný z prípravy vrážd prokurátorov. Ten požiadal o prepustenie z väzby.

Dragičovo meno sa na súde objavilo, keď Zoltán Andruskó vypovedal, že keď v prípade pripravovanej vraždy Maroša Žilinku nekonali Szabó a Marček, tak kontaktoval Dušana Kracinu a ten mu povedal, že vybavuje nejakých Srbov, ktorí to spravia.

Darko Dragić pred začiatkom pojednávania v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Darko Dragić Darko Dragić pred začiatkom pojednávania v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v piatok 21. apríla 2023.

Dragič vyhlásil, že Iľja Weiss si veci voči nemu vymyslel. „Pána doktora Žilinku nepoznám, nič som o ňom nepočul,“ zdôraznil. Weiss je svedok, ktorý usvedčuje najmä Srba Dragiča obvineného z prípravy vrážd prokurátorov. Na súde povedal, ako sa zoznámili v roku 2015 pre kradnuté autá.

Dragič žiada o prepustenie, pretože podľa jeho advokátky je stíhanie obžalovaného bosnianskeho občana založené na výpovedi svedka Weissa, ktorý je právoplatne odsúdený za drogovú trestnú činnosť. Podľa jeho obhajkyne však v jeho výpovedi existujú zásadné rozpory.

dušan kracina Čítajte viac Kracinu, obžalovaného z príprav vrážd prokurátorov, prepustili na slobodu

Weiss už skôr vypovedal, že Dragićovi mal zabezpečiť ukradnuté auto, ktoré malo byť použité pri vražde Žilinku. Automobil napokon nedodal, lebo mu Darko nezaplatil. Vozidlo malo byť použité v súvislosti s plánovanou vraždou prokurátorov. Podľa obhajkyne však bolo dokázané, že sa Weiss s Dragićom stretnúť nemohli vzhľadom na to, že neexistovali diaľničné známky pre spomínané vozidlo.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe okrem Darka Dragića aj ďalšie tri osoby, a to Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Dušan Kracina. Kracina bol z väzby prepustený začiatkom tohto roka. Dnes je na súde prítomný.

Obžalovaný Kracina odmietol, že by sa niekedy podieľal na príprave vrážd prokurátorov. „Nikdy nič, za čo som obžalovaný, sa nestalo,“ povedal v rámci utorňajšieho výsluchu pred senátom ŠTS v Pezinku. „Nikdy som neurobil žiadnu reálnu aktivitu smerujúcu k sledovaniu alebo usmrteniu pána Žilinku,“ povedal. Zdôraznil, že nikoho v tejto súvislosti ani nekontaktoval.

Vražda novinára a príprava vraždy prokurátorov

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. Špecializovaný trestný súd ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal vinným. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

kočner Čítajte viac Andruskó o Kuciakovi: Telo sa nemalo nikdy nájsť. Zsuzsová: Prokuratúra nepredložila jediný dôkaz

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka #Alena Zsuzsová