Po daždi varuje SHMÚ aj pred povodňami, platí druhý stupeň výstrahy

Pre viaceré okresy na západe a severe Slovenska platia počas utorka výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa. Na západe a v strede Slovenska tiež platia do stredajšej noci výstrahy prvého stupňa pred dažďom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

01.08.2023 11:06 , aktualizované: 17:20
debata (2)

Hydrologická výstraha druhého stupňa pre okres Prievidza platí do utorka do 21.00 h. „Vzhľadom na predpokladané intenzívne zrážky očakávame výrazný vzostup vodných hladín aj s možnosťou prekročenia stupňov povodňovej aktivity a to hlavne na toku Handlovka,“ uviedol SHMÚ.

Výstraha prvého stupňa pred povodňami platí pre celé Záhorie – krajný západ, stredné Považie a Kysuce. Rovnako aj pre Bratislavu, Senec, Dunajskú Stredu, Pezinok, Žilinu – sever, Žilinu – Rajčanka, Zlaté Moravce, Topoľčany, Partizánske a Bánovce nad Bebravou.

Výstrahy prvého stupňa pred dažďom platia v utorok popoludní pre celý Bratislavský, Trenčiansky, Nitriansky, Trnavský a Žilinský kraj, ale aj pre väčšinu okresov Banskobystrického kraja. Podľa SHMÚ sa v týchto lokalitách očakáva dážď s úhrnom zrážok 30 až 40 milimetrov.

Dážď sa tiež očakáva do stredy 1.00 h v celom Nitrianskom kraji, vo väčšine okresov Banskobystrického a Žilinského kraja a v okresoch Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Prievidza, Dunajská Streda a Galanta.

Leto sa stratí, dážď a búrky prídu od západu
Video

Teplotný skok aj 26 stupňov

Na konci júla bol na Slovensku zaznamenaný výrazný výkyv v hodnotách niektorých charakteristík teploty vzduchu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

Tropické hodnoty teploty vzduchu SHMÚ zaznamenal začiatkom minulého týždňa na 65 meteorologických staniciach, čo bolo 66 percent z ich celkového počtu. Nasledujúce dni sa podľa slov meteorológov citeľne ochladilo. „Na niektorých miestach boli okrem búrok zaznamenané aj trvalejšie zrážky a v najvyšších polohách Tatier padal aj sneh,“ doplnili.

V kontraste boli aj teploty vzduchu, predovšetkým v noci na štvrtok. Ako príklad uviedli Prievidzu, kde namerali 7,5 stupňa Celzia, pričom v pondleok popoludní tam teplota vzduchu dosiahla 33,8 stupňa Celzia. „Ešte chladnejšie bolo v minulom týždni v noci zo stredy na štvrtok na niektorých miestach v kotlinách a horských údoliach,“ podotkol SHMÚ.

Ojedinele sa na západnom a strednom Slovensku vyskytuje začínajúce a mierne pôdne sucho. „V hlbšej vrstve je ešte výrazné až extrémne sucho lokálne na severe stredného Slovenska a na západnom Slovensku,“ ozrejmil SHMÚ s tým, že na väčšine západného Slovenska je nasýtenie desať až 30 percent. Zároveň deficit do mínus 60 milimetrov je len lokálne na Orave.

Prekvapili vás výkyvy počasia? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

Počasie vyvádzalo. Škody po búrke v Strážskom
Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #dážď #SHMÚ #výstraha