Podľa infozákona žiadna analýza neexistovala. Naď má v pláne si právne obhájiť darovanie migov

Končiaci dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) je ochotný zverejniť právnu analýzu k darovaniu 13 sovietskych stíhačiek MiG-29 Ukrajine, ktorá podľa neho dokáže, že nedošlo k porušeniu ústavy. Podľa neho pôjde o "symbolické ukončenie pôsobenia na ministerstve".

14.05.2023 16:15 , aktualizované: 16:43
172529 Foto:
Prvé štyri stíhačky MiG-29 odleteli na Ukrajinu 23. marca.
debata (168)

Podpredseda Hlasu Erik Tomáš mu v diskusnej relácii V politike na televízii TA3 vyčítal, že darovanie stíhačiek bolo v rozpore s ústavou, pretože od decembra 2022 nemala vláda plné kompetencie, keďže jej parlament vyslovil nedôveru. „Celé Slovensko chce vidieť, za základe akej právnej analýzy boli migy poslané na Ukrajinu,“ spresnil.

VIDEO: Naď po relácii V politike: Analýzu zverejním, súdov sa nebojím
Video
mig-29-na-letisko-sliac-clanok W  1 Čítajte viac Ústavný právnik Bujňák sa čuduje: Nie je zmluva o darovaní vojenského materiálu vojenskej povahy?

Tomáš má domnienku, že žiadnu analýzu nemajú. Naď pre denník Pravda priznal, že kópiu má, no len v práci a musel by ju odfotiť. Takže ju zverejní v pondelok. „Som zvedavý, čo zverejní,“ dodal Tomáš.

Naď opakovane hovorí, že analýzu má. Do redakcie Pravdy však prišlo rozhodnutie, v ktorom podpredseda Demokratov existenciu právnej analýzy popiera. Materiál pripravilo ministerstvo obrany, je na ňom oficiálna pečiatka a aj ministrov podpis.

Dočasne poverený minister dostal ešte v marci žiadosť o zverejnenie anonymizovanej analýzy. Opierala sa pritom o zákon o slobodnom prístupe k informáciám, tzv. infozákon. Minister obrany v rozhodnutí o nezverejnení informácie z 25. apríla skonštatoval, že ministerstvo obrany požadovanou informáciou nedisponuje vôbec, daná informácia u povinnej osoby „neleží“ a povinná osoba s takou informáciou nepracuje.

"Žiadateľom požadovaná informácia sa nenachádza v žiadnej listinnej alebo elektronickej evidencii, resp. v registratúre povinnej osoby a teda sa nenachádza v jej dispozičnej sfére. Preto, aby mohla byť predmetná informácia sprístupnená, musela by byť povinnou osobou kvalifikovaným spôsobom spracovaná a vytvorená,“ zdôraznil Naď v rozhodnutí.

VIDEO: Tomáš v relácií V politike dotlačil Naďa k zverejneniu analýzy
Video
migy, vojna na ukrajine, mig-29, naď, Zmeko Čítajte viac Vláda odobrila darovanie migov Ukrajine, Heger vycestuje do Kyjeva

Podľa ústavného právnika Vincenta Bujňáka z Právnickej fakulty Univerzity Komenského ide z jeho strany o porušenie infozákona, pokiaľ analýzu v čase vydania rozhodnutia mal k dispozícii. Minister obrany ešte v polovici marca zdôraznil, že právnu analýzu spravili preňho. Rovnako 14. marca 2023 na otázku novinárky, či tú právnu analýzu má, odpovedal, že áno.

„Ja ju aj mám, právnu analýzu, ja to aj opakujem. Ja som ju dostal od odborníkov u nás na ministerstve. Zároveň sme o tom rokovali ešte aj dnes. Jednoducho opierame sa o tie analýzy, ktoré máme. Predpokladám, že tie analýzy, ktoré máme, sú dostatočne silné na to, aby sme sa o ne mohli oprieť,“ vyhlásil Naď.

„Závery právnej analýzy sú prílohou predkladacej správy k príslušnému vládnemu materiálu. Dokument si vyžiadal a bol vytvorený pre potreby ministra obrany a nie je oficiálnym dokumentom rezortu pod registratúrny číslom,“ obhajovala kroky ministerstva jeho hovorkyňa rezortu obrany Martina Kakaščíková.

Dodala, že právnu analýzu, resp. súbor relevantných stanovísk minister prezentoval aj pred novinármi po tlačovej konferencii, ktorej témou bolo darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Zároveň odmietla, že minister žiadnu analýzu nemá, hoci v rozhodnutí tvrdil, že u neho neleží.

„Ak sa minister rozhodne uverejniť komplexný materiál, urobí tak,“ ozrejmila pred týždňom Kakaščíková. Podľa informácií denníka Pravda sa žiadateľ o zverejnenie analýzy obrátil aj na verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského. Ombudsman má preveriť, či minister pri infozákone konal v rozpore so zákonom.

Ako Slovensko darovalo Ukrajine sovietske stíhačky?

