Polícia zatiaľ v prípade Tajomník nikoho neobvinila

Polícia zatiaľ v prípade Tajomník, ktorý sa týka podozrení zo zneužívania eurofondov a financií zo štátneho rozpočtu, nikoho neobvinila a prepustila riaditeľa PPA Jozefa Kissa aj ostatných štyroch zadržaných. Naďalej pokračujú procesné úkony, uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

23.06.2023 10:28 , aktualizované: 16:20
polícia, NAKA, mimoriadne1, mim1 Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„V prípade doposiaľ nebolo vznesené obvinenie, naďalej však pokračujú potrebné procesné úkony, preto v tejto chvíli nie je možné poskytnúť žiadne podrobnejšie informácie,“ priblížila hovorkyňa.

NAKA Čítajte viac Akcia Tajomník: NAKA zadržala šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Kissa a ďalších ľudí

V rámci akcie s krycím názvom Tajomník Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala vo štvrtok (22. 6.) viacero osôb. Medzi nimi generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jozefa Kissa či generálnu tajomníčku služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zuzanu Nouzovskú.

Robert Fico druzstvo obilie zatva Zahorska Bystrica Čítajte viac Prednedávnom bola centrom korupcie. Skompromitovaná agentúra prešla očistcom

Kauza súvisí s podozreniami zo zneužívania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu v dispozícii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Vykonané boli tri domové prehliadky u podozrivých osôb a päť prehliadok iných priestorov, vrátane obchodnej spoločnosti. V rámci akcie NAKA vo štvrtok zasahovala okrem Bratislavy aj v Senci a Hornom Mýte (okres Dunajská Streda). MPRV SR a Pôdohospodárska platobná agentúra deklarovali, že orgánom činným v trestnom konaní poskytujú plnú súčinnosť.

Agrorezort odmieta politikárčenie

Agrorezort vyhlásil, že odmieta politikárčenie a nebude participovať na predvolebnej kampani, ktorá zúri v spoločnosti, rovnako ako odmieta aj zneužívanie rezortu na úmyselné poškodzovanie záujmov Slovenska.

Ministerstvo pôdohospodárstva sa plne hlási k idei vládneho kabinetu Ľudovíta Ódora, ktorého cieľom je upokojiť spoločenskú situáciu v krajine a apoliticky doviesť agrorezort k najbližším voľbám na Slovensku. Odmieta cielenú a manipulatívnu medializáciu štvrtkového zásahu s vopred pripraveným mediálnym plánom neúspešných politických kandidátov a politikov.

„Naším absolútnym záujmom je udržať transparentne nastavenú a očistenú platobnú agentúru, ochrániť ju pred systematickým, premysleným a koordinovaným útokom organizovanej skupiny. Dlhodobo je vystavovaná pokusom zmariť vyšetrovania a zlikvidovať dôkazy v kauzách z minulých období. Momentálne stojíme pred historickou možnosťou znížiť investičný dlh. Nechceme, aby ktokoľvek znemožnil kontrakty pre našich farmárov a potravinárov za takmer 400 miliónov eur cez PPA, ktoré môžu začať prúdiť k menovaným už v letných mesiacoch,“ uviedol na margo štvrtkových udalostí v rezorte agrominister Jozef Bíreš.

Cieľom „vykonšpirovaných obvinení“ sa podľa MPRV stala aj audítorská autorita, za pomoci ktorej bol na PPA vykonaný obrovský kus práce a zavŕšený proces očisty tejto inštitúcie. Nad rámec ich bežných povinností boli súčasťou celého transformačného procesu urobené forenzné skúmania, predakreditačné posúdenia, boli prítomní na všetkých vyšetrovaniach a auditoch či finálnych posúdeniach výpočtov rizík a chýb.

V tejto súvislosti sa MPRV ospravedlňuje svojim partnerom, ale aj rodinným príslušníkom všetkých zadržaných, ktorí boli zásahom postihnutí.

MPRV zároveň vyzýva ministra vnútra SR, aby preveril primeranosť, rozsah a spôsob štvrtkového zásahu, ako aj opodstatnenosť a pravdivosť informácií k nemu vedúcich.

„Ministerstvo vnútra nezasahuje do vyšetrovania a úkonov orgánov činných v trestnom konaní, preto priebeh a ani procesné úkony nebude rezort komentovať,“ uviedla v reakcii Zuzana Eliášová, hovorkyňa rezortu vnútra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #PPA #akcia tajomník