Slovensko je bližšie k novej vlastnej protivzdušnej obrane. Náhradu za S-300 nám ponúklo 6 krajín

V obstarávaní vlastného systému protivzdušnej obrany napredujeme. Ministerstvo obrany (MO) SR dostalo do konca júla ponuky od šiestich krajín, ktorých mená zatiaľ nie sú známe. Pre Pravdu to uviedla hovorkyňa MO SR Mária Precner.

01.08.2023 16:22
vojna na Ukrajine, Patriot Foto: ,
Systém protivzdušnej obrany Patriot (Ilustračné foto)
debata (156)
Nemecký obranný systém MANTIS
Video

Ambíciou úradníckeho ministra obrany Martina Sklenára je zaobstarať vlastný protiraketový komplet ešte do predčasných parlamentných volieb. Ponuky od šiestich krajín bude rezort vyhodnocovať v auguste, konkrétne rozhodnutie má padnúť už v septembri.

„Nasledovať bude vyhodnocovanie prijatých ponúk tímom odborníkov z rezortu MO, ktorého výsledkom bude odporúčanie vláde SR na udelenie mandátu MO SR na rokovania o zmluve s konkrétnymi štátmi,“ priblížila hovorkyňa. Bližšie informácie o krajinách, ktoré zaslali ponuky, cenách ani type systému nie sú známe.

Ako NATO ochráni slovenské nebo? Vysvetľuje minister obrany
Video

Slovensko začalo obstarávať nový vlastný systém protivzdušnej obrany po tom, ako sa na susednej Ukrajine zhoršila v dôsledku ruskej invázie bezpečnostná situácia. Dosluhujúci systém S-300 Slovensko, ktoré je členom NATO, darovalo Ukrajine v rámci vojenskej pomoci.

Vzdušný priestor po odchode dočasne chránili štyri batérie systému Patriot – dve z Nemecka, jedna z Holandska a jedna z USA. Nateraz je slovenské nebo chránené národnými systémami Kub a IGLA a tiež talianskym systém SAMP/T, ktorý je tiež známy ako Mamba. Plán armády zaobstarať nový protiraketový komplet bol však na stole už dlhodobo.

Ministerstvo oslovilo celkom 11 krajín, ktorým vopred komunikovalo cenový rámec. Na výdavky spojené so systémom protivzdušnej obrany myslí aj obranný rozpočet na rok 2023. „Tieto výdavky na budúci rok sú zahrnuté v programovom pláne MO SR a pri tvorbe rozpočtu doň budú zahrnuté,“ doplnila Precner.

Minister obrany Martin Sklenár Čítajte viac Rozhovor s ministrom obrany Sklenárom: NATO nefunguje tak, ako hovorí Fico

Darčeky z Nemecka

K zlepšeniu protivzdušnej obrany Slovenska prispeje systém nemeckej výroby Mantis. Slovensko v rámci postupných dodávok dostalo v utorok jeho časť – prehľadový rádiolokátor spolu s náhradnými dielmi, ktorý previezli do vojenského útvaru v Nitre.

„Pripomíname, že oba systémy dostane Slovensko bezodplatne a natrvalo, a to na základe korektných vzťahov, odborných rokovaní a spoločného cieľa NATO – posilniť a ochrániť východnú hranicu, ktorej sme súčasťou,“ dodala hovorkyňa.

© Autorské práva vyhradené

156 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #ministerstvo obrany #protivzdušná obrana #mantis