V zväze protifašistických bojovníkov sa hovorí o vzbure. Časť ich členov sa stretáva s extrémistami z Republiky

V Slovenskom zväze protifašistických bojovníkov (SZPB) sa otvorene hovorí o vzbure. Vzbúrenci napísali otvorený list premiérovi Ľudovítovi Ódorovi, v ktorom ho žiadajú o osobné stretnutie a zároveň ho upozorňujú na to, že časť predstaviteľov zväzu nemá problém stretávať sa s členmi z hnutia Republika.

14.08.2023 09:46
Republika / Milan Uhrík / Foto: ,
Líder hnutia Republika Milan Uhrík
debata (266)

„Nedávne stretnutie predstaviteľov SZPB s Milanom Uhríkom a Jozefom Viktorínom z politickej strany Republika vyvolalo nevôľu nielen u mnohých našich členov, ale aj u širokej verejnosti,“ píše sa v otvorenom liste, pod ktorým je podpísaných osem ľudí, medzi inými predseda Rozhodcovskej komisie SZPB Ján Kochan, šéfredaktorka mesačníka Bojovník Lýdia Kokavcová či bývalý veľvyslanec a politik Peter Weiss.

V liste premiérovi vyjadrili presvedčenie, že týmto stretnutím bol porušený zákon, podľa ktorého Slovenský zväz protifašistických bojovníkov „verejne vystupuje proti extrémnym silám propagujúcim nacionalizmus, šovinizmus, rasizmus, antisemitizmus, neofašizmus, neonacizmus, neoľudáctvo a xenofóbiu“.

parlament, kotleba, uhrík Čítajte viac Naoko uhladení, po voľbách hrozba? Uhrík poslal Kotlebu do záhrobia. Namiesto tričiek majú obleky, no myslenie nezmenili

„So zdesením a obavami o budúcnosť SZPB sme len nedávno zistili, že prienik strany Republika do regionálnych štruktúr trvá už dlhšie a je systematický. Žiaľ, viacerí funkcionári SZPB to tolerujú s argumentom, že Republika predsa nie je zakázaná politická strana,“ píše sa v otvorenom liste.

Jeho signatári zastávajú názor, že úlohou zväzu nie je len dodržiavať zákony, ale aj šíriť morálne princípy a odkaz Slovenského národného povstania. Sú presvedčení, že zväz by mal ako prvý a najhlasnejšie upozorňovať na skresľovanie historickej pravdy a nebezpečné relativizovanie zločinov ľudáckeho režimu počas slovenského štátu.

Predstavitelia hnutia Republika sú známi obdivnými vyjadreniami na adresu prezidenta Jozefa Tisa a predseda hnutia Milan Uhrík sa zviditeľnil výrokom, že sa nevie vyjadriť k holokaustu a odsúdiť ho, pretože nie je historik. V poslednom období sa snažia zbaviť svojej nálepky „fašisti“ tvrdením, že majú najviac poslancov, ktorí sú členmi Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Vedúci mediálno-komunikačného oddelenia a hovorca SZPB Vladimír Mikunda v reakcii na otvorený list napísal, že vzbúrenci sa „pominuli zmyslov“. „Čo si má o tom predseda Vlády SR myslieť? Že na slovenskej politickej scéne dnes oficiálne pôsobia takéto sily a zákon proti nim ešte nezasiahol? Alebo, že ho skupina vzbúrencov natoľko politicky a vedomostne podceňuje, že to hraničí až s osobnou urážkou?“ uviedol.

Vzbúrenci tiež spochybňujú voľbu nového predsedu zväzu. Tvrdia, že voľba bola zmätočná, nelegitímna a predseda Rozhodcovskej komisie SZPB vyhlásil zjazd za neplatný. „Napriek tomu predložil „novozvolený“ predseda Viliam Longauer na Oddelenie registrácií Ministerstva vnútra SR dokumenty s cieľom nechať sa zapísať ako nový štatutár SZPB,“ poukazujú a tvrdia, že dokumenty nezodpovedali skutočnému stavu vecí a boli v rozpore so stanovami zväzu.

Rezort vnútra zápis nezrealizoval pre nesplnenie obsahových a formálnych kritérií. V otvorenom liste sa ďalej píše, že Viliam Longauer sa v súčasnosti opäť pokúša o zápis do registra občianskych združení „na základe falošných, nepravdivých, antidatovaných a vyfabrikovaných dokumentov.“ Signatári listu podali už aj podnety na orgány činné v trestnom konaní.

Hovorca zväzu Mikunda obvinenia odmieta. Tvrdí, že vzbúrenci chcú rozložiť zväz zvnútra, preorientovať potomkov a priaznivcov protifašistického odboja na iný smer a odtiahnuť ich od jeho pravej podstaty, založenej na objektívnej dejinnej pravde. „No a to, že potom môžu nasledovať aj iné kroky, napríklad predaj lukratívnej budovy SZPB v Bratislave, to bude len logické vyústenie,“ uviedol Mikunda a naznačil, že niekoho „páli“ budova zväzu na Štúrovej ulici.

266 debata chyba
Viac na túto tému: #Zväz protifašistických bojovníkov #Republika