Politológ Štefančík: Ak ľudia chcú nedôverovať polícii, nech počúvajú Fica ešte pozornejšie

Na zadržanie členov tímu Oblúk v rámci policajnej akcie "Rozuzlenie" medzi prvými reagovala strana Smer. Podľa šéfa strany Roberta Fica je zásah policajným prevratom. „Je to pokus zmeniť pomery v štáte šesť týždňov pred voľbami,“ vyhlásil Fico.

17.08.2023 13:15
Tlačová beseda predstaviteľov strany Smer... Foto:
Tlačová beseda predstaviteľov strany Smer Roberta Kaliňáka a Roberta Fica na tému 'Policajný prevrat'.
debata (71)

Sekunduje mu predseda Hlasu Peter Pellegrini. „Za výčiny polície nesie plnú politickú zodpovednosť prezidentka republiky, predseda úradníckej vlády, špeciálny prokurátor a skutočné vedenie ministerstva vnútra, v ktorom sa politicky čoraz viac presadzuje hnutie Progresívne Slovensko,“ zdôraznil bývalý Ficov stranícky kolega.

Fico hneď po prepustení Tibora Gašpara z väzby hovoril o tom, že zatýkanie je len na začiatku. "Pripravte sa na to, že v najbližších dňoch prídu útoky na tých, ktorí majú opačný názor. Máme informácie, že celá partička na NAKA sa chystá na šéfa SIS a šéfa generálnej prokuratúry Žilinku,“ povedal Fico na úvod tlačovej konferencie v nedeľu.

Podľa Roberta Kaliňáka sa Slovensko nachádza v latinskej Amerike 70. rokov. „Úzka skupina ľudí sa rozhodla, že použije absolútnu svojvôľu, že zničí všetky základy ústavnosti zákonov,“ vyhlásil Kaliňák. Na mysli mal vyšetrovateľov NAKA a pýta sa, v koho prospech konajú.

Politológ Radoslav Štefančík si myslí, že Smeru môžu aktuálne kauzy len pomôcť. „A to v tom zmysle, že ich dobre nabudený volič sa ešte viac presvedčí, že voliť toho, kto najviac kričí, má zmysel. Ale pochybujem, že to bude dôvod na ďalšie preskupovanie voličov medzi stranami,“ ozrejmil.

Ódor: Kým nemáme informácie, nemali by sme reagovať hystericky, ani fňukať na tlačových konferenciách
Video
Zdroj: Úrad vlády SR

Na Slovensku je podľa aktuálneho prieskumu spoločnosti SANEP najdôveryhodnejším politikom predseda Smeru. Dôveruje mu 31 percent opýtaných a nedôveruje 51. Je to prvýkrát, keď Fico predstihol v rebríčku dôveryhodnosti prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Robert Fico a Zuzana Čaputová Čítajte viac Prieskum SANEP pre ta3: Fico prvýkrát preskočil Čaputovú v rebríčku dôvery

Fico si oproti koncu júla polepšil o jedno percento, zatiaľ čo Čaputová stagnuje. Navyše podiel tých, ktorí vyjadrili úplnú dôveru Ficovi, je väčší ako u prezidentky Čaputovej. Ficovi úplne dôveruje 14 percent, zatiaľ čo Čaputovej len 10 percent. Prezidentke dôveruje 30 percent opýtaných, nedôveruje 52.

Nerastie však len dôvera Ficovi, v očiach verejnosti si polepšila aj polícia. Tá mala v júni dôveru 40,7 percenta opýtaných, pričom pred voľbami v roku 2020 malo vyššiu dôveru v políciu 24,1 percenta respondentov. Vyplynulo to z prieskumu agentúry Ako pre reláciu televízie JOJ Na hrane. Agentúra vykonávala prieskum od 6. do 9. júna na vzorke tisíc respondentov.

Ľudovít Ódor Čítajte viac Ódor po zásahu NAKA zvolal bezpečnostnú radu, Kollár na pondelok mimoriadny parlament

Nárast dôvery v políciu od volieb pripomína aj Štefančík. „Netreba zabúdať, že Policajnému zboru dnes dôveruje viac ľudí ako v období, keď sa končila vláda Smeru, SNS, Procházkovej Siete a Bugárovho Mostu. Ak ľudia chcú opäť nedôverovať polícii tak ako pred tromi rokmi, nech počúvajú Fica ešte pozornejšie. Pretože on to určite opäť zariadi,“ zdôraznil.

