Premiér predstavil poslancom vládny program. Požiadal ich o dôveru

Premiér Ľudovít Ódor predstavil poslancom Národnej rady (NR) SR programové vyhlásenie vlády (PVV). V pléne parlamentu vyzdvihol základné ciele programu a priority vlády. Požiadal poslancov o vyslovenie dôvery jeho kabinetu odborníkov. Poslanci v diskusii o programovom vyhlásení budú pokračovať aj v stredu ráno. Prihlásených ostalo ešte sedem rečníkov písomne.

13.06.2023 14:50 , aktualizované: 20:00
SR Bratislava NRSR parlament, Ľudovít Ódor Foto: ,
Predseda vlády SR Ľudovít Ódor reční počas rokovania 94. schôdze Národnej rady SR v utorok 13. júna 2023 v Bratislave.
debata (24)

„Som presvedčený, že tento program vie to preklenovacie obdobie medzi dvoma vládami zaplniť zmysluplne a vie to zaplniť aj kvalitnou a odbornou diskusiou, kvalitnými rozhodnutiami. Samozrejme, dôležité bude aj to, do akej miery vieme dialóg nastaviť do budúcnosti v prospech Slovenska,“ uviedol premiér.

Sledujte naživo 94. schôdzu Národnej rady SR

Pri predstavovaní programu svojho kabinetu Ódor skonštatoval, že Slovensko sa nachádza na križovatke a nie je pripravené na moderné výzvy 21. storočia. „Je v záujme nás všetkých urobiť maximum pre modernizáciu krajiny a byť pripravený včas a schopne reagovať na výzvy, ktoré nás neminú,“ uviedol.

ódor Čítajte aj Vláda schválila svoje programové vyhlásenie. Prioritami sú zodpovedný rozpočet či pomoc slabším

Deklaroval tiež, že jeho vláda má ambíciu priniesť pokoj aj kultivovanú politickú diskusiu. Vyzdvihol základné ciele vládneho programu, krátkodobé i niektoré výzvy dobudúcna. Aktuálne podľa jeho slov treba zabezpečiť riadny chod štátu, prípravu a implementáciu opatrení na pomoc obyvateľom s infláciou, ale aj riešiť štátne financie. „Vieme, že nemáme mandát ani čas reformy v celej šírke uskutočniť. To, čo môžeme urobiť, je upozorniť na tieto veci a pripraviť konkrétne kroky pre ďalšiu vládu,“ doplnil.

Sulík o Ódorovi: Je skvelý ekonóm, ale ani on nedokáže zázraky
Video
Zdroj: TV Pravda

Kabinet odborníkov vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová 15. mája. Podľa Ústavy SR musí každá nová vláda prísť do 30 dní od menovania do NR SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru. Vláda svoj program prijala v pondelok (12. 6.).

Sulík: Ódor môže rátať so všetkými hlasmi poslancov SaS na podporu PVV

Premiér môže rátať so všetkými hlasmi poslancov Národnej rady (NR) SR za SaS na podporu programového vyhlásenia vlády (PVV), ako aj s podporou vyslovenia dôvery vláde, zopakoval šéf SaS Richard Sulík. S väčšinou obsahu PVV SaS súhlasí, no Sulík predstavil niekoľko výhrad.

SaS podporuje, že vláda chce pre nasledujúcu vládu pripraviť a predrokovať novelu zákona o rozpočtovej zodpovednosti. „Ale žiadame zapracovanie aj daňovej brzdy ako ďalšieho piliera zodpovedného riadenia verejných financií,“ dodal Sulík.

Pre zlepšenie podmienok na podnikanie vie podľa neho urobiť viac aj vláda s niekoľkomesačným mandátom. „Napríklad posunúť do legislatívneho procesu naše Kilečko 3 s viac ako 300 opatreniami na zníženie administratívnej záťaže,“ skonštatoval.

