Kiska na súde odmietol dohodu: Mali by tu stáť Fico, Kaliňák a Gašpar. Obhajca žiada úplné oslobodenie

Na Okresnom súde v Poprade sa začalo súdne pojednávanie s bývalým prezidentom Andrejom Kiskom v kauze jeho firmy KTAG. Bývalý prezident ešte predtým pre médiá uviedol, že ide o politický proces a vinu poprel. Spolu s ním sa pred súd postavil aj konateľ firmy Eduard Kučkovský.

29.06.2023 09:36 , aktualizované: 16:08
kiska Foto: ,
Andrej Kiska počas rozhovoru s novinármi pred začiatkom súdneho pojednávania na Okresnom súde v Poprade v kauze jeho firmy KTAG vo štvrtok 29. júna 2023.
debata (509)

Kiska pred sudcom odmietol dohodu o vine a treste a vyhlásil, že je „absolútne nevinný“.

Kiska pred súdom: Som tu, lebo som sa nepodriadil mafii
Video

Kiska víta, že bude môcť na súde popísať, ako sa veci udiali, a verí, že zvíťazí spravodlivosť. Tvrdí, že bol vyšetrovaný, pretože bol prezidentom a nechcel sa podriadiť mafii. Podľa neho by sa pred sudcov mali postaviť bývalý premiér a šéf strany Smer Robert Fico, exminister vnútra Robert Kaliňák a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Kiska si myslí, že keby Fica v roku 2019 vymenoval za predsedu Ústavného súdu, k žiadnej kauze by nedošlo.

Fico odmieta, že by Kiskova kauza mala niečo spoločné s menovaním šéfa Ústavného súdu. „Jasné, že to tak nebolo,“ odpovedal na štvrtkovej tlačovej konferencii na otázku, či mal ponúknuť Kiskovi, že nebude stíhaný v tejto veci, ak ho vymenuje. „Keď v tejto atmosfére nenávisti voči Smeru, čo predvádza polícia a prokuratúra, dotiahli Kisku pred súd a obžalovali ho, tak to musí byť čisté ako božie oko,“ dodal.

Andrej Kiska Robert Fico / Čítajte viac Kiska: Fico hrubo zneužíval svoju funkciu na likvidáciu politických súperov

Obhajca: Faktúry neboli fiktívne

„Osem rokov sem zbytočne chodím,“ povedal Kiska na začiatku štvrtkového pojednávania. Obhajca Kisku Peter Kubina na súde počas čítania obhajoby uviedol, že v celej kauze nešlo o podvod, keďže vystavené faktúry neboli fiktívne, ale išlo o reálne vykonané služby. „Právo na vrátenie nadmerného odpočtu DPH nemôže byť obmedzené. Nie je podstatné, o aký druh tovaru, alebo služby ide,“ uviedol Kubina s tým, že celá kauza je skôr omyl, ako daňový podvod.

Na Kiskovom súde sa zjavil aj Štefan Harabin
Video

Obhajca tiež uviedol, že hoci Andrej Kiska ako nezávislý kandidát nepatril v roku 2014 k favoritom na víťazstvo v prezidentských voľbách, efektívnou kampaňou to dosiahol a v druhom kole porazil práve Fica.

Kubina požaduje v celej kauze úplne zrušenie obvinení a oslobodenie Kisku. Obhajoba rovnako žiada oslobodiť aj Kučkovského.

Dvaja odmietli, obvinenie vzniesol až tretí

Kiska upozornil na výpovede viacerých aktérov známych súdnych káuz. Neštandardné podľa Kisku je, že prokurátor vymenil dvoch vyšetrovateľov, ktorí odmietli vzniesť voči nemu obvinenie. „Našiel sa až tretí, ktorý tak spravil,“ skonštatoval.

Prokurátor podľa neho vo svojej žalobe nespochybnil reálne zrealizované náklady, výnosy z prednáškových aktivít ani účtovníctvo, či vzťah spoločnosti s daňovým úradom. „Jediné, čo spochybnil, že je možné použiť politickú kampaň na zlepšenie značky môjho mena,“ objasnil Kiska. Deklaruje, že daňové priznanie opravili a štát neprišiel o žiadne peniaze. Na súde vyhlásil, že je nevinný.

zväčšiť Andrej Kiska a vľavo konateľ firmy KTAG Eduard... Foto: TASR, Adriána Hudecová
kiska, kuckovský Andrej Kiska a vľavo konateľ firmy KTAG Eduard Kučkovský spolu s obhajcami počas súdneho pojednávania vo štvrtok 29. júna 2023.