Upozornil, že polícia podľa neho postupuje tak ako bežne. „Bolo by katastrofou, keby si policajti momentálne povedali, že dnes nemôžeme niekoho predvolať, lebo dotyčný pán alebo dáma kandidujú do parlamentu. Takže momentálne treba počkať, pokiaľ hystéria niektorých politikov prejde, a opäť sa rýchlo vrátiť do normálu,“ ozrejmil.

Zároveň odmieta tvrdenia, že by išlo o ovplyvňovanie volieb. „Zadržaní sú predsa len policajti a hľadajú sa dvaja nominanti hnutia Sme rodina, z toho jeden je podozrivý už dlho. To, že jeho obvinenie pred časom zrušil iný ich nominant, svedčí o nedokonalosti systému vzťahu medzi políciou a prokuratúrou. V aktuálnom probléme napríklad vôbec nejde o Fica, Pellegriniho, Andreja Danka či Milana Uhríka. Tá ich hystéria je tu ale preto, lebo ich voliči na hysterické výlevy politikov reagujú vcelku pozitívne. A keďže tu dnes iné témy nemáme, táto sa niekomu na dnešný deň hodí,“ podotkol.

Fico o zásahoch NAKA: Je to štátny prevrat
Video
Zdroj: TV Pravda

Fico od začiatku policajnej akcie operuje s termínom „policajný prevrat“. Podľa politológa však „z komára robí somára“. "Vulgarizácia, škandalizácia, neustále opakovanie, zveličovanie. To sú pre Smer typické komunikačné stratégie na prostoduchých voličov. A ja odmietam byť tou muchou, ktorá by tiež sadla Ficovi na lep,“ skonštatoval.

Do najnovšieho zásahu elitných policajtov sú zapletení aj nominanti Sme rodina. Či už šéf SIS Michal Aláč, alebo jeho predchodca Vladimír Pčolinský. Štefančík si však nemyslí, že by to mohlo zatriasť voličským jadrom hnutia Borisa Kollára.

fico, šimečka Čítajte viac Fico: Toto je prevrat, pokus zmeniť pomery v štáte. Prezrádza, čoho sa bojí, reaguje Šimečka

„Napokon, Sme rodinu nevolili voliči pre famíliu Pčolinských, ale skôr pre neodolateľný šarm straníckeho predsedu. Ten sa teraz síce zrejme dosť rozhorčí a keď sa muž hnevá, môže byť viac sexi, takže predpokladám, že niektorým zblúdilým ženským dušiam môže byť takéto vystupovanie predsedu Sme rodiny sympatické. Vyzerá to totiž tak, že na voličky tejto strany zaberá, keď sa muž hnevá a ako bonus ešte pritom mláti svoju ženu,“ uzavrel.

fico, hamran Čítajte viac Detaily obvinenia Gašpara a spol.: Hamran dal Ficovi do ruky predvolebnú rozbušku, skrátenú nahrávku kritizoval aj sudca

Výber hlavných udalostí v bezpečnostných zložkách

3. júna 2021 – Jednotka NAKA zadržala riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriana Szabóa, ktorý má okrem iného odhaľovať korupciu v radoch polície. Ako vedúci kontrolného orgánu bol Szabó podozrivý, že sa nechal podplácať hotovosťou a spotrebnou elektronikou, aby nestíhal trestné činy policajtov, a tiež že vynášal informácie zo svojho úradu. Vláda odvolala Szabóa v polovici júna z funkcie a v októbri Szabó uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil. Za branie úplatkov v celkovej hodnote najmenej 20 000 eur dostal Szabó trest tri roky väzenia, ktorý mu bol odložený na skúšobnú dobu piatich rokov, dostal tiež pokutu 25 000 eur a sedemročný zákaz pôsobenia vo verejných funkciách.

26. augusta 2021 – Prokuratúra obvinila zo zneužitia právomocí a z marenia spravodlivosti policajného prezidenta Petra Kovaříka. Bol stíhaný za to, že v júli prerušil akciu policajnej inšpekcie voči svedkom v prípadoch, ktoré vyšetrovala jednotka NAKA. Dvaja zo spomínaných svedkov, ktorých policajná inšpekcia obvinila okrem iného z krivej výpovede, ušli. Jedného z nich medzitým zadržali príslušníci NAKA, ďalší podľa médií požiadal o azyl v Chorvátsku. Podľa Kovaříka policajná inšpekcia porušila pri zásahu interné predpisy. Kovařík následne ohlásil rezignáciu. jeho dočasným nástupcom sa stal v septembri 2021 Štefan Hamran.

