Hlas kritizuje nákup obrnených vozidiel Oshkosh. Vyzýva na jeho zrušenie

Mimoparlamentný Hlas vyzýva úradnícku vládu Ľudovíta Ódora, aby zrušila rozhodnutie o nákupe ľahkých obrnených vozidiel 4x4 Oshkosh. Tento krok Ódorovej vlády považuje strana za premrhanú príležitosť získať za americké zdroje sofistikovanú techniku a slovenské zdroje použiť na podporu domáceho priemyslu výrobou tohto typu vozidiel na Slovensku.

13.07.2023 15:48 , aktualizované: 19:29
Oshkosh L-ATV Foto:
Oshkosh L-ATV.
debata (17)

Mimoparlamentná strana Demokrati, naopak, víta, že vláda pokračuje v projekte. Tvrdí, že profitovať z toho budú aj slovenské obranné firmy, a to formou servisu vozidiel.

„Vyjadrenia predsedu úradníckej vlády o tom, že nejde o žiadny obchod vzhľadom na financovanie prostredníctvom FMF, sú zavádzajúce. Samotný vládny materiál uvádza, že Slovensku vzniknú náklady na úhradu DPH, čo bude mať negatívny dopad na rozpočet kapitoly Ministerstva obrany SR. Ide o sumu minimálne 34 miliónov USD, ktoré nie sú kryté v štátnom rozpočte. Úradnícka vláda preto nemá mandát rozhodovať o takýchto verejných finančných záväzkoch do budúcnosti,“ tvrdí nezaradený poslanec Národnej rady SR z Hlasu Peter Kmec.

Nahradili legendárny Humvee. Aké bojové vozidlá dostanú slovenskí vojaci?
Video
Slovensko pre ozbrojené sily získa 160 viacúčelových bojových vozidiel 4x4 Oshkosh za takmer 190 miliónov dolárov z amerických z podporných fondov FMF (Foreign Military Financing). / Zdroj: US Army

Nákup je navyše podľa neho v príkrom rozpore s vyhláseniami vlád Igora Matoviča, Eduarda Hegera aj Ódora o podpore slovenského obranného priemyslu. Poukázal na to, že na Slovensku sa vyrábajú štyri typovo porovnateľné a výrazne lacnejšie typy vozidiel (Aligator Master II, Patriot II, Gerlach, Hron).

Podotkol, že fond FMF by mal byť prednostne využívaný na nákup takej techniky, ktorú na Slovensku nevieme vyrobiť, ktorá nám súrne chýba a ktorú USA ponúkajú na špičkovej úrovni. Ako príklad uviedol strategickú, ale aj taktickú protivzdušnú obranu, protidronovú ochranu a ďalšie prostriedky.

GTV JLTV, obrnené vozidlo Čítajte aj Ministerstvo vyzbrojí Ozbrojené sily SR novými 160 taktickými vozidlami z fondu USA

Exminister obrany zo strany Jaroslav Naď tvrdí, že armáda dostane zadarmo 160 viacúčelových vozidiel spolu s protidronovým systémom a ručnými zbraňami. „Jedno vozidlo bude stáť okolo jedného milióna eur a profitovať z neho budú aj slovenské firmy formou servisu,“ uviedol s tým, že príchod vozidiel podporí aj domáci obranný priemysel, pretože minimálne na servise v rámci ich životného cyklu sa budú podieľať slovenské spoločnosti. Považuje to za prejav korektných vzťahov s USA a ďalšími spojencami a tiež za istú formu kompenzácie pomoci Ukrajine.

Minister obrany Martin Sklenár Čítajte aj Sklenár: Dve percentá na obranu nie sú diktát zo Západu, je to náš národný záujem. Sme súčasťou najsilnejšej Aliancie

Naď sa pritom ohradil voči Kmecovým tvrdeniam. Nie sú podľa neho odborne, fakticky a ani morálne správne. Exminister tvrdí, že vláda Petra Pellegriniho (Hlas) chcela nakúpiť vozidlá za drahšie, pričom súčasnou vládou schválený zámer podľa neho ráta aj so sofistikovanejším vybavením. Kritizuje aj vyjadrenia strany Hlas o tom, že Slovensko bude musieť zaplatiť z nákupu DPH. Demokrati sa domnievajú, že Hlasu chýbajú odborníci na problematiku, pretože „daň z takejto akvizície skončí v slovenskom štátnom rozpočte a financie sa môžu použiť v prospech občanov SR“.

Vláda SR v stredu schválila zámer, podľa ktorého Ministerstvo obrany (MO) SR obstará za financie z fondu USA 160 ľahkých taktických viacúčelových vozidiel (JLTV) 4×4. Cena kontraktu predstavuje takmer 190 miliónov dolárov, približne 172,9 milióna eur. Súčasťou kontraktu má byť aj logistická podpora vo forme náhradných dielov, poľného servisu, výcviku a dokumentácie. Vozidlá dodáva spoločnosť Oshkosh. Rezort uhradí v procese obstarania 20 percent DPH.

Prehliadka vo výrobnej hale spoločnosti Konštrukta-Defence pri montáži húfnic Zuzana 2.
Video
Vo videu prehliadka spoločnosti Konštrukta-Defence vo výrobnej hale pri montáži húfnic Zuzana 2.

Ozbrojené sily (OS) SR plánujú vozidlá využívať napríklad pre potreby manévrových jednotiek pozemných síl, jednotky Síl pre špeciálne operácie, Prápor obrany a ochrany 81. krídla Sliač či vybrané jednotky bojového zabezpečenia brigády spoločnej podpory OS SR.

Z fondu FMF (Foreign Military Financing – zahraničné vojenské financovanie) vyčlenili Spojené štáty pre Slovensko celkovo 200 miliónov dolárov. Zvyšné prostriedky plánuje rezort využiť na kúpu ručných zbraní a protidronové systémy.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Ozbrojené sily SR #Peter Pellegrini #Oshkosh #Hlas-SD #Peter Kmec