Šimko pôjde na koberček prezidentke. Matovič ho vyzýva, aby kvôli Hamranovi skončil. On sa na to necíti

Minister vnútra Ivan Šimko by mal skončiť vo funkcii. Líder hnutia OĽaNO a priatelia Igor Matovič spolu s exministrom vnútra Romanom Mikulcom vyzvali premiéra Ľudovíta Ódora, aby ho odvolal. Dôvodom sú ministrove statusy na sociálnej sieti, v ktorých písal, že polícia patrí pod kontrolu politiky. Voči Šimkovým slovám sa ohradil aj policajný prezident Štefan Hamran, ktorý údajne zvažuje demisiu. Premiér na Matovičovu výzvu reagoval, že Šimka odvolať nemôže. Na odchod sa necíti ani samotný minister.

12.07.2023 11:01 , aktualizované: 14:35
debata (148)
Matovič a Mikulec vyzývajú ministra vnútra Šimka na odchod
Video
Zdroj: Facebook

Nie policajný prezident, ale minister vnútra by mal odísť. Myslia si to Igor Matovič a Roman Mikulec, ktorí pred prezidentským palácom vyzvali premiéra úradníckej vlády Ódora, aby Šimka zbavil funkcie. Mikulec označil ministrove slová o kontrole polície za neprijateľné a za hanbu.

Minister vnútra v stredu reagoval, že sa nechce nechať zatiahnuť do hádok politických strán a na odchod z funkcie sa nechystá. Úvaha, že by mal skončiť pre spor s Hamranom mu nedáva logiku.

Minister Šimko reagoval na výzvy, že by mal vo funkcii skončiť
Video
Zdroj: TV Pravda

Zopakoval, že od Hamrana požaduje, aby si plnil svoje povinnosti. „Statusy boli reakciou na brutálnu vraždu v Dubnici,“ vysvetľoval. V prípade, že existuje pochybnosť o postupe policajtov, tak pred ňou nebude zavierať oči – to povedal aj Hamranovi. “Minister musí stáť na strane ľudí, ktorým polícia poskytuje ochranu a ktorým pomáha,“ dodal Šimko.

OĽaNO ho vyzvalo na odchod po tom, ako podľa nich nevysvetlil svoje slová, neospravedlnil sa a „strká hlavu do piesku“. Matovič a Mikulec si myslia, že zo strany ministra vnútra ide o „myslenie hodné (Roberta) Kaliňáka a (Roberta) Fica“.

Ódor: Šimka odvolať nemôžem

Premiér Ódor v stredu po rokovaní vlády reagoval, že jeho vláda odmieta akékoľvek zásahy do práce polície. S Hamranom aj so Šimkom sa už stretol a komunikoval aj so širším vedením polície. „Chcem detailnejšie poznať názory jednej aj druhej strany, podľa toho urobím rozhodnutia,“ povedal s tým, že v stredu ho čakajú ďalšie stretnutia.

Premiér Ódor o Matovičovej výzve, aby odvolal ministra Šimka
Video
Zdroj: TV Pravda

Šimkove vyjadrenia nepovažuje Ódor za šťastný spôsob komunikácie. Ako vysvetlil, odvolanie ministra vnútra nie je v hre, keďže je to dočasne poverená vláda. „To, čo je v hre je, aby sme zabezpečili nepolitický, bezproblémový chod polície a vyšetrovanie citlivých káuz bez akýchkoľvek pochybností,“ vysvetlil.

V reakcii na Šimkov výrok o rozviazaných rukách uviedol, že polícia nemôže byť pod politickým tlakom. „Na druhej strane, nejaká kontrola tam vždy musí byť. Sú nejaké zákonné mechanizmy, ako vynucovať zákonnosť krokov polície, primeranosť v etickej rovine, ale určite nie z hľadiska toho, že by chceli akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovať vyšetrovanie,“ ozrejmil premiér.

Na otázku, či je stále v hre odchod vedenia polície, odpovedal, že výsledok bude známy o pár dní.

Spolu s Hamranom hrozia rezignáciou aj ďalší funkcionári. Pre spor so Šimkom je pripravených odísť celkovo desať ľudí, informovali o tom Aktuality.sk. Okrem Hamrana sú to jeho dvaja viceprezidenti a tiež riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko, poverený šéf policajnej inšpekcie Peter Juhás a niekoľko ďalších ľudí z vedenia.