13. septembra 2021 – Slovenská policajná inšpekcia zadržala štyroch vyšetrovateľov jednotky NAKA pre podozrenie z manipulovania s výpoveďou svedkov, a na príkaz prokurátora zatkla aj svojho dočasného šéfa Petra Scholtza. Štvoricu vyšetrovateľov spája činnosť v policajnom tíme, ktorý odhaľoval korupciu niekdajších policajných špičiek. Nasledujúceho dňa prokurátor obvinil Scholtza zo zneužitia právomocí a z marenia spravodlivosti, stíhaniu čelili tiež štyria zadržaní vyšetrovatelia NAKA, a to v súvislosti s postupom pri vyšetrovaní jednej zločineckej skupiny i samotnej policajnej inšpekcie. Vtedajší premiér Eduard Heger komentoval udalosť slovami, že v krajine vrcholí zápas o právny štát a že dochádza k pokusom o zastrašovanie a vyhrážanie sa ľuďom, pre ktorých je spravodlivosť najvyššou prioritou.

1. októbra 2021 – Štvoricu obvinených kriminalistov NAKA bratislavský krajský súd prepustil z väzby. Zmenil tak rozhodnutie súdu prvej inštancie a samotné stíhanie kriminalistov označil za neopodstatnené. Z väzby bol prepustený aj obvinený dočasný šéf policajnej inšpekcie. Prokuratúra však trvala na obvinení v prípade, ktorý médiá označili za vojnu v bezpečnostných zložkách štátu.

18. júla 2023 – Súd uznal za vinného bývalého šéfa operatívcov jednotky NAKA Jána Kaľavského z korupcie a z vynášania informácií o policajných raziách. Vymeral mu trest sedem rokov väzenia a pokutu 5 000 eur, voči verdiktu sa možno odvolať. Kaľavský sa na procese osobne nezúčastnil a medzitým požiadal v Bosne o azyl, svoje stíhanie označil za pomstu bývalých kolegov.

28. júla 2023 – Najvyšší súd SR s definitívnou platnosťou odsúdil za korupciu bývalého policajta Mariána Kučerku na desať a pol roka väzenia a prepadnutie majetku. Kučerka bol vyšetrovateľom národnej jednotky finančnej polície a za úplatky zametal prípady pod koberec. Expolicajt sa zdržiava v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. Odvolací súd vypísané pojednávania v Kučerkovom prípade opakovane zrušil. Na Kučerku bol vydaný európsky zatykač, ale Sarajevo ho nevydalo a miestne orgány jeho žiadosť o azyl stále posudzujú.

11. augusta 2023 – Jednotka NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Gašpar rezignoval na funkciu policajného prezidenta v roku 2018 po tlaku časti politikov a verejnosti, ktorá po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky požadovala na protestoch jeho odchod z vedenia polície. Čelí stíhaniu aj v inej kauze, ktorá súvisí s podozrením zo zneužívania polície. Teraz ho obvinili z korupcie. Gašpar je na poprednom mieste kandidátnej listiny Smeru pre septembrové parlamentné voľby.

14. augusta 2023 – Slovenský policajný prezident Štefan Hamran povedal novinárom, že na Slovensku sa v minulosti zneužívala štátna moc, aby sa upevnil vplyv oligarchov či politikov na trestné konanie. Urobil tak v reakcii na kritiku strany Smer expremiéra Roberta Fica v súvislosti so zadržaním a stíhaním Gašpara

17. augusta 2023 – Elitná jednotka slovenskej polície NAKA podnikla razie v budovách civilnej tajnej služby SIS a Národného bezpečnostného úradu. Zadržala tiež najmenej dvoch kriminalistov z niekdajšieho tímu policajnej inšpekcie, ktorý vyšetroval podozrenie z manipulovania vyšetrovania členmi NAKA. Títo členovia policajnej inšpekcie stáli v roku 2021 za obvinením štvorice vyšetrovateľov NA­KA.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #NAKA #Ján Čurilla #vojna v polícii #akcia Rozuzlenie