Stovky detských pediatrov náhle ohlásili hromadnú výpoveď z pohotovostí

K 30.6.2023 sa stovky pediatrov naprieč celým Slovenskom rozhodli v koordinovanej akcii podať výpovede z Ambulantných pohotovostných služieb (tzv. pohotovostí, alebo APS). Informovala o tom v piatok ráno Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti.

30.06.2023 10:22 , aktualizované: 13:20
pohotovost, lekarska lohotovostba sluzba,... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (95)

Ako prvý dôvod lekári združení v SSPPS uvádzajú, že v systéme chýba každý piaty pediater a každý druhý z tých, čo pracujú, je dôchodca. Ilustrujú to príkladom, že ak by sa všetci pediatri, ktorí sú v dôchodkovom veku rozhodli ísť zajtra do dôchodku, zostalo by takmer 600-tisíc detí bez prístupu k pediatrickej starostlivosti. Vekový priemer primárnych pediatrov na Slovensku je 59 rokov.

„Nežiadame nič iné než to, čo je pre vás všetkých samozrejmosťou – dodržiavanie zákonníka práce, rešpektovanie pracovného času, práva na oddych po práci a práva na ochranu zdravia. Napriek tomu sa NENAŠIEL JEDINÝ POSLANEC V PARLAMENTE, ktorý by našu výzvu a argumentáciu našej spoločnosti, podporenú MZSR do parlamentu predložil,“ zdôrazňujú lekári v spoločnom vyhlásení. „Preto využívame svoje zákonné práva a ako prvý krok podávame výpovede z dobrovoľných služieb APS,“ pokračuje správa.

Prokopová: Nie je možné, aby 75 ročný lekár slúžil pohotovosť a išiel hneď potom pracovať do ambulancie
Video
Zdroj: TV Pravda

Hlavné body hromadnej výpovede a požiadavky pediatrov:

  • Odmietame slúžiť nad rámec pracovného času určeného zákonníkom práce
  • Odmietame slúžiť bez ohľadu na vek a zdravotný stav
  • Odmietame povinnosť, akú nemá žiaden pracujúci v tomto štáte – povinnosť slúžiť mimo pracovného času, v rozpore so zákonníkom práce a zásadami ochrany zdravia.
  • Žiadame skutočnú profesionalizáciu APS a tým dobrovoľnosť služieb pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti
  • Žiadame zvýšenie platieb za využitie služby APS
  • Žiadame neúnavnú edukáciu pacientov o tom, ako riešiť ľahké ochorenia cestou dostupných médií s podporou štátu
  • Žiadame zvýšenie mzdy lekára za hodinu služby APS a reálne uplatňovanie príplatkov za víkendy a sviatky
Poliklinika Senica, čakáreň, pacienti, pediater, pediatrička Čítajte viac Lekárov trápi likvidačná pracovná doba, rušiť pohotovosti ale nechcú. Riešenie štát odkladá pre ďalšiu vládu
Senická pediatrička Monika Markovičová
Video
Rušenie pohotovostí pediatrom prináša komplikácie / Zdroj: TV Pravda

Výpoveďami chcú pediatri podľa odborníčky ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Eleny Prokopovej vyslať signál, že v APS neslúžia dobrovoľne. V tejto súvislosti zdôraznila, že pediater, ktorý pracuje v ambulancii, je povinný slúžiť na ambulantnej pohotovosti. Poukázala, že väčšina pediatrov mala podpísané dobrovoľné zmluvy, pretože im zaručovali vyššiu mzdu a možnosť vyberania služieb. „Teraz, ako sme podali výpovede, si nebudeme môcť vyberať služby, bude nás rozpisovať vyšší územný celok, budeme slúžiť za deväť eur v hrubom, ale nikto nebude môcť povedať, že pediatri slúžia dobrovoľne,“ dodala pre TASR.

MZ SR: S pediatrami komunikujeme

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v reakcii uviedlo, že dlhodobo upozorňovalo na hroziace problémy s pohotovosťami, a aj preto v spolupráci s pediatrami navrhlo súbor viacerých opatrení, no nie všetky sa stretli s pochopením politikov či niektorých asociácií.

„Ide napríklad o skrátenie ambulantných hodín z 22. hodiny na 20. hodinu, ktoré na poslednej schôdzi parlamentu nenašlo medzi poslancami podporu. V prípade, že dôjde v parlamente k zhode, ministerstvo je pripravené tento návrh opätovne predložiť na rokovanie,“ reagoval pre Pravdu komunikačný odbor ministerstva.

Zmenu zákonov si ďalšie kroky, ktoré realizuje, nevyžadujú. „Ide napríklad o presun pevných bodov APS, ku ktorému má dôjsť v troch etapách, prvýkrát už v priebehu tohto leta. Aktuálne prebieha medzirezortné pripomienkové konanie, ktoré sa skončí na budúci týždeň,“ uviedlo.

Ministerstvo tiež informovalo, že od 1. júna 2023 zvýšilo paušálnu úhradu za poskytovanie zdravotnej starostlivosti v pohotovostnej ambulancii o 35 % na 13 897 eur mesačne na jednu ambulanciu a o 12 % zvýšilo cenu bodu za zdravotný výkon.

Pediatri upozorňujú aj na nadužívanie pohotovostí a apelujú na edukáciu pacientov, ako riešiť ľahké ochorenia. Podľa ministerstva sa pripravuje nový informačný portál. Pripomenulo, že podobný manuál už pripravili pre rodičov malých pacientov počas pandémie.

Dolinková: Je to krôčik ku kolapsu

Podpredsedníčka mimoparlamentného Hlasu-SD Zuzana Dolinková nie je prekvapená, že pediatri podali výpovede z APS. Problémov v ambulantnom sektore je podľa nej veľa. Vyzvala ministra zdravotníctva Michala Palkoviča, aby situáciu začal riešiť a komunikoval s pediatrami.

Myslí si, že výpovede z pohotovostí sú len prvým krokom. Ako povedala pre Pravdu, ak sa nič neudeje, z informácií, ktoré má, sú pediatri v ďalšom kroku pripravení vrátiť povolenia a zatvoriť ambulancie úplne. Hrozí podľa nej, že dieťa s rodičom prídu do ambulancie k pediatrovi a lekár tam nebude ani v noci, ani v ordinačných hodinách.

„Ak nám v letnom období, kedy budú deti doma a možno sa bude stávať väčší počet úrazov, začnú kolabovať pohotovosti, začnú sa hromadne zatvárať ambulancie, tak to bude mať nedozierne následky pre celý stav zdravotníctva. A až vtedy sa nám preplnia všetky nemocničné oddelenia,“ pokračovala.

Líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič si myslí, že problém musí riešiť dočasne poverená vláda Ľudovíta Ódora. Deklaroval, že ak Palkovič príde s návrhom, je hnutie pripravené iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu.

SPRÁVU AKTUALIZUJEME

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #výpovede lekárov #pediatri #detské pohotovosti