Miliardár, ktorý nedá Slovákom spávať. Kto je George Soros?

Sorosova vláda, Sorosova agentka, Sorosova bábka, Sorosovci. Meno 92-ročného amerického miliardára, finančníka a filantropa Georgea Sorosa sa udomácnilo v slovníku niektorých politikov už dávnejšie. Dnes už starček židovského pôvodu patrí k obľúbeným prostriedkom na rozdúchanie vášní a šírenie konšpirácií. Kto je George Soros a čím je príťažlivý?

20.06.2023 06:00 , aktualizované: 14:29
Soros Foto: ,
Americký finančník George Soros.
debata (369)

Soros sem – Soros tam

Nová vláda odborníkov sa nestihla na úrade vlády ani vybaliť a spojili ju s menom amerického finančníka. Trojnásobný expremiér a predseda Smeru-SSD Robert Fico napísal na Facebooku, že „úradnícka vláda na čele s Ľ. Ódorom (Ľudovítom Ódrom, pozn.) nie je prezidentkin návrh, ale Sorosova voľba.“

Premiér Ľudovít Ódor sa vyjadril k Ficovej kritike.

Šéf Smeru operuje menom Soros najčastejšie smerom k hlave štátu. Predstava, že Zuzanu Čaputovú ovláda americká ambasáda a americký miliardár sa udomácnila aj medzi časťou verejnosti, ktorá s prezidentkou nesympatizuje a atakuje ju vyhrážkami.

„Dnes Robert Fico opäť šíril klamstvá o americkej agentke, sorosovej vláde, konzultáciách s americkou ambasádou. Zhruba v tom istom čase som mala ďalšie dva výsluchy ako poškodená pre nové vyhrážky zabitím voči mne a mojim blízkym. Dôvody vyhrážok ako vždy rovnaké – americká agentka, soroš, americká ambasáda,“ napísala prezidentka v máji na Facebooku. Sorosa do svojho slovníka zaraďuje aj hnutie Republika.

Vtedajšie politické špičky videli Sorosa aj za masívnymi protestami na námestiach, ktoré vypukli po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Kde vznikli konšpirácie

George Soros, pôvodným menom György Schwartz, musel ako dieťa utiecť z Maďarska. V jeho profile na webe Open Society Foundation (OSF), ktorú neskôr založil, sa uvádza, že na vlastnej koži zažil etnickú a politickú neznášanlivosť. Prežil nacistickú okupáciu a jeho židovská rodina zostala nažive vďaka tomu, že si zabezpečila falošné doklady totožnosti, zatajila svoj pôvod a pomohla ostatným urobiť to isté.

Alex Soros George Čítajte viac Politologička: Konšpirácie okolo Sorosa neutlmí ani syn, ktorý prevzal impérium

Ako uviedla pre Pravdu politologička Silvia Hudáčková, spojenie bohatého finančníka židovského pôvodu vyvoláva najnižšie emócie a poukazuje aj na hlboko zakorenené predsudky v našej spoločnosti.

Soros opustil Maďarsko po tom, ako sa v krajine dostali po druhej svetovej vojne komunisti. Aby si zarobil na štúdium, v Londýne si privyrábal na železnici či ako čašník. Inšpiroval sa Karlom Popperom a jeho konceptom o otvorenej spoločnosti, ktorá má demokratickú vládu, slobodu prejavu a rešpekt k individuálnym právam.

parlament, Slovensko, George Soros Čítajte viac Zaujímavosti o parlamente: Budovu chcel kúpiť Soros, po revolúcii rozdelila ľudí na dva tábory

Soros emigroval v 50. rokoch do Spojených štátov, rozbehol finančné aktivity a stal sa z neho jeden z najúspešnejších investorov v histórii USA. Majetok využil na založenie Open Society Foundations (v preklade Nadácia otvorenej spoločnosti).

George Soros, Nadácia otvorenej spoločnosti Čítajte viac Soros sa dá kritizovať. Aj bez konšpirácií

V regióne strednej a východnej Európy cez granty nadácie dodnes financuje aktivity, ktoré vedú k zlepšovaniu demokracie. „To sa mnohým politikom nepáči, pretože tieto neziskovky často suplujú štát, poukazujú na spoločenské problémy, odhaľujú korupciu, kritizujú politikov za obchádzanie demokratických pravidiel a porušovanie ľudských práv. V demokratickej spoločnosti však každý môže použiť svoje peniaze na svoje ciele a ideály,“ priblížila Hudáčková a pripomenula, že rovnako to robí cirkev aj konzervatívne medzinárodné aj domáce nadácie.

Jan Lipavský Čítajte viac Šéf českej diplomacie: Ruský kolonializmus rozpútal v Európe peklo

Politologička hovorí, že v súvislosti so Sorosom ide o dobre fungujúcu konšpiráciu, pretože je na nej zrnko pravdy. „Aktivity Georgea Sorosa boli a sú skutočne zamerané na budovanie otvorenej spoločnosti, teda napríklad na ochranu menšín, zvyšovanie slobody médií a rozvoj ľudských práv,“ uviedla.

