Orbán vyzýva Maďarov na Slovensku „pracovať pre vlasť“. Rezort si volá veľvyslanca

Rezort diplomacie si predvolal maďarského veľvyslanca Csabu Balogha v súvislosti s výrokmi predsedu vlády Maďarska Viktora Orbána o "práci pre vlasť na odtrhnutých územiach". Požiadali ho, aby Orbánove slová vysvetlil.

24.07.2023 18:21 , aktualizované: 19:29
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (209)

Pre TASR to potvrdil komunikačný odbor ministerstva zahraničia, upozornil na to Denník N.

„Československo (a neskôr Slovensko) či Maďarsko sú rovnakými nástupníckymi štátmi Rakúsko-Uhorska. Od dnešného Maďarska teda nemohlo byť nič odtrhnuté,“ reagovalo ministerstvo. Šírenie takýchto naratívov kýmkoľvek ide podľa neho „nezmyselne proti dobrým susedským vzťahom a stabilite v našej oblasti“.

orbán Čítajte viac Orbán: Česi prešli na stranu federalistov EÚ, Slovensko sa potáca

Spochybňovanie územnej integrity či suverenity Slovenska akýmkoľvek priamym alebo nepriamym spôsobom je pre rezort absolútne neprijateľné. „Opakujeme preto, že máme záujem na normálnych a pokojných vzťahoch s Maďarskom, ale s rešpektom a vnímaním vzájomných citlivostí. Aktuálne vyjadrenia maďarského premiéra nejdú týmto smerom,“ uviedlo MZVEZ.

Europoslanec Bilčík: Maďarsko má akútny problém
Video

Maďarský premiér Orbán cez víkend na letnej univerzite Maďarov v Rumunsku kritizoval maďarskú menšinu na Slovensku, ktorá napriek tomu, že tvorí zhruba desať percent obyvateľstva, nie je schopná zabezpečiť svoje zastúpenie v slovenskom parlamente. „Milí Maďari z Felvidéku, je to dosť absurdná situácia. Žije tam (na Slovensku) pol milióna Maďarov. Nemôžeme povedať, že kvôli Slovákom sa nedokážeme zmobilizovať, aj keď iste aj oni robia rôzne špekulácie. To však je už súčasťou života,“ povedal. Situáciu označil za slabý výkon, pokiaľ niekto chce niečo urobiť pre svoju vlasť v „odtrhnutých častiach krajiny“.

Simon pre Pravdu: Päť percent? To určite dáme. So Smerom nepôjde, do Pellegriniho vlády nevstúpim
Video

Strana Hlas slová Orbána ostro odsúdila. Takáto rétorika je podľa partaje neprijateľná a spochybňuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Slovenskej republiky. V kontexte rusko-ukrajinského konfliktu to vytvára nebezpečný precedens.

„Vyjadrenia Viktora Orbána sú dôkazom, že Slovensko sa potáca v bezvládí celé tri roky a národnoštátny záujem nie je schopná brániť ani úradnícka vláda Ľudovíta Ódora. Parlamentné voľby dávajú šancu vytvoriť silnú a v zahraničí rešpektovanú vládu, ktorá svojou politikou obnoví rešpekt voči Slovensku aj na medzinárodnej scéne,“ skonštatoval Hlas.

Danko: Orbán to prehnal

Maďarský premiér to svojimi vyjadreniami „o odtrhnutom Slovensku“ prehnal. Uviedol to predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko. „Verím, že to boli slová v emóciách. Hoci tak skúsenému politikovi by sa to nemalo stávať,“ podotkol.

Ódor, Orbán Čítajte viac Orbán: Putin nie je vojnový zločinec. Čo na to hovorí Ódor?

„Som presvedčený, že by Slovensko malo robiť reformy ako Maďarsko, ale hranice sú pre nás sväté a nemenné,“ povedal Danko. Dodal, že Slovensko nesmie zabudnúť na obdobie maďarizácie či mnohé obete, ktoré bojovali za zvrchovanosť a suverenitu Slovenska. „Máme Slovenskú republiku a okolie do nás kope, pretože máme slabú vládu,“ skonštatoval.

209 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #maďarská menšina