Obce, kraje a vláda sa doťahujú o milióny na energie. Neotvoríme nové škôlky, vypneme osvetlenie, vyhrážajú sa

Nikto nie je pred kolapsom, peniaze napokon dostaneme, upokojuje Únia miest Slovenska, ktorá za tým vidí politikárčenie pred voľbami.

18.07.2023 06:05
debata (18)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Predchádzajúca, Hegerova vláda im sľúbila pol miliardy, medzitým však padla a časť peňazí zostala visieť vo vzduchu. Taká je situácia medzi štátom a samosprávami, v ktorej sa doťahujú o vyplatenie kompenzácie cien energií vo výške 108 miliónov eur. Jozef Viskupič ako zástupca krajov zo združenia SK8, a aj Jozef Božík, predseda Združenia miest a obcí Slovenska hovoria o kritickej situácii pre starostov a primátorov, ktorú koniec koncov pocítia najmä obyvatelia.

Po rokovaniach s premiérom Ľudovítom Ódorom v predošlých týždňoch zostali nespokojní a skúšajú tak tlak vyvinúť cez prezidentku a parlament, v ktorom sa má na podnet Smeru v piatok konať k tejto téme mimoriadna schôdza.

Na paniku, kritiku a extra tlak na prezidentku a premiéra Ódora však zástupca Únie miest Slovenska a zároveň primátor Trenčína Richard Rybníček dnes nevidí dôvod. Podľa neho Jozef Viskupič a Jozef Božík vykopávajú otvorené dvere a úradníckej vlády premiéra Ódora sa zastáva. Hovorí, že pre samosprávy predstavuje oveľa väčší problém ako zastavená dotácia 108 miliónov eur, hrozba, že v budúcom roku by mohlo byť samosprávam z daní občanov prerozdelených celkovo oveľa menej peňazí ako v tomto roku. Rybniček kritizuje aj pokrytectvo Smeru, ktorý si podľa neho na tom iba robí predvolebnú kampaň. Argumenty všetkých troch spomínaných aktérov si vypočujte v podcaste denníka Pravda.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #samosprávy #ceny energií #Počúvajte Pravdu #energetická kríza #vláda Ľudovíta Ódora