Prokurátor podal návrh na schválenie dohody so Slobodníkom

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) návrh na schválenie dohody o vine a treste s obvineným exšéfom finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernardom Slobodníkom, informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

10.07.2023 10:27 , aktualizované: 15:55
Bernard Slobodník Foto: ,
Bernard Slobodník na súdnom pojednávaní v Pezinku
debata (42)

Tökölyová priblížila, že prokurátor podal na ŠTS návrh na schválenie dohody 27. júna. Týka sa troch skutkov. „Špecializovaný trestný súd o tomto podanom návrhu doposiaľ nerozhodol,“ dodala.

Hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková uviedla, že návrh na schválenie dohody sa týka zločinu prijímania úplatku. „Návrh bol pridelený zákonnému sudcovi, ktorý po jeho preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe,“ dodala.

Slobodník bol obvinený vo viacerých mediálne známych kauzách. Rozhodol sa spolupracovať s políciou, viaceré osoby usvedčuje z páchania trestnej činnosti.

gašpar, žiga Čítajte viac Gašpar na súde: Žigu vidím prvýkrát a Slobodník? Klamár na liekoch

Šéf opozičného Smeru na tlačovej besede vyhlásil, že Úrad špeciálnej prokuratúry navrhuje v rámci dohody pre Slobodníka podmienečný trest. „Napriek tomu, že tento človek je podozrivý a obvinený zo závažnej ekonomickej trestnej činnosti," povedal Fico s tým, že za „normálnych okolností" by Slobodníkovi hrozilo dlhoročné väzenie. Podľa šéfa Smeru ide v tomto prípade o „podarúnok za špinavú robotu", teda za to, že Slobodník vypovedal v mediálne známych kauzách.

Fico už predtým tvrdil, že Slobodník sa stretával už od roku 2017 so šéfom hnutia OĽaNO Igorom Matovičom, pričom sa stretli 10 až 15-krát. „Myslím si, že táto spolupráca bola obojstranne dôležitá, pretože Matovič získaval informácie z prostredia Policajného zboru a Slobodník si chystal novú pozíciu pre prípad, že dôjde k zmene vlády," skonštatoval v marci tohto roku Fico.

Doplnil, že Slobodník je podozrivý z mimoriadne závažnej trestnej činnosti, ale má krytie, preto sa mu doposiaľ nič nestalo.

Perzekúcia zo strany OČTK

Fico hovorí v súvislosti s trestným stíhaním podnikateľa Miroslava Výboha o perzekúcii zo strany orgánov činných v trestnom konaní. Zdôraznil, že odmietnutie obžaloby sudcom Špecializovaného trestného súdu poukazuje na „katalóg“ porušení základných ľudských práv obvineného.

„Miroslav Výboh je typickým príkladom perzekúcie nevinného človeka bez akýchkoľvek dôkazov len preto, lebo existuje osobné prepojenie medzi mnou a Miroslavom Výbohom, s ktorým sme dlhoroční osobní priatelia,“ podotkol Fico. Stíhanie Miroslava Výboha považuje za ďalší dôkaz o zneužívaní trestného práva v boji proti opozícii.

Odmietnutie obžaloby zatiaľ nie je právoplatné. O sťažnosti Úradu špeciálnej prokuratúry bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NAKA #Bernard Slobodník