Reči politikov o drakonických trestoch pre opitých vodičov? Expert hovorí, čo naozaj môže pomôcť

Aj po tragickej nehode na Zochovej ulici, pri ktorej opitý vodič usmrtil piatich mladých ľudí, výrazne neklesá počet pristihnutých šoférov s alkoholom v krvi. Voči 15 ročnému trestu pre Dušana Dedečka dal generálny prokurátor príkaz na odvolanie s tým, že udelený trest nepôsobí dostatočne preventívne. Odborník na drogové závislosti Ľubomír Okruhlica však hovorí, že účinok sprísňovania trestov a ďalšej prevencie je už vyčerpaný.

22.06.2023 20:02
debata (6)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Alkohol spôsobuje viac dopravných nehôd, ako ukazujú štatistiky zistení u vodičov. Komplexnejšie testovanie vodičov, ktoré by mohlo obmedziť negatívny dopad pitia na dopravné nehody je síce možné, ale naráža na kapacitné limity polície. Najefektívnejšou cestou je prijatie balíka zákonných opatrení na zníženie škôd spôsobených alkoholom ako odporúča OECD, kedy by sa nám 1 euro investované do týchto opatrení vrátilo 16 eurami prínosov. Zníženie škôd spôsobených konzumáciou alkoholu je len jedným z nich.

Okrem zvýšenia kontrol vodičov zo strany polície, je medzi odporúčanými opatreniami napríklad zvýšenie daní na alkohol, úplný zákaz propagácie alkoholu so zameraním na deti cez tradičné aj nové médiá a aj prísnejšia regulácia reklamy na alkohol vo všeobecnosti.

O téme v podcaste denníka Pravda rozpráva hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí a šéf Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #alkoholová závislosť #alkohol za volantom #Počúvajte Pravdu #represia #tragická nehoda na Zochovej