Ako ďalej vysvetlila, konšpiráciou je teda nafúknutie toho, aký vplyv nadácia má. „Je absurdné, že by jeden muž či jedna organizácia prostredníctvom grantov dokázala určovať spoločenský či politický vývoj v mnohých krajinách. Autoritárom a politickým odporcom liberálnej demokracie to slúži na to, aby delegitimizovali liberálne hodnoty a zápas o ľudské práva na sprisahanie,“ dodala.

Orbán žiadal o štipendium

S nepríjemnosťami sa stretáva aj riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti na Slovensku Fedor Blaščák. Pre denník SME uviedol, že po tlačových konferenciách politických strán, ktoré spomínajú Sorosa a jeho údajný vplyv na slovenskú politiku, im prichádzajú od ľudí e-maily a volajú im s otázkami, odkiaľ majú peniaze. Pred niekoľkými rokmi museli v pobočke zaviesť strážnu službu. Slovenská nadácia sa osamostatnila od zakladajúcej organizácie v roku 2013. „Financie pre svoju činnosť získavame v čoraz väčšej miere z domácich a európskych zdrojov,“ uvádza na svojom webe.

Šéf diplomacie: Sorosovské konšpirácie patria k hybridnej vojne
Video
Zdroj: TV Pravda

Konšpirátori vidia Sorosa aj za prevratom v roku 1989. V decembri toho roku skutočne prišiel do Československa ako prvý zahraničný filantrop a na úrade vlády mal stretnutie s vtedajším premiérom Mariánom Čalfom, priblížil Blaščák. Ponúkol mu, že na Slovensku založí počítačové strediská a zavedie výmenné študijné programy. Soros po páde Berlínskeho múru založil Stredoeurópsku univerzitu v Budapešti. S ponukou vzdelávania prišiel aj do Bratislavy, podobne ako v Prahe však dostal košom. Soros sa stretol napríklad aj s Alexandrom Dubčekom.

„George Soros nechal a investoval na Slovensku za 20 rokov zhruba 100 miliónov dolárov,“ uviedol Blaščák. Pre porovnanie, fondu OSF venoval viac ako 32 miliárd zo svojho osobného majetku.

So žiadosťou o štipendium sa obrátil na Sorosovu nadáciu ešte ako študent v roku 1988 aj maďarský premiér Viktor Orbán. Žiadosť zverejnil francúzsky týždenník L'Express. Orbán vtedy dostal štipendium vo výške asi 10 000 dolárov a vďaka nemu mohol študoval na Oxforde.

Sorosov migračný plán

Slovensko nie je s nadužívaním mena Soros osamotené. Politologička Hudáčková vysvetľuje, že jeho osobou sa oháňajú najmä politici s autoritárskymi sklonmi, ktorí mobilizujú svojich voličov strachom. „Notoricky známy je tým napríklad maďarský premiér Viktor Orbán. A naši politici vidia, že to môže na voličov fungovať,“ vysvetlila.

Obľúbenou asociáciou so Sorosom je aj migrácia. Pripisovali mu kľúčovú úlohu pri riadení migračnej krízy v Európe, ktorá vznikla s vojnou v Sýrii.

Opoziční aktivisti v Maďarsku v roku 2017... Foto: Pablo Gorondi
EU Hungary Migrants Opoziční aktivisti v Maďarsku v roku 2017 strhávali bilbordy k vládnej kampani, ktorej heslom bolo: "Nedovoľme, aby sa Soros smial ako posledný." FOTO: SITA/AP

Orbán opäť vytiahol migračnú kartu v čase, kedy sa rieši nová dohoda EÚ o rozdeľovaní utečencov. Šéf Fideszu využil informáciu, že finančník sa rozhodol svoje 25-miliardové impérium odovzdať synovi Alexandrovi Sorosovi.

Hudáčková sa domnieva, že ani osoba Alexandra Sorosa na čele impéria dezinformácie neutlmí. Hovorí, že politici, ktorí používajú meno Soros nehľadia na to, čo sa deje v skutočnosti, ale vytvárajú pre voličov paralelnú realitu.

Orbán pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió povedal, že dôvodom rozhodnutia EÚ o migrácii je podľa neho to, že Soros odovzdal vedenie svojho impéria synovi. Alexander Soros podľa premiéra diktuje ešte tvrdšie tempo ako otec a Sorosovci sa chystajú v lete podnecovať migrantov.

S menom Soros sa spája aj kauza, ktorá siaha na začiatok 90. rokov, kedy došlo k ataku na britskú libru. Sorosov fond začal vypredávať libry, ktoré sa štátna banka v panike pokúšala vykupovať. Aj preto sa stal známym ako „muž, ktorý porazil Bank of England“.

© Autorské práva vyhradené

369 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Viktor Orbán #miliardár #George Soros #Nadácia otvorenej spoločnosti #konšpirácie #filantrop #Zuzana Čaputová #finančník