Ombudsman volá po možnosti vyhotoviť záznam z každého služobného zákroku polície

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský volá po možnosti vyhotovovať obrazovo-zvukového záznam z každého služobného zákroku polície. Uvádza to v stanovisku, ktoré vzala na vedomie Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

27.06.2023 11:44
SR Bratislava Polícia Mestská Kamery Telové... Foto: ,
Telová kamera príslušníka bratislavskej mestskej polície
debata

Ombudsman navrhuje sériu opatrení, ktoré budú garantovať dodržiavanie práva na osobnú slobodu, práva na ochranu pred mučením, neľudským a ponižujúcim zaobchádzaním pre každého občana v podmienkach polície na Slovensku. „Nemôžem akceptovať stav, ak štát nevie zdokumentovať hoci len minútu z obmedzenia slobody osôb,“ zdôraznil Dobrovodský.

Medzi ďalšie odporúčania ombudsmana, ktoré odobrila rada vlády, patrí aj zabezpečenie vzdelania policajtov k téme dodržiavania a ochrany základných práv a slobôd pri používaní donucovacích prostriedkov.

Tiež poučenie o dôležitosti čo najdetailnejšieho zaznamenávania okolností použitia donucovacích prostriedkov v súlade s medzinárodnými štandardami. Volá aj po vypracovaní príručky, ktorá by popisovala správne a detailné zaznamenávanie použitia donucovacích prostriedkov v úradných záznamoch.

SR Bratislava Polícia Mestská Kamery Telové Predstavenie BAX Čítajte viac Hamran: Telové kamery pre policajtov nie sú pre mňa prioritou
debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #ombudsman #audiovizuálny záznam