Bohatí budú za potraviny platiť menej, chudobní viac. Aj to sú dôsledky zákonov, ktoré sú v parlamente

Zastavte legislatívny chaos, žiadajú parlament zástupcovia zamestnávateľov aj odborárov. Návrhy zákonov totiž nemajú vyčíslené dopady na štátnu kasu a hospodárstvo a míňajú sa účinku. Parlament sa tak mení na jeden veľký politický míting.

19.06.2023 20:00
debata (36)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Poslanci, dajte si radšej okamžite do volieb voľno a prestaňte prijímať zákony, ktoré škodia Slovensku – vyzývajú spoločne vo vzácnej zhode zástupcovia podnikateľov aj odborov. Parlament má totiž na programe ešte viacero návrhov zákonov, ktoré zasahujú do systému sociálneho poistenia, daňovej oblasti či oblasti školstva.

„Neprešli žiadnym konzultačným procesom, nie sú spracované doložky vplyvov a dopadov. Aké budú dopady na verejné financie, podnikateľské prostredie a zamestnancov samotných? Je to ďalší výkričník v činnosti poslancov parlamentu, ktorí si zrejme neuvedomili v akej situácii sa Slovensko nachádza,“ hovorí Mário Lelovský z Republikovej únie zamestnávateľov.

„Národná rada má byť serióznou inštitúciou na výkon zákonodárnej činnosti štátu a toto sa v tejto chvíli absolútne obchádza a stáva sa priestorom na politické mítingy. Preto sa pýtam, koho to poslanci v parlamente vlastne zastupujú,“ dodáva Rastislav Machunka z Asociácie Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Konkrétnym príkladom škodlivých zákonov sú podľa zástupcu obchodných reťazcov Martina Krajčoviča návrhy Smeru a Hlasu, ktoré majú zabezpečiť nižšie ceny potravín. „Chudobní budú platiť viac, pretože hrozí, že sa zvýšia ceny potravín v predajných akciách. Pozitívne sa to dotkne prémiových produktov, čiže to bude prínos pre vyššie príjmové skupiny, ktoré budú niektoré potraviny nakupovať lacnejšie,“ hovorí Krajčovič s tým, že paradoxne tak chudobným potraviny zdražejú, zatiaľ čo bohatým naopak.

O tom, že tieto návrhy budú mať pozitívny efekt pochybujú aj odborári. Na politikov a verejnosť preto apelujú, aby v budúcnosti aj poslanecké návrhy museli prejsť riadnym pripomienkovým konaním s ministerstvami, zamestnávateľmi a odborármi. „Aby sme takýmto situáciám predchádzali. Ide nám o ochranu demokracie aj v budúcnosti,“ dodáva Monika Uhlerová. Konkrétne argumenty spomenutých si vypočujte v podcaste denníka Pravda.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #odborári #zamestnávatelia #ceny potravín #predvolebná kampaň #Počúvajte Pravdu