MHD pre Bratislavčanov zdarma? Vallo si za nové vyššie ceny lístkov vyslúžil kritiku konzervatívcov

Zdražovanie cestovných lístkov v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) dokázalo rozhádať zástupcov hnutia KDH s vedením hlavného mesta. Podľa nich by mal magistrát zaviesť bezplatné cestovanie pre obyvateľov slovenskej metropoly. Zvýšenie cien v iných regiónoch neriešia, hoci v kraji, ktorému šéfuje predseda KDH, lístky zdraželi skôr a výraznejšie.

03.07.2023 17:00
DPB / MHD / Autobus / Foto:
debata (15)

Predseda mestského koordinačného výboru hnutia KDH v Bratislave Ján Žatko prišiel s nečakaným návrhom: namiesto zdražovania lístkov MHD zaviesť pre obyvateľov hlavného mesta cestovanie zadarmo. Odôvodnil to dátami o hospodárení v Dopravnom podniku Bratislava (DPB), ktorý patrí pod magistrát.

Šéf Dopravného podniku Bratislava vysvetľuje, prečo musia zvýšiť ceny
Video
Zdroj: TV Pravda

Poukázal na informácie zo záverečného účtu hlavného mesta za minulý rok, ktorý vo štvrtok schválilo mestské zastupiteľstvo. „Vyplývajú z neho veľmi nelichotivé čísla o výsledkoch hospodárenia DPB za rok 2022. Mestský podnik je opäť v strate, ktorá sa ešte zvýšila oproti roku 2021 takmer o pol milióna eur,” uviedol Žatko.

Na tento rok je pritom v bratislavskom rozpočte schválená dotácia na mestskú hromadnú dopravu vo výške 118 miliónov eur, čo je o 28 miliónov eur viac, ako minulý rok. Plánované tržby v MHD za rok 2023 budú vo výške 40 miliónov eur, čo je o 5,65 milióna eur viac, ako v roku 2022, upozorňuje ďalej KDH.

„Tieto čísla sa pán primátor snaží zvrátiť zvyšovaním cestovného od 1. júla až o 20 percent. Oznámil to s odôvodnením, že pre výpadky v príjmoch mesta ide o nevyhnutný krok pre zachovanie súčasného rozsahu a kvality dopravných služieb. Tým vlastne povedal, že napriek tomu, že cestujúci budú platiť v MHD až o pätinu viac ako doteraz, zvýšenie kvality služieb bude nulové,“ kritizuje situáciu člen KDH.

Železnice / Koľnice / Vlak / Čítajte viac Železniciam chýbajú peniaze aj plán. Môžeme si dovoliť lacné lístky a vlaky zadarmo?

Namiesto zvyšovania cien lístkov navrhuje zaviesť bezplatne cestovanie v rámci hlavného mesta. Poukazuje pri tom na skúsenosti viacerých európskych miest, ale aj slovenských samospráv, ktoré zaviedli cestovanie v mestskej doprave pre svojich obyvateľov zadarmo.

Primátor Bratislava Matúš Vallo návrh KDH zasadne skritizoval. „Vyjadrujú sa, akoby ani netušili, ako funguje financovanie verejnej dopravy. Zmysluplnú odpoveď na otázku, odkiaľ by zabezpečili tých chýbajúcich 40 miliónov eur na tú časť prevádzkových nákladov MHD, ktoré dnes pokrývajú príjmy z predaja lístkov, samozrejme, neposkytli,“ vyhlásil v reakcii na návrh.

Podnik je v stratách

Spoločnosť DPB, ktorá prevádzkuje MHD v Bratislave prepadla do strát počas pandémie, naznačujú informácie o jej hospodárení. Kým rok 2020 podnik skončil s ziskom nad 4,6 milióna eur, v ďalšom ročníku prepadol do straty 1,5 milióna. Vlani sa finančná situácia ešte zhoršila, keď strata stúpla na necelé dva milióny. Magistrát hlavného mesta neodpovedal na otázky Pravdy k tomu, čo spôsobilo zápornú bilanciu dopravného podniku.

Materiály, ktoré vo štvrtok schválilo zastupiteľstvo Bratislavy, naznačujú, že za tým môžu byť viaceré úvery, ktoré DPB spláca. Dopravný podnik si totiž zapožičal peniaze od komerčných bank pre nákup moderných autobusov a trolejbusov. Koncom minulého roka bola suma dlhu DPB voči bankám takmer 43 miliónov eur.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) predstavil... Foto: TASR, Dano Veselský
SR DPB Bratislava vodíkový autobus predstavenie BAX Dopravný podnik Bratislava (DPB) predstavil verejnosti testovací model 12-metrového mestského autobusu na vodíkový pohon, ktorý bude prvýkrát na Slovensku voziť cestujúcich priamo v premávke. Na snímke exteriér autobusu na vodíkový pohon.

Vývoj u Majerského nerieši

Predseda bratislavského KDH Žatko kritizuje za zdražovanie iba mestský podnik hlavného mesta. Pre Noviny PLUS TV JOJ priznal, že ide o odpor voči aktuálnemu vedeniu Bratislavy, ktoré má „pohodlnú väčšinu“. Nerieši pritom zdražovanie lístkov, ktoré od 1. júla platí v celom bratislavskom kraji, kde okrem DPB pôsobia aj dopravcovia Arriva a Železničná spoločnosť Slovensko.

Dopravcovia tvrdia, že dali „prednosť“ zvýšeniu cien cestovných lístkov pred inými obmedzeniami v doprave. Tie by napríklad znamenali rušenie niektorých liniek, predlžovanie intervalov spojov, viac prestupovaní či oslabenie údržby vozidiel.

Žatko pri svojej kritike nespomenul, že k podobnému kroku došlo aj v Prešovskom kraji, šéfom ktorého je momentálne predseda KDH Milan Majerský. Ceny cestovania v prímestských autobusoch tam sa zvýšila od 1. februára a zmena bolo ešte citeľnejšia než v Bratislave. „Cena základného cestovného pri platbe z dopravnej karty vzrastie v priemere o 25 percent, pri platbe v hotovosti v priemere o 33 percent,” informovala v zime krajská župa.

autobusové spoje, Banská Bystrica Čítajte viac Ceny lístkov idú opäť hore. Zdražovanie sa týka takmer všetkých krajov, Bratislava je otázna

Hnutie KDH v reakcii pre Pravdu sa od vyjadrení svojho člena dištancovalo. „Rozhodovať o mestskej hromadnej doprave nie je otázkou politického rozhodnutia, ale musí ísť o rozhodnutie odborné a vecné, založené na ekonomických ukazovateľoch a musí byť pevne v rukách jednotlivých samospráv,” uvádza sa v stanovisku strany.

Doplnili však, že v prípade bratislavskej MHD bezplatne cestovanie pre rezidentov môže priniesť aj určite výhody. „Najmä ekologicky odbremeniť dopravu, no nie je možné ho aplikovať bez už spomenutých odborných podkladov a ekonomických ukazovateľov,” uzavrelo KDH.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #KDH #doprava v bratislave #prímestská doprava