Kučkovský vo štvrtok na súde uviedol, že vo firme KTAG mal na starosti prenájom priestorov a výstavbu nových objektov. „Mimoškolskú a vzdelávaciu činnosť mal na starosti Andrej Kiska a Tomáš Lehotský (súčasný poslanec za Sasku, kandidoval za Za ľudí, pozn. red.),“ povedal. Bývalý prezident mal spoločnosti pomôcť svojim menom a skúsenosťami s prácou v nadácií a podnikaní. „Keď faktúry prišli do KTAG, boli potvrdené Kiskom a Lehotským. Ak prišli faktúry poštou, bolo mi potvrdené, že sa to týka prednáškovej činnosti,“ povedal Kučkovský s tým, že tento postup mu potvrdil Lehotský. „Na tomto spôsobe boli dohodnutí s Kiskom. Slúžili na prezentáciu a podporu mena Andreja Kisku. Aby spoločnosť mohla používať jeho meno ako produkt,“ dodal.

V roku 2013 si KTAG rozšírila svoje svoju podnikateľskú činnosť o prednáškovú a vzdelávaciu činnosť. Zapísaná však bola v obchodnom rehistri až v roku 2014. „Prečo, to neviem. Nemal som to na starosti,“ odpovedal Kučkovský na otázku prokurátora k dôvodu.

Ako kandidáta na prezidenta ho nevnímal

Podľa konateľa KTAG do faktúr týkajúcich sa prednáškovej činnosti nezasahoval. „Na starosti to mala účtovníčka, ktorá riešila tieto veci. Platilo sa prevodom. Mal som k dispozícii podpisový vzor a s účtovníčkou som si vždy len prešiel, čo má kam byť zaúčtované,“ uviedol pred sudcom.

Andrej Kiska vo svojej výpovedi uviedol, že ako konateľ neriešil účtovníctvo a rovnako sa to týka aj daňového priznania. Odmietol tiež tvrdenie obžaloby, že do nákladov KTAG dal faktúry, ktoré nesúviseli s podnikateľskou činnosťou spoločnosti.

O tom, že sporné faktúry, ktorých sa celý proces týka, pôjdu ako doklad na uplatnenie si vratky DPH, rozhodol práve Kučkovský. „Spravilo sa to na základe zmluvy o exkluzivite, ktorú pripravil a podpísal Andrej Kiska. Za KTAG som zmluvu podpísal ja na základe splnomocnenia od Jaroslava Kisku,“ uviedol Kučkovský.

zväčšiť Bilbord, ktorým sa Kiska prezentoval v... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Billboard, bilbord, Kiska Bilbord, ktorým sa Kiska prezentoval v prezidentskej predvolebnej kampani v roku 2014.

Kiska vo svojej výpovedi odmietol tvrdenie, že deklarované zdaniteľné plnenie nesúviselo so školiacou činnosťou a prednáškami. „Chcem poukázať na to, že ako konateľ vo viacerých spoločnostiach som si vždy plnil daňové povinnosti,“ uviedol exprezident.

Sporné faktúry boli podľa Andrej Kisku súčasťou kampane na zvýšenie obchodnej hodnoty a poznateľnosti jeho mena. Preto ich zahrnul do nákladov súvisiacich s prezidentskou kampaňou.

Začal zadarmo

Kiska tiež zdôraznil, že do nákladov KTAG by nedal faktúry, ktoré nesúvisia s predmetom podnikania spoločnosti. Prednášky známych osobností majú podľa Kisku veľkú hodnotu. Myslel zrejme nielen spoločenskú, ale aj finančnú. „S prednáškami som začal ešte predtým, ako som sa rozhodol, že budem kandidovať na prezidenta“, uviedol na súde.

„Model prednášok a aj knihy boli mojim nápadom. Preto som dal pokyn zamestnancom KTAG, aby spracovávali faktúry tak, ako ich spracúvali,“ uviedol.

Podľa vlastných slov najprv prednášal zadarmo, neskôr napísal knihu a náklady s vydaním znášala KTAG. „Chcel som zvýšiť hodnotu značky a mena, aby sa zvýšila aj hodnota prednášok,“ uviedol.

Andrej Kiska Čítajte viac Kiska zverejnil ukážku zo svojej knihy. Tvrdí, že za kauzou uneseného Vietnamca stojí Kaliňák

Súčasťou faktúr boli aj tie za billboardy, letáky a reklamné predmety na propagáciu Kisku. Prokurátor to vníma ako súčasť prezidentskej kampane. Kučkovský to odmietol a povedal, že v tom čase o Kiskovi ako o politikovi či dokonca vážnom kandidátovi na prezidenta neuvažoval, keďže mal v prieskumoch „nízke percentá“.

