Politologička: Konšpirácie okolo Sorosa neutlmí ani syn, ktorý prevzal impérium

Politici vedia, že meno George Soros na voličov funguje. Politologička Silvia Hudáčková hovorí, že 92-ročného miliardára, ktorý cez svoju nadáciu podporuje rozvoj demokracie vo svete, si najviac do úst berú politici s autoritárskymi sklonmi. Voličov mobilizujú strachom a vyvolávaním najnižších pudov maskujú vlastné zlyhania.

20.06.2023 11:00
Alex Soros George Foto:
George Soros na snímke so synom Alexom (vpravo).
debata (75)

Politologičky sme sa pýtali:

  • čím príbeh Georgea Sorosa priťahuje politikov,
  • čomu sa venuje Nadácia otvorenej spoločnosti,
  • prečo vznikajú okolo miliardára konšpirácie,
  • či meno Soros využívajú aj politici v zahraničí.

Prečo je osoba filantropa Georgea Sorosa atraktívna pre časť slovenských politikov?

Je to dobre fungujúca konšpirácia, pretože je na nej zrnko pravdy. Aktivity Georgea Sorosa boli a sú skutočne zamerané na budovanie otvorenej spoločnosti, teda napríklad na ochranu menšín, zvyšovanie slobody médií a rozvoj ľudských práv. Na tieto hodnoty prispieva práve preto, že má židovský pôvod a kvôli holokaustu trpeli jeho príbuzní a on musel utiecť ako malé dieťa z Maďarska počas nastupujúceho komunizmu.

Video
Boris Kollár o kandidatúre Zuzany Čaputovej.

Čomu sa venuje Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorú založil?

V našom regióne strednej a východnej Európy George Soros prostredníctvom grantov svojej nadácie skutočne financuje aktivity, ktoré vedú k zlepšovaniu demokracie. To sa mnohým politikom nepáči, pretože tieto neziskovky často suplujú štát, poukazujú na spoločenské problémy, odhaľujú korupciu, kritizujú politikov za obchádzanie demokratických pravidiel a porušovanie ľudských práv. V demokratickej spoločnosti však každý môže použiť svoje peniaze na svoje ciele a ideály. Robí to cirkev, robia to aj konzervatívne medzinárodné aj domáce nadácie, naše domáce aj medzinárodné firmy.

Konšpiráciou je teda nafúknutie toho, aký vplyv Nadácia otvorenej spoločnosti má. Je absurdné, že by jeden muž či jedna organizácia prostredníctvom grantov dokázala určovať spoločenský či politický vývoj v mnohých krajinách. Autoritárom a politickým odporcom liberálnej demokracie to slúži na to, aby delegitimizovali liberálne hodnoty a zápas o ľudské práva na sprisahanie.

čaputová, zuzana čaputová, Čítajte viac Fico opäť vyťahuje kartu Soros. Čaputovej sa vyhrážajú zabitím. Podnikne právne kroky

Ktoré konšpirácie v súvislosti so Sorosom sú podľa vás najabsurdnejšie?

Nechcem opakovať nezmysly, ktorých je plný internet, ale osoba bohatého finančníka židovského pôvodu unesie takmer čokoľvek, pretože v ľuďoch vyvoláva najnižšie emócie a je napojená na hlboko zakorenené predsudky v našej spoločnosti.

Očakávate, že sa pred jesennými voľbami bude stupňovať používanie mena George Soros?

Sme jednou z krajín EÚ, ktoré sú najviac unesené konšpiračným myslením, a preto niektorí politici určite využijú konšpirácie, aby si v kampani pomohli. Robia to pravidelne a videli sme to aj v minulých parlamentných voľbách. Uvidíme však, či to bude Soros, možno im tentokrát poslúži lepšie iný strašiak, pred ktorým budú ľudí ochraňovať.

Šéf diplomacie: Sorosovské konšpirácie patria k hybridnej vojne
Video
Zdroj: TV Pravda

Riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti na Slovensku Fedor Blaščák priznal, že v budove zaviedli strážnu službu. Prichádzali im tam totiž ľudia z ulice, ktorí verbálne atakovali zamestnancov. Po tlačových konferenciách, na ktorých sa operuje menom Soros, im zase posielajú nepríjemné maily. Uvedomujú si podľa vás politici, čo vyvoláva meno finančníka u ľudí, ak ho zasadia do konšpirácií?

Uvedomujú si to veľmi dobre a sú ochotní pre vlastný volebný úspech riskovať aj násilie a ľudské tragédie. Oni predsa za to do väzenia nepôjdu, bude to nejaký fanatik, kto násilie spôsobí a oni si nad tým umyjú ruky. Určite majú radosť aj z toho, keď niekoho v neziskovom sektore spomalia alebo odradia od jeho práce.

George Soros, Nadácia otvorenej spoločnosti Čítajte viac Známy miliardár George Soros sa rozhodol. Komu odovzdal kontrolu nad svojim impériom?

Využívajú osobu Geoerga Sorosa v takej miere ako slovenskí politici aj v zahraničí?

Využívajú to najmä politici s autoritárskymi sklonmi, ktorí mobilizujú svojich voličov strachom, prípadne vyvolávaním najnižších pudov u ľudí maskujú vlastné politické zlyhania a neschopnosť. Notoricky známy je tým napríklad maďarský premiér Viktor Orbán. A naši politici vidia, že to môže na voličov fungovať.

George Soros, Nadácia otvorenej spoločnosti Čítajte viac Soros sa dá kritizovať. Aj bez konšpirácií

George Soros oznámil, že kontrolu nad finančným impériom prenecháva synovi. Utlmí podľa vás zmena na čele spoločnosti šírenie dezinformácií?

Neutlmí, pretože politici, ktorí používajú túto kartu, dávno nehľadia na to, čo sa deje v realite a vytvárajú pre svojich voličov paralelnú realitu. Georgea Sorosa budú využívať dovtedy, kým na túto konšpiráciu budú ich voliči reagovať.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #rozhovor #George Soros #migranti #konšpirácie #Zuzana Čaputová