V sociálnej oblasti SaS pozitívne hodnotí najmä záväzok vlády rozšíriť a skvalitniť služby ranej starostlivosti pre deti pochádzajúce zo sociálne znevýhodneného prostredia a záväzok prehodnotiť účelnosť nastavených programov a reforiem v rámci plánu obnovy.

Navrhované strednodobé opatrenia v oblasti zdravotníctva sú podľa SaS všeobecné a nekonkrétne. „Navyše nie je celkom zrozumiteľné, prečo sa kladie dôraz na medzinárodnú spoluprácu, vedu a výskum, ktoré sú síce dôležité, no v najbližších rokoch naše zdravotníctvo bude čeliť iným problémom, najmä personálnym a nedostatku liekov,“ priblížil Sulík.

SaS oceňuje pokračovanie pevného postoja k pomoci Ukrajine. Chýba jej však dôraz na úsporné opatrenia v prevádzke rezortu obrany a ozbrojených síl.

Fico kritizuje PVV

Smer-SD žiadal, aby programové vyhlásenie vlády (PVV) obsahovalo aj zhodnotenie aktuálneho stavu krajiny, to sa však nestalo. Úradnícka vláda dáva priestor bývalej vládnej koalícii sa spamätať a tiež novým stranám pripraviť sa na voľby. Skonštatoval to šéf Smeru-SD Robert Fico počas diskusie k PVV. Zopakoval, že jeho poslanci program vlády nepodporia. Premiér Ľudovít Ódor reagoval, že pokiaľ by robili inventúru, týkala by sa viacerých predchádzajúcich vlád.

PVV, programové vyhlásenie vlády, Ľudovít Ódor, vláda, Čítajte aj Neprišli sme zachrániť hladujúce deti v Afrike, priznal Ódor. Trápna vata, odkázal Matovič

Fico kritizuje, že vláda odborníkov do svojho programu nezapracovala aj časť o inventúre stavu, v ktorom sa nachádza Slovensko po predošlej vláde. PVV tiež podľa neho nereaguje na prudké zdražovanie, pokles reálnych miezd ani na situáciu s hypotekárnymi úvermi.

Nemilo ho prekvapili aj priority týkajúce sa ministerstva obrany. Obsahuje podľa neho snahu o zaobstaranie systému protivzdušnej obrany. Vláda má podľa Fica vysvetliť verejnosti, že sme stratili samostatnosť, keďže okolité krajiny chránia náš vzdušný priestor. Nezaradený poslanec Tomáš Valášek mu pripomenul, že 19 krajín má tiež zabezpečenú ochranu vzdušného priestoru pomocou spojencov, pretože nevlastnia vlastné vzdušné sily, prípadne nie v takej sile, aby to vedeli urobiť sami. Dodal, že stíhačky F-16 prídu onedlho na Slovensko.

sas, sulik, grohling Čítajte aj Fico rozoštváva spoločnosť, tvrdí SaS a vyzýva Smer na porovnanie programov

Ódor pripomenul, že jeho vláda je tu, pretože sa parlament nevedel zhodnúť na ďalšom postupe. Inventúru stavu Slovenska by podľa jeho slov mohli urobiť, no asi by to „nevoňalo“ tým, ktorí to žiadajú. Pýtal sa, kto je zodpovedný za súčasný stav, za udržateľnosť verejných financií, za nízke dôchodky. Myslí si, že niekoľko vládnych garnitúr, no nechce robiť policajta v tom, ktorá vláda nesie akú zodpovednosť. „Sľubujeme pomenovať veci, aké sú. Neplánujeme hádzať pred voľbami špinu na predchádzajúce vlády. Treba sa kultivovane rozprávať o smerovaní Slovenska,“ dodal.

Za krátkodobú prioritu si podľa premiéra dala vláda pomoc najzraniteľnejším, teda zapĺňať diery, ktoré vznikli tým, že inflačná pomoc bola v niekoľkých vlnách. Pýta sa, prečo by mala jeho vláda prijímať opatrenia proti inflácii v skrátenom konaní, keď inflácia sa nezačala teraz. Pýta sa, čo robili predstavitelia vlády predtým. „Nie je pravda, že nepomáhame, akurát nevieme pomáhať veľkou lopatou, lebo nie sú na to prostriedky,“ uzavrel.