  • Dočasne poverenému ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi a dočasne poverenému predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi (obaja Demokrati) sa v marci na medzinárodnej úrovni podarilo vyrokovať darovanie 13 sovietskych stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Rovnako sa im to podarilo obhájiť pred vládnym kabinetom aj na Slovensku. Sporné však zostáva dodržovanie ústavných pravidiel. Vláda chcela uzemnenými a vyradením stíhacími lietadlami pomôcť Ukrajine brániť sa pred agresorom, no poslanci parlamentu jej 15. decembra 2022 vyslovili nedôveru.
  • Prezidentka Zuzana Čaputová v decembri vládu odvolala a poverila ju dočasným výkonom pôsobnosti v obmedzenom rozsahu. Tým odvolaná vláda stratila aj kompetenciu rozhodovať o zásadných otázkach zahraničnej politiky. Tieto otázky by za ňu mal teda riešiť parlament, no poslanci sa k téme darovania stíhačiek mohli vyjadriť len na výboroch. Vláda sa rozhodla, že dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer (Demokrati) vystaví plnú moc rozhodnúť pre Naďa.
  • Naď zdôraznil, že podľa neho darovanie vojenského materiálu nie je zásadnou otázkou zahraničnej politiky. Je presvedčený, že darovaním vyradených lietadiel Slovensko len pokračuje v tom, na čom sa už dohodlo. Zásadná otázka zahraničnej politiky by sa podľa neho naskytla až vtedy, keby Slovensko chcelo prestať pomáhať Ukrajine. Podľa ústavného právnika Vincenta Bujňáka z Právnickej fakulty Univerzity Komenského ide pri vysvetľovaní Ústavy SR o monológ dočasne povereného kabinetu. „Ak odvolaná vláda tvrdí, že medzinárodná zmluva o darovaní vojenského materiálu susedovi vo vojne nie je zmluvou vojenskej povahy, minimálne by k tomu mala zverejniť právnu analýzu, ktorou argumentuje,“ zdôraznil.

Bol to Heger či Naď?

Právnu analýzu k migom videlo podľa Naďa už viacero ľudí. Poukázal na to, že bola súčasťou dokumentu, ktorý išiel na rokovanie vlády, a tiež ju odkonzultovali s ministerstvom spravodlivosti.

„Na základe všetkých informácií, ktoré tam boli, bol pripravený materiál na rokovanie vlády, ktorý sme, mimochodom, celý odovzdali vrátane analýzy na generálnu prokuratúru,“ spresnil Naď.

VIDEO: Rozlúčka s lietadlami MiG-29 na letisku v Kuchyni
Video
thumbnail sliac Čítajte viac Migy za 300 miliónov môžu na Ukrajine aj skanibalizovať. Niektoré ešte v decembri lietali

Tomáš v tejto súvislosti poznamenal, že odvolaná vláda nemá právo rozhodovať o zásadnej otázke zahraničnej politiky. „Poslanie stíhačiek do krajiny, ktorá nie je členským štátom NATO a je vo vojne, je otázkou zásadnej zahraničnej politiky,“ zdôraznil. Naď a vláda poslali podľa neho na Ukrajinu stíhačky MiG-29 v rozpore s ústavou. „Bola to vaša svojvôľa,“ poznamenal.

Naď jeho tvrdenia odmietol. „Žiadne konanie v rozpore s ústavou som nerealizoval ani ja, ani vláda,“ uviedol. V prípade darovania migov Ukrajine nevidel ešte stanovisko od niekoho relevantného. Podľa neho je Ústavný súd jedinou organizáciou na Slovensku, ktorá môže rozhodnúť, či bolo niečo v rozpore s ústavou alebo nie.

No verzií o tom, kto rozhodol o darovaní migov, je veľa. Pôvodne to ani nemala byť Naďova analýza, ktorá rozhodla o darovaní sovietskych strojov. Vlastnú analýzu či právne vyjadrenie má mať aj úrad vlády, teda premiér Eduard Heger. Ani tento materiál nemala zatiaľ verejnosť možnosť vidieť.

VIDEO: Do boja s Ruskom. Slovenské migy odleteli na Ukrajinu
Video
prelet stihaciek Mig 29,Bratislava Čítajte viac Sovietske migy na Slovensku dolietali. Absolvujú posledný let

Trestné oznámenia

Naď priblížil, že mnohé rozhodnutia musí schváliť aj generálny riaditeľ právnej sekcie a preveriť, či sú ministerské rozhodnutia v súlade so zákonom. Minister však poprel, že by o darovaní mal rozhodnúť právny názor, ktorý si dal vypracovať Heger.

„To, čo zverejním, je právna analýza, na základe ktorej sa migy Ukrajine dali,“ ozrejmil. S jej znením mal súhlasiť aj dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas i podpredseda vlády Štefan Holý.

„Rozhodnutie bolo urobené. Zachraňujú ľudské životy a to, že sa nájde stovka právnikov, ktorí majú dvesto názorov, to je fakt. Teraz budeme špekulovať, či ten, čo vypracoval analýzu, mal alebo nemal pravdu?“ pýta sa Naď.

Rozhodol sa, že z nej dá preč mená spracovateľov. Dôvodom má byť, aby ich „nelynčovali“. V minulosti analýzu prezentovať nechcel, lebo sa obával, že tváre spracovateľov bude predseda Smeru Robert Fico lepiť na bilbordy.

VIDEO: Generál Zmeko o využití sovietskych stíhačiek na Ukrajine
Video

Materiály nemal vypracovať externý právnik, ale právne oddelenie ministerstva obrany. Trestnoprávnych následkov sa však podľa svojich slov neobáva.

„Však na mňa extrémisti aj s Ficom dali rôzne trestné oznámenia, či to bolo na darovanie S-300, či na obrannú zmluvu s USA. Všetko bolo zhodené zo stola, lebo to boli nezmysly. Teraz je na mňa trestné oznámenie za zneužívanie moci verejného činiteľa a tiež za sabotáž voči republike,“ ozrejmil.

Dočasne poverený minister Naď ešte v marci priznal, že aj keby Ústavný súd rozhodol, že vláda nemala kompetenciu v tejto otázke konať, tak by toto rozhodnutie platilo až „pro futuro“. Dnes tvrdí, že sa neobáva, že najbližšie roky bude chodiť po súdoch.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #demokrati #Jaroslav Naď #Hlas #Erik Tomáš #vojna na Ukrajine