Od piatka medvede napadli troch ľudí, samicu pri Necpaloch usmrtili

Zásahový tím pre medveďa hnedého prijal v piatok (14. 7.) a sobotu tri hlásenia o napadnutí človeka medveďom. V prvom prípade to bolo pri Sučanoch, v druhom pri Liptovskom Hrádku a v treťom v okrese Krupina. Pre TASR to potvrdili z odboru komunikácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

15.07.2023 14:34 , aktualizované: 20:13
Medveď Foto: ,
Ilustračná snímka
debata (75)

V piatok dostal zásahový tím hlásenie Policajného zboru o napadnutí človeka na tankovej ceste pri Sučanoch v okrese Martin. „Ihneď po nahlásení útoku sme s kolegom vyrazili na miesto a vypočuli poškodeného muža, ktorého pri prechádzke so psom napadol z hustého porastu z priekopy pri ceste medveď. Napadnutý na medveďa viackrát vystrelil z legálne držanej pištole. Muž neutrpel žiadne zranenia,“ opísal Marek Veverica zo zásahového tímu západ.

Lokalitu v spolupráci s vojenskou políciou zabezpečili a postreleného medveďa našli. Uhynutú medvedicu vo veku približne 18 rokov s váhou 110 kilogramov odovzdali poľovnému združeniu.

Medveď ZOO Čítajte viac Výskyt medveďov hlásia čoraz častejšie. Žiadajú ich masívny odstrel

Druhý útok nahlásili zásahovému tímu sever v sobotu ráno z lokality pri Liptovskom Hrádku. „Medveď napadol 58-ročného muža v Hrádockej hore medzi Liptovským Hrádkom a obcou Kráľová Lehota. Medveď ho prekvapil pri behu v skorých ranných hodinách a vážne ho zranil,“ uviedli z komunikačného odboru ŠOP. Ako ďalej priblížili, muž je hospitalizovaný v nemocnici v Liptovskom Mikuláši s hryznými poraneniami hornej a dolnej končatiny. Podľa štátnych ochranárov je mimo ohrozenia života. Zásahový tím je aktuálne v oblasti útoku aj spolu s miestnym poľovným hospodárom.

Medveďa so zaseknutým valcom na hlave zachránili
Video

V teréne sú v týchto chvíľach aj členovia zásahové tímu juh, ktorí prešetrujú okolnosti hlásenia z lokality pri obci Drienovo v okrese Krupina. „Lesného pracovníka pri vyznačovaní ťažby napadol medveď. V sebaobrane na útočiaceho medveďa niekoľkokrát vystrelil z legálne držanej strelnej zbrane,“ dodali z komunikačného odboru s tým, že muž neutrpel zranenia.

Medvedicu pri Necpaloch usmrtili

Zásahový tím v sobotu v doobedňajších hodinách usmrtil problémovú medvedicu pri obci Necpaly v okrese Martin. Svojím správaním a častým pohybom v obci a jej okolí ohrozovala bezpečnosť obyvateľov.

Pohyb a správanie zvieraťa monitoroval zásahový tím od júna tohto roku. „Išlo o trojročnú medvedicu s váhou 53 kilogramov, ktorá sa opakovane pohybovala v okolí obecného úradu, materskej školy, autobusovej zastávky, ako aj v záhradách rodinných domov, kde spôsobovala škody na ovocných stromoch,“ priblížili štátni ochranári.

Medvedica nereagovala na plašenie svetlom, zvukom ani poplašnými výstrelmi. „Jej správanie bolo vyhodnotené ako nebezpečné a predstavovalo reálnu hrozbu pre miestnych obyvateľov či návštevníkov obce,“ uviedli z komunikačného odboru. Dodali, že súhlas na jej odstránenie vydala aj Správa Národného parku Veľká Fatra.

Štátni ochranári podotkli, že umiestnenie problémovej medvedice do odchovného zariadenia nebolo v tomto prípade možné. Išlo totiž o jedinca navyknutého na voľný život v prírode a nebola by možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí. Zviera odstránili z populácie za spolupráce veterinárneho lekára a polície.

Medvede v Bojniciach testovali kryt na kontajnery
Video
75 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď hnedý #štátna ochrana prírody #Zásahový tím pre medveďa hnedého