Špecializovaný trestný súd je povinný rozhodnúť o obžalobe v kauze Očistec

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) je povinný rozhodnúť o obžalobe v kauze Očistec na nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a spol. Vyplýva to z rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) SR, o ktorom informovala jeho hovorkyňa Alexandra Važanová.

15.06.2023 18:38
norbert bodor, kauza dobytkár Foto: ,
NAKA v rámci akcie Očistec zadržala v roku 2020 viacerých policajných exfunkcionárov vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara. Skupina mala pôsobiť okolo nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra (na snímke).
debata

Najvyšší súd vo štvrtok na základe sťažnosti prokurátora zrušil vlaňajšie uznesenie Špecializovaného trestného súdu, ktorým bolo prerušené trestné stíhanie a podaný návrh na začatie konania pred Ústavným súdom. NS nezistil splnenie zákonných podmienok na rozhodnutie o prerušení trestného stíhania. „V ďalšom postupe bude prvostupňový súd povinný preskúmať podanú obžalobu a rozhodnúť o nej,“ doplnila Važanová.

Vorobjov Čítajte viac Expolicajta Vorobjova z kauzy Očistec podmienečne prepustili na slobodu

Samosudca ŠTS v októbri 2022 prerušil trestné stíhanie v kauze Očistec. Podal návrh na začatie konania pred Ústavným súdom SR. Dôvodom bolo možné narušenie práva obvineného na spravodlivý proces a na účinný prostriedok nápravy.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Očistec zadržala v roku 2020 viacerých policajných exfunkcionárov vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara. Skupina mala pôsobiť okolo nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Prokurátor podal vlani v kauze obžalobu na 11 obvinených osôb z celkovo 20 skutkov. Trestné veci viacerých obvinených boli vylúčené na samostatné trestné konanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Očistec