Fico: Toto je prevrat, pokus zmeniť pomery v štáte. Prezrádza, čoho sa bojí, reaguje Šimečka

Dianie na Slovensku je policajný prevrat a prevrat v bezpečnostných zložkách. Vo štvrtok na tlačovej konferencii v Prešove to uviedol predseda strany Smer Robert Fico. Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka v reakcii uviedol, že neexistuje dôkaz, ktorý by potvrdzoval "paranoidné konšpirácie Roberta Fica o sprisahaní proti opozícii."

17.08.2023 10:18 , aktualizované: 14:30
debata (311)

„Toto nie sú len spravodajské alebo policajné hry. Toto je štátny prevrat. Je to pokus zmeniť pomery v štáte šesť týždňov pred voľbami,“ vyhlásil Fico. Smer podľa neho podá návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k zásahu NAKA. Návrh chcú podať v piatok ráno, mimoriadna schôdza by mala byť zvolaná do 7 dní.

Fico o zásahoch NAKA: Je to štátny prevrat, ktorý nemá obdobu
Video

„Je nemožné, aby podriadené zložky zaútočili v demokratickom štáte na nadriadené zložky a zaútočili na zložky, ktoré majú zabezpečovať bezpečnosť, dodržiavanie ľudských práv. Samozrejme v prípade Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) aj majú garantovať, že budú pracovať na slovenských úradoch len ľudia, ktorí sú čistí z pohľadu aj svojich majetkových pomerov a akýchkoľvek vzťahov k nejakým iným cudzím mocnostiam, alebo že nie sú závislí od iných súkromných osôb,“ uviedol Fico.

Prevrat, o ktorom hovorí, nemôže podľa neho skončiť len vyvodením politickej zodpovednosti voči tým, ktorí to celé zorganizovali a zrealizovali. „Tu je podozrenie zo spáchania najzávažnejších zločinov proti republike, proti štátnemu zriadeniu a základom Slovenskej republiky, preto bude musieť prísť na rad aj trestnoprávna zodpovednosť voči aktérom tohto prevratu,“ skonštatoval Fico. Hovorí o snahe likvidovať politickú opozíciu. Vidí za tým skupinu v orgánoch činných v trestnom konaní, ktorá podľa neho manipulovala aj viaceré kauzy.

„O tom, čo sa dnes ráno udialo a čo sa deje, musela byť informovaná prezidentka, predseda vlády, minister vnútra v demisii Ľudovít Ódor. Samozrejme, toto sa dalo robiť, keďže to hovorí presne trestný poriadok, len so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry a myslím si, že v tomto prípade si dozor nad celou vecou zobral priamo Daniel Lipšic, lebo mu ide takisto o krk, podobne ako ďalším,“ uviedol Fico.

Ľudovít Ódor Čítajte viac Ódor po zásahu NAKA zvolal bezpečnostnú radu, Kollár na pondelok mimoriadny parlament

Podľa Roberta Kaliňáka sa Slovensko nachádza v latinskej Amerike 70. rokov. „Úzka skupina ľudí sa rozhodla, že použije absolútnu svojvôľu, že zničí všetky základy ústavnosti zákonov,“ vyhlásil Kaliňák. Na mysli mal vyšetrovateľov NAKA a pýta sa, v koho prospech konajú.

„V koho prospech? V prospech úzkej skupiny ľudí, ktorá sa bojí o vlastné zadky,“ dodal na adresu vyšetrovateľov. Nikto si podľa neho nedovolil takéto zneužitie moci v štáte.

NAKA má podľa neho záujem o spisy na generálnej prokuratúre a na SIS. „Vyzývame všetkých policajtov na SIS či NBÚ, aby bránili demokratické hodnoty a odmietali spolupracovať. Nie je možné, aby túto formu pomsty niekto vykonal pod rúškom zákona,“ vyhlásil Kaliňák a dodal, že dnes ide o „boj o charakter štátu“.

Hamran: Budujeme právny štát, štátna mafia má neobmedzené finančné prostriedky
Video
Zdroj: TV Pravda

Príslušníci NAKA počas zásahu vo štvrtok ráno zadržali minimálne dve osoby. Má ísť o členov bývalého tímu Oblúk z policajnej inšpekcie. Zasahovali aj v dome riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča a bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Policajti sa mali nachádzať v budove SIS aj Národného bezpečnostného ú­radu.

Šéf Smeru už ráno na sociálnej sieti nazval akciu policajným „prevratom s cieľom zlikvidovať všetkých vyšetrovateľov a dôkazy, ktoré sú k dispozícii proti skupine vyšetrovateľov z NAKA, tzv. čurillovcov.“

Fico hneď po prepustení Tibora Gašpara z väzby hovoril o tom, že zatýkanie je len na začiatku. "Pripravte sa na to, že v najbližších dňoch prídu útoky na tých, ktorí majú opačný názor. Máme informácie, že celá partička na NAKA sa chystá na šéfa SIS a šéfa generálnej prokuratúry Žilinku,“ povedal Fico na úvod tlačovej konferencie v nedeľu.

fico  gaspar  kalinak Čítajte viac Gašpar je na slobode. Fico: Toto je len začiatok, partička na NAKA sa chystá na šéfa SIS i Žilinku
311 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #NAKA #akcia Rozuzlenie