Čaputová: Na summite NATO budem brániť slovenské záujmy

Prezidentka Zuzana Čaputová zastupuje Slovensko na vrcholnej schôdzke Severoatlantickej aliancie, ktorá sa koná dnes a zajtra vo Vilniuse.

11.07.2023 09:13
Zuzana Čaputová, oznámenie, kandidatúra,... Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová.
debata (186)

„Predovšetkým tam idem dosiahnuť čo najviac, pokiaľ ide o obranu slovenských záujmov,“ povedala hlava štátu počas cesty do litovskej metropoly.

Na minuloročnom stretnutí NATO v Madride sa rozhodlo o obranných plánoch aliancie. "Summit vo Vilniuse ich má skonkretizovať. Najmä, čo sa týka posilnenia obrany na východnom krídle aliancie, ktorého je Slovensko súčasťou. Predovšetkým nám ide o to, aby sme mali predvídateľný a koordinovaný systém protivzdušnej obrany. V tejto chvíli funguje skôr na ad hoc základe. Považujem za veľmi dôležité, aby, ak to bude potrebné, bola na Slovensku posilnená protivzdušná obrana,“ vysvetlila Čaputová.

Čaputová: Na summite NATO mám rovnaký mandát, ako za vlády Smeru
Video

Prezidentka povedala, že NATO potvrdí záväzok, že jeho krajiny budú na obranu vydávať dve percentá HDP, čo Slovensko momentálne spĺňa.

Summit aliancie bude prvý, na ktorom sa ako člen zúčastní Fínsko. "Som veľmi rada, že po včerajších rokovaniach s Tureckom sa k NATO priblížilo aj Švédsko,“ skonštatovala Čaputová s tým, že vstup Štokholmu ešte musia schváliť parlamenty v Ankare a Budapešti. So Švédskom bude v NATO 32 krajín.

Čaputová vysvetlila, že summit nebude priamo rozhodovať členstve Ukrajiny v NATO. "Budeme sa však rozprávať o posilnení praktickej a politickej spolupráce s Kyjevom, čo považujem za veľmi dôležité,“ zdôraznila hlava štátu.

vojna na Ukrajine, Solncepjok Čítajte viac 503. deň: Ukrajinci v Berďansku zrovnali so zemou hotel, v ktorom sídlilo ruské vojenské velenie

O tom, čo Ukrajina na summite od NATO dostane, sa stále rokuje. Podľa informácii Pravdy patrí Slovensko ku krajinám, ktoré požadujú pre Kyjev jasnú perspektívu členstva. Na schôdzku do Vilniuse má prísť aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Prílet prezidenta USA Bidena do Vilniusu na palube Air Force One
Video

© Autorské práva vyhradené

186 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #summit NATO #Zuzana Čaputová