Smer o obvinení a zadržaní Gašpara: Je to útok štátnej moci na opozíciu

Smer považuje obvinenie svojho kandidáta vo voľbách a exšéfa polície Tibora Gašpara za útok oficiálnej štátnej moci na opozíciu. Hovorí tiež o zasahovaní do predvolebnej kampane. Predseda strany Robert Fico o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii.

11.08.2023 18:30 , aktualizované: 19:01
debata (173)
Fico, Para, Kaliňák o zadržaní Gašpara
Video
Z tlačovej konferencie strany Smer 11. augusta 2023

„Vysokopostavený kandidát najsilnejšej opozičnej politickej strany na kandidátke pre voľby do Národnej rady SR bol šesť týždňov pred parlamentnými voľbami ráno 4.40 h vytiahnutý z domu, zadržaný, obvinený z nezmyslov ako obyčajne a očakávame, že cirkus Humberto bude pokračovať podaním návrhu na väzbu,“ komentoval Fico.

Tibor Gašpar Čítajte viac NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Gašpara, Fico hovorí o pomste, podľa Ódora klame

Hovorí o snahe Gašpara umlčať. Poukázal na to, že obvinenie je založené na starej veci, ktorá bola prešetrovaná v rámci kauzy Očistec. Zdôraznil, že Gašpar vždy spolupracoval s políciou.

Prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Ľudovít Ódor museli o zásahu vedieť, zopakoval Fico. Obaja najvyšší ústavní činitelia to už popreli. Dátum parlamentných volieb bol až na 30. septembra stanovený podľa Fica preto, aby orgány činné v trestnom konaní mohli dokončiť „špinavú“ robotu proti opozícii. Tvrdí, že bývalého ministra vnútra Ivana Šimka odstránili, lebo nechcel politické procesy.

Advokát Tibora Gašpara Marek Para komentoval, že ide o nezmyselné zadržanie pre nezmyselné obvinenie. Ako priblížil, obvinenému kladú za vinu, že mal vedomosť o tom, že Slobodník bral úplatky.

„Na základe tejto vedomosti ho obvinili, že je spolupáchateľ, aj keď nerobil žiadne spoločné konanie,“ uviedol. Nesúhlasí ani so zdôvodnením zadržania o tom, že by Gašpar niekoho mohol ovplyvňovať. Rovnako nevidí dôvod na možný návrh na väzbu.

„Zadržanie nielenže prišlo po desiatich mesiacoch nezákonnej väzby, ale došlo po tom, čo v kauze Očistec pominuli dôvody kolúznej väzby, to znamená, že boli vypočutí všetci svedkovia,“ uviedol Para. Podľa advokáta, keď sa vyšetrovateľa pýtali, aké osoby by mal a mohol Gašpar ovplyvňovať, dostali odpoveď „neviem“.

„To je také zadržanie, ktoré nieže som 20 rokov svojej advokátskej praxe nevidel, ale som dúfal, že sto rokov neuvidím,“ dodal Para.

Para prečítal z obvinenia: „Základ obvinenia spočíva v zneužití základných zásad trestného konania, keď vyšetrovateľ viedol vyšetrovanie zákonným spôsobom, ale svojou "šikovnosťou“ dosiahol splnenie zadania zločineckej skupiny". Advokát k tomu dodal: „Takže, keď postupujete zákonne, tak splníte niekoho pokyn a Ďurka vás aj s epickým názvom obviní,“ uviedol. Prečítal ešte jeden citát z obvinenia: „Čo sa týka vedomosti Tibora Gašpara o finančných prostriedkoch, ktoré mal dostať Bernard Slobodník, tak Slobodník mal uviesť, že nevie preukázať, že o tom Gašpar vedel, ale on je presvedčený, že o tom vedieť musel a vedel“.

Bývalého policajného prezidenta Gašpara v piatok zadržali a obvinili v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti. V prípade obvinili aj ďalšie dve osoby.

Advokát Para po výsluchu zadržaného Tibora Gašpara
Video

Čaputová: O ničom som dopredu nevedela, je to lož

Stíhanie politikov je v každej demokracii citlivá vec a môže vyvolávať rôzne reakcie. Neospravedlňuje to však vedomé šírenie lží. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová v reakcii na vyjadrenia lídra Smeru-SD Roberta Fica, ktorú zaslal jej hovorca Martin Strižinec.

„O to viac je potrebné, aby svoje kroky vysvetlila a obhájila polícia. V medziach, ktoré jej zákon a okolnosti prípadu umožňujú,“ uviedla prezidentka.

Hlava štátu opakovane odmietla tvrdenia, že by dopredu vedela, či dala súhlas s akoukoľvek policajnou akciou. Označila to za klamstvo lídra Smeru-SD. Tvrdenia sú podľa nej bez faktického základu či bez dôkazu, iba s cieľom z nej spraviť terč.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Tibor Gašpar #kajúcnici