Gašpar na súde: Žigu vidím prvýkrát a Slobodník? Klamár na liekoch

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku dnes pokračuje hlavné pojednávanie s príbuzným bývalého ministra hospodárstva a exministra životného prostredia Petra Žigu Štefanom Žigom. Ten je stíhaný pre trestný čin podplácania. Súd na dnešné pojednávanie predvolal bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý je sám stíhaný v rámci kauzy Očistec.

20.04.2023 09:58 , aktualizované: 12:08
gašpar, žiga Foto: ,
Policajný exprezident Tibor Gašpar, ktorý prichádza ako svedok v korupčnej kauze podnikateľa Štefana Žigu na hlavné pojednávanie na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vo štvrtok 20. apríla 2023.
debata (22)

Gašpar na súde konkrétne uviedol, že Žigu vidí prvýkrát v živote a o žalovanom skutku nič nevie. Vyjadroval sa však aj na adresu kľúčového svedka Bernarda Slobodníka, ktorý bol v minulosti jeho podriadeným v rámci Policajného zboru. „Je to klamár, ktorý si nič nepamätá," povedal Gašpar. Slobodník podľa neho fungoval dlhodobo pod vplyvom liekov, ktoré majú vplyv na jeho pamäťové schopnosti a celkovú osobnosť.

Podľa obžaloby mal Žiga podplácať bývalého šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka. Obžalovaný však obvinenia odmieta.

Počúvajte pravdu, víkendový podcast Čítajte viac Očista sa zatiaľ nekoná. Bödör, Gašpar či Kováčik môžu byť spokojní

Gašpar priblížil, že Slobodník bol jeho podriadeným v období, keď šéfoval polícii. „Po páde vlády Ivety Radičovej v roku 2012 mal záujem vrátiť sa do polície. Preto ma už po vyjadrení nedôvery vláde kontaktoval, či sa môže vrátiť,“ zdôraznil svedok. Slobodník podľa neho nemohol získať vyšší stupeň bezpečnostnej previerky, lebo mal v minulosti pôsobiť v ŠtB.

Kamaráti s výhodami

Minulý mesiac na súde opísal odovzdávanie úplatkov zo strany Žigu Slobodníkovi podnikateľ Peter Petrov alias Tiger. Dvojica mala podľa Petrova na spoločných stretnutiach hľadať spôsoby, aby Žigu neobvinili. Na prvých stretnutiach mal byť prítomný aj neprávoplatne odsúdený expolicajt Marián Kučerka. „Mám vedomosť, že na stretnutiach, na ktorých som bol prítomný, sa otvorene bavili o tejto problematike,“ zdôraznil svedok. Slobodník mu mal povedať, že od Štefana Žigu dostáva kvartálne 20-tisíc až 30-tisíc eur „na réžiu“.

petrov Čítajte viac Petrov na súde opisoval, ako mal Štefan Žiga odovzdať peniaze Slobodníkovi

Petrov tiež uviedol, že Štefana Žigu vnímal ako Slobodníkovho blízkeho kamaráta. Hovoril o tzv. kamarátstve s výhodami. „Evidoval som, že spolu trávili aj voľný čas,“ podotkol.

Orgány činné v trestnom konaní majú za to Slobodníkovi podľa Gašpara dávať nezákonné benefity „prostredníctvom atomizovania jeho trestných vecí“ a niektorú trestnú činnosť nestíhať. Zdôraznil, že žiadnemu podriadenému policajtovi nikdy nevydal žiaden nezákonný príkaz, pokyn, rozkaz alebo inú neformálnu požiadavku k protiprávnej činnosti.

Prokurátor: Gašpar nie je kľúčový

Podľa Žigovho obhajcu Sergeja Romžu vyplývajú z Gašparovej výpovede dve zásadné skutočnosti. „Svedok Gašpar charakterizoval osobnosť pána Slobodníka ako klamára, ako osobu, ktorá má vážny pamäťový hendikep, ako osobu, ktorá užíva návykové látky. Z jeho výpovede rovnako vyplynulo, že ani on, ani jeho nadriadení či iné osoby neintervenovali v žiadnych konaniach v prospech môjho klienta,“ uviedol.

Robert Fico, Eduard Heger Čítajte viac Fico ponúkne Gašparovi miesto na kandidátke, Heger rokuje so stredopravými stranami

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus nepovažuje Gašpara za kľúčového svedka pre prejednávaný skutok. „Neodznelo nič také, čo by spochybnilo dôvodnosť podania obžaloby,“ uviedol médiám.

Žiga bol pôvodne obvinený, že odovzdal úplatky 175-tisíc eur. Tie mali v období rokov 2016 až 2020 smerovať bývalému šéfovi Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernardovi Slobodníkovi, ale aj bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi. Vo veci podplácania Makóa však nakoniec Generálna prokuratúra SR prostredníctvom paragrafu 363 Trestného poriadku zrušila Štefanovi Ž. obvinenie. Peniaze pre Slobodníka sa mali týkať vyšetrovania kauzy známej ako Valčeky, v ktorej išlo o nadmerné odpočty DPH.

Slobodník pred súdom vypovedal ako svedok v januári, pričom potvrdil tvrdenia v obžalobe. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus zároveň uviedol, že v tejto veci bolo Slobodníkovi podmienečne zastavané trestné stíhanie, ktoré bolo vedené vo veci prijímania úplatku.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Bernard Slobodník #Štefan Žiga #kauza Valčeky