Hnutie Sme rodina sa zdrží hlasovania

Hnutie Sme rodina sa počas hlasovania o Programovom vyhlásení vlády zdrží. Ako ďalej uviedol podpredseda hnutia a exminister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak v pléne Národnej rady SR, je to z dôvodu chýbajúcich opatrení na pomoc najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva. Krajniak zároveň členom vlády odkázal, že Sme rodina k úradníckej vláde nebude pristupovať princípom „čím horšie, tým lepšie". Akýkoľvek vecný návrh, ktorý pomôže ľuďom, plánuje podporiť. Podpredseda Sme rodina zároveň tvrdí, že veľmi ťažko v PVV hľadali konkrétne veci, k zámerom a úmyslom do budúcnosti sa podľa Krajniaka dá ťažko vyjadriť.

„Určite chceme oceniť, že sa ministerke práce Soni Gaborčákovej podarilo dostať do PVV záväzok podporiť poskytovateľov sociálnych služieb mimoriadnym zvýšením finančného príspevku. Ďalej považujem za veľmi dôležité zlepšiť odmeňovanie služobnej pohotovosti a zachovať stabilitu posudkových lekárov v rezorte práce," tvrdí Krajniak. Taktiež ocenil, že vláda chce podporiť úpravu dávky v hmotnej núdzi životného minima príspevku na bývanie.

Matovič: PVV má málo konkrétnosti a veľa vaty

Programové vyhlásenie vlády (PVV) Ľudovíta Ódora obsahuje málo konkrétností a veľa vaty. Vyhlásil to expremiér a líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie k vládnemu programu. Podotkol, že vláda je najvyšší výkonný, a nie len analytický orgán.

„Akoby vláda stále nepochopila, že je najvyšší výkonný orgán štátu, a nie analytický,“ uviedol v súvislosti s vládnym programom Matovič. Obsahuje podľa neho veľa výhovoriek o tom, ako má kabinet málo času a ako bude posudzovať niektoré problémy a navrhne riešenia. Obáva sa preto aj čerpania eurofondov. Podotkol, že keď odborník príde do vlády, očakáva od neho, že bude zorientovaný v problémoch jednotlivých rezortov, nebude tápať a od prvého dňa „buchne klinec po hlavičke“.

Robert Fico, Peter Pellegrini, Michal Šimečka a Milan Uhrík Čítajte aj Matovič predpovedal výsledok volieb. Straší Slovensko pred Ficovou ústavnou väčšinou

Líder obyčajných ľudí je sklamaný aj z toho, že sa do PVV nedostali požiadavky jeho hnutia. Negatívne vníma i to, že poslanci nedostali návrh vládneho programu skôr, než ho zverejnili. Bez ohľadu na to, že poslanci z klubu obyčajných ľudí vláde dôveru nevyslovia, prípadné dobré návrhy kabinetu podľa slov Matoviča vedia podporiť.

Zároveň sa ohradil voči vyjadreniam vlády, že verejné financie na Slovensku sú historicky v najhoršom stave. Poukázal pritom na dáta medzinárodných ratingových agentúr. Matovič tiež odmieta, že by vlády v rokoch 2020 až 2022 hospodárili zle a spôsobili rozvrat verejných financií.

„To, že sme analytici, nepovažujem za našu nevýhodu,“ reagoval premiér Ódor s tým, že to vidí opačne a že sa držia faktov. Odmieta, že by kabinet prvých 30 dní po svojom menovaní nepracoval. Poukázal napríklad na kroky svojej vlády pri prehodnocovaní projektov týkajúcich sa plánu obnovy.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #programové vyhlásenie vlády #Národná rada SR #NRSR #Ľudovít Ódor #vyslovenie dôvery