PS: Hamran by mal pokračovať

Podľa OĽaNO, ktoré žiada Šimkov odchod, nezaregistrovali, že by sa k téme vyjadrili strany Progresívne Slovensko, KDH alebo Hlas-SD. Vidí za tým dohodu o budúcej koalícii, ktorej majú „zviazané ruky polície“ vyhovovať. OĽaNO kritizovalo za mlčanie aj prezidentku Zuzanu Čaputová.

Tá považuje Šimkove vyjadrenia za nešťastné, najmä pokiaľ by malo ísť o politickú kontrolu vyšetrovania trestných činov. „Považujem to za úplne nepatričné, pretože nič také z trestného poriadku nevyplýva,“ uviedla po summite NATO v Litve. So Šimkom sa má stretnúť ešte tento týždeň, potom zaujme stanovisko.

Progresívne Slovensko pre Pravdu uviedlo, že je za to, aby polícia aj prokuratúra mohli vyšetrovať nezávisle a bez politických tlakov. Za súčasným policajným prezidentom stojí. „Hamran je veľmi dobrý policajný prezident a mal by pokračovať vo svojej práci,“ uviedlo PS.

S otázkami sme oslovili aj KDH. Ivan Šimko si členstvo u konzervatívcov pozastavil. Ako uviedla pre Pravdu hovorkyňa strany Lenka Halamová, v KDH netušia, ako to s policajnou kontrolou minister myslel. „Náš názor, ktorý si kladieme aj ako podmienku spolupráce na úrovni vlády, je, že politici nemajú čo zasahovať do vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní,“ reagovala strana. Myslí si, že v rámci polície skôr treba posilniť kontrolné mechanizmy.

Ivan Šimko a Štefan Hamran Čítajte viac Konflikt ministra Šimka a Hamrana: Skončí šéf polície pre brutálnu vraždu a politickú kontrolu?

Smer: Odísť by mal Hamran

Strana Smer sa v spore stavia na stranu ministra Šimka, ktorý podľa nej správne zdôrazňuje, že polícia nemôže mať rozviazané ruky tak, že si robí čo chce. Naopak, je za odchod Hamrana. Ich konflikt považuje za dôkaz absurdnej vnútropolitickej situácie, do ktorej sa Slovensko dostalo oddialením volieb.

„I. Šimko by mal Š. Hamrana okamžite odvolať nielen pre to, že na to existujú vážne dôvody, ale aj preto, aby si ako minister urobil poriadok s bláznami typu Š. Hamrana alebo I. Matoviča, ktorý sa Hamrana zo zištných dôvodov a strachu zastáva,“ uviedol v reakcii Smer.

Šimkove statusy

Šimko zverejnil začiatkom júla na svojom súkromnom profile na Facebooku dva statusy. V prvom reagoval na úkladnú vraždu Andrey v Dubnici nad Váhom. Kritizoval v ňom policajtov, ktorí pristupujú ľahostajne k obavám občanov. V druhom príspevku, ktorý zverejnil o dva dni neskôr, kritizoval zase celú políciu.

„Nie priatelia, žiadne rozviazané ruky tu ľudia s pištoľami a putami mať nesmú! Patria pod kontrolu politiky. To, o čo ide vždy, predovšetkým vo voľbách, vo všetkých voľbách i v týchto, je, aby bola pod kontrolou dobrej politiky,“ uviedol minister na Facebooku. Práve slová o kontrole polície rozhnevali policajného prezidenta.

Mikulec v stredu uviedol, že polícia bola pod kontrolou mafie 12 rokov a mala zviazané ruky. Pýta sa, či policajti nebudú mať možnosť slobodne pracovať a či sa z nich opäť stanú bábky.

S otázkou či Hamran skutočne zvažuje rezignáciu sme sa obrátili v utorok aj na Prezídium Policajného zboru (PZ). „Vzhľadom na aktuálne prebiehajúce rokovania na úrovni vedenia ministerstva vnútra a prezídia Policajného zboru sa nebudeme v súčasnosti k veci bližšie vyjadrovať. Stanovisko poskytneme po ukončení rokovaní,“ uviedol v reakcii riaditeľ Odboru komunikácie a prevencie Prezídia PZ Peter Lazarov.

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba
Viac na túto tému: #minister vnútra #policajný prezident #Igor Matovič #Ľudovít Ódor #Štefan Hamran #Roman Mikulec #Ivan Šimko