Nečakaný verdikt. Čaputová je z oslobodenia Kočnera prekvapená. Šeliga onemel

Prezidentka Zuzana Čaputová je z rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka sklamaná a prekvapená. Rozhodnutie však podľa nej treba rešpektovať. Vyplýva to z jej vyjadrenia na sociálnej sieti.

19.05.2023 17:20 , aktualizované: 20:50
ipiccy image  1 Foto: ,
Alena Zsuzsová a Marian Kočner
debata (133)

„Zrejme nie som jediná, ktorá teraz cíti sklamanie a prekvapenie z dnešného rozsudku. Súd odsúdením Aleny Zs. a oslobodením Mariana K. čiastočne potvrdil príbeh, ktorý sa stal, avšak nateraz ostal nedopovedaný," povedala.

Video
Emotívny odchod rodičov zo súdu a reakcia Petra Bárdyho / Zdroj: TV Pravda

Rozhodnutie súdu je podľa nej dôležité rešpektovať aj pri „takýchto nečakaných verdiktoch“. Poukázala na to, že si treba počkať na odôvodnenie rozhodnutia a následne aj na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR.

Hlava štátu skonštatovala, že myslí hlavne na rodičov zavraždeného novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. „Korupciu, kriminalitu a zlo nevieme vymazať z tohto sveta, ale vieme budovať štát, ktorý ich dokáže trestať. Nestrácajme vieru, aj keď je to v tejto chvíli ťažké,“ dodala.

Ódor má zmiešané pocity

Predseda vlády Ľudovít Ódor rozhodnutie súdu plne rešpektuje, aj keď sa osobne nevie ubrániť zmiešanému pocitu.

„Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ostáva aj po dnešku otvorenou traumou. Rozhodnutie súdu plne rešpektujem, aj keď sa osobne neviem ubrániť zmiešanému pocitu. Stále nie sme na konci a cesta k spravodlivosti pokračuje. Teraz to nemôžeme vzdať,“ uviedol.

Video
Ako súd oslobodil Kočnera, poslal Zsuzsovú do väzenia a reakcie rodičov Jána a Martiny / Zdroj: TV Pravda

Líder OĽANO Igor Matovič verí, že Božie mlyny síce melú pomaly, ale spravodlivo a aj Kočner si po odvolaní sa pozostalých nakoniec vypočuje spravodlivý rozsudok.

Hrozná trauma pokračuje

Predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda EP Michal Šimečka je z verdiktu podobne ako prezidentka sklamaný a nerozumie mu. „Ako politici aj občania musíme rozhodnutia súdov rešpektovať. Zároveň sa však obávam, že po takomto rozsudku bude hrozná trauma pokračovať – pre rodiny obetí, aj pre Slovensko," dodal Šimečka.

Marian Kočner prichádza na súd.
V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a...
+14V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a...

Verdikt súdu nedáva zmysel ani nezaradenému poslancovi parlamentu pôsobiacemu v mimoparlamentnej strane Demokrati Jurajovi Šeligovi. „Onemel som, nedáva to zmysel, vysvetleniu logicky nerozumiem. Cítim pachuť sklamania,“ skonštatoval.

Kolíková: Viac pre uverenie

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) nerozumie, prečo Kočnera súd oslobodil. Neporozumela rozsudku a jeho odôvodneniu. „Je úplnou nevyhnutnosťou, aby súd urobil maximum pre vysvetlenie dôvodov svojho rozhodnutia,“ uviedla. Myslí si, že súd mal dať aj novinárom priestor na otázky. Nepochybuje o tom, že sudcovia rozhodli v najlepšom vedomí a svedomí, treba však podľa nej urobiť viac pre uverenie, že súdy rozhodujú spravodlivo.

Predseda Smeru Robert Fico nemá podľa svojich slov informácie, aby mohol komentovať rozhodnutie súdu. „Tlak médií uložiť obidvom doživotný trest bol enormný, preto sa na verdikt súdu pozerám s rešpektom," reagoval na sociálnej sieti. Zároveň kritizoval špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, že je „zloduch“ a poukazoval na jeho údajné kontakty so Zsuzsovou.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Fico a Blaha zašli priďaleko. Zaradia konečne spiatočku?

Strana Hlas vníma rozsudok ako ďalší krok na ceste k spravodlivosti a rešpektuje ho. Vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice bolo jednou z troch zásadných priorít vlády Petra Pellegriniho, uviedla hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

KDH volá po právnom štáte

Mimoparlamentné KDH poukázalo na to, že piatkové rozhodnutie otvára mnohé otázniky a nemožno sa čudovať, že v mnohých vyvoláva prekvapenie. „Pre Slovensko je kľúčové, aby u nás fungoval právny štát a spravodlivosť platila pre každého,“ skonštatovalo v stanovisku.

V kauze objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho uznal Špecializovaný trestný súd v Pezinku Zsuzsovú za vinnú. Takisto je podľa verdiktu súdu vinný Dušan Kracina, konkrétne z podielu na príprave vrážd prokurátorov. V tejto súvislosti uložil súd Zsuzsovej súhrnný trest 25 rokov väzenia v ústave s maximálnym stupňom stráženia.

Jozef Kuciak, Jana Kuciaková, Zlatica Kušnírová Čítajte viac Rodičia Jána Kuciaka sú sklamaní. Fuj nášmu súdnictvu, povedala mama Martiny Kušnírovej

Taktiež má vyplatiť rodičom zavraždeného Kuciaka nemajetkovú ujmu vo výške 160-tisíc eur. Kracina si zase má v ústave so stredným stupňom stráženia odsedieť osem rokov a tiež absolvovať ústavné liečenie patologického hráčstva. Naopak, obžalovaného Kočnera vo veci smrti novinára súd oslobodil. Súd potvrdil len jeho vinu pre nelegálne prechovávanie nábojov. Za to však trest nedostal, keďže trest uložený v kauze zmenky 19 rokov väzenia považuje súd za dostatočný. Rozhodnutie nie je právoplatné.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka #Alena Zsuzsová