Jedna z faktúr, ktorú Kučkovský podpísal, bola aj tá za prieskum predvolebných preferencií. Prečo sa objavila v účtovníctve KTAG nevedel konateľ vysvetliť s tým, že nie je odborník na marketing. „Opýtajte sa na to Kisku,“ odpovedal prokurátorovi.

prezidentský palác Čítajte viac V Kiskovom prezidentskom prieskume od Focusu by vyhral Fico

V závere svojej výpovede uviedol, že s Kiskom má „čisto pracovný vzťah“.

Sudkyňa počas pojednávania poukázala na to, že v spoločenskej zmluve spoločnosti KTAG bolo uvedené, že firma bola zastupovaná dvoma konateľmi. No na zmluve o exkluzivite podpísanej s Andrejom Kiskom bol za firmu len podpis Kučkovského a chýbal podpis Juraja Kisku. Andrej Kiska v reakcii na toto tvrdenie uviedol, že si nepamätá, kto za KTAG podpísal zmluvu o exkluzivite a ani to, kto zmluvu pripravoval.

„Text zmluvy si presne nepamätám, no základným zámerom bolo vykonávať prednáškovú činnosť. Príjmy aj náklady bi znášala spoločnosť KTAG,“ uviedol Kiska.

„KTAG sme financovali spolu s bratom formou pôžičiek, ktoré poskytli rôzne spoločnosti. Návratnosť súvisela s úspešnosťou celého projektu. KTAG mi zatiaľ ešte všetko nevrátila,“ povedal Andrej Kiska s tým, že spoločnosť KTAG naďalej riadne platí dane.

Harabin prišiel z nostalgie

Na súd do Popradu prišiel vo štvrtok aj bývalý sudca a predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin.

Neúspešný kandidát na prezidenta uviedol, že na pojednávanie prišiel zo zvedavosti. Ako ďalší dôvod uviedol, že v Poprade ako sudca pojednával 10 rokov. Harabin ešte ako sudca Okresného súdu v Poprade v kontroverznom súdnom procese odsúdil v 80. rokoch kňaza Bystríka Janíka na 28 mesiacov za údajný podvod. „Harabin sa síce bránil, že kňaza odsúdil za majetkový delikt, ale z dostupných faktov sa skôr zdalo, že len naplnil objednávku ŠTB, ktorá celý prípad narafičila,“ napísal týždenník Týždeň o spornom verdikte.

zväčšiť Cyril Bystrík Janík na zábere z apríla 2010. Foto: Wikimedia commons
Cyril Bystrík Janík Cyril Bystrík Janík na zábere z apríla 2010.
Štefan Harabin Čítajte viac Politickí väzni žiadajú Harabinovu hlavu

Súd štvrtok a v piatok vypočuje obžalovaných a prečíta tiež desiatky svedeckých výpovedí a listinné dôkazy. Spis k prípadu má asi šesťtisíc strán. Prokurátor začal doobeda čítať obžalobu. Podľa sudkyne budú pojednávania zrejme pokračovať aj v letných mesiacoch. Podľa už skôr zverejnených termínov bude proces pokračovať aj zajtra od 9:15 hod.

súd Čítajte viac Dvaja obvinení z daňovej kauzy Kiskovej firmy KTAG dostali podmienečné tresty

Kiska spolu s Kučkovským čelí obžalobe pre pokračovací zločin daňového podvodu. Kauza súvisí s podozreniami z neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou za jún a november 2013 a apríl 2014 v celkovej výške viac ako 155 000 eur. Obžalobu podal prokurátor prešovskej krajskej prokuratúry v apríli 2022, pôvodne sa malo pojednávanie začať v apríli tohto roka.

Kisku obvinili v kauze KTAG, podľa neho ide o špinavú politickú kampaň
Video

Kauza súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami. Spáchanie trestného činu exprezident v minulosti viackrát odmietol, videl za ním pomstu Fica. Bývalý prezident tiež argumentoval tým, že obvinenie voči nemu vzniesol až tretí vyšetrovateľ po tom, ako dvaja nevideli spáchanie trestného činu. Fico v minulosti reagoval, že platí prezumpcia neviny a rozhodnúť majú súdy.

509 debata chyba
Viac na túto tému: #súdny proces #Andrej Kiska #firma KTAG