Šéfa SIS Michala Aláča po výsluchu na NAKA zadržali

Na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA) Stred v Žiline prišiel v piatok dopoludnia vypovedať riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč, ktorého vo štvrtok obvinili v rámci akcie Rozuzlenie. O obvinení sa dozvedel z médií, prerušil plánovanú zahraničnú cestu a vrátil sa na Slovensko. Aláča do funkcie šéfa tajných nominovalo hnutie Sme rodina.

18.08.2023 11:15 , aktualizované: 22:13
Michal Aláč Foto: ,
Šéf SIS Michal Aláč prišiel vypovedať na NAKA Stred v Žiline.
debata (300)

Ako večer informovala TV Markíza, Aláča po výsluchu zadržali pre možné marenie vyšetrovania. Polícia ho v cele môže držať 48 hodín. To je čas, ktorý má vyšetrovateľ s prokurátorom na to, aby sa rozhodli, či bude pre šéfa SIS žiadať väzbu.

Riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko potvrdil pre TV Markíza, že vyšetrovateľ po vykonaní výsluchu zadržal obvineného z kolúzneho dôvodu. Vyšetrovateľ sa teda obával, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie. „Vzhľadom na prebiehajúce úkony trestného konania nebudeme v súčasnej dobe poskytovať bližšie informácie,“ uviedli z Prezídia Policajného zboru.

Štefan Hamran o zatýkaní v akcii Rozuzlenie
Video
Zdroj: TV Pravda

K otázkam sa bližšie nevyjadrila ani SIS. „Slovenská informačná služba vzala na vedomie výsledky prvotných procesných úkonov orgánov činných v trestnom konaní. S cieľom nezasahovať do priebehu trestného konania v tomto štádiu sa SIS nebude k veci vyjadrovať,“ skonštatovala jej hovorkyňa. O zadržaní informoval na sociálnej sieti aj predseda strany Smer Robert Fico.

Policajný prezident Štefan Hamran vo štvrtok informoval, že polícia zadržala a obvinila bývalých členov tímu Oblúk z inšpekcie ministerstva vnútra, ktorý v minulosti vyšetroval príslušníkov NAKA, ktorých ľudovo prezývajú čurillovci, a tiež bezpečnostné špičky štátu. Za zásahom NAKA sú podozrenia z manipulácie výpovedí a vyšetrovanie najväčších káuz od volieb v roku 2020.

Zuzana Čaputová / Ľudovít Ódor / Čítajte viac Čaputová: Žiadny prevrat sa nekoná. Nik vám krajinu neunáša, dodal premiér

Medzi obvinenými sú okrem Aláča aj jeho predchodca na poste šéfa SIS Vladimír Pčolinský a tiež riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný. Obvinení sú aj podnikateľ Petr Košč, ktorý je dlhodobo na úteku, ďalej bývalý policajt Ján Kaľavský, ktorý je v Bosne a Hercegovine, a tiež bývalý príslušník SIS Martin Ciriak. Toho sa polícii podarilo zadržať.

Kollár o NAKA: Kto sa im postavil do cesty, bol odstránený
Video

Hamran informoval, že polícia zadržala aj dvoch podozrivých, ktorí však nie sú obvinení – aktívneho policajta Michala Višvádera a vyšetrovateľa Jozefa Khandla.

Policajný prezident Štefan Hamran informoval o...
Tlačová konferencia prezidenta Policajného...
+2Policajný prezident Štefan Hamran informoval o...

Aláč dorazil na výsluch do Žiliny v piatok krátko pred desiatou hodinou, keď prerušil zahraničnú pracovnú cestu. V zahraničí je aj Konečný. NBÚ uviedla v stanovisku, že riaditeľ úradu je na plánovanej dovolenke v zahraničí a súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní (OČTK) bude poskytovať až keď dovolenku riadne ukončí.

Robert Fico hovorí o zásahoch NAKA ako o policajnom prevrate
Video
Zdroj: TV Pravda

Na veľký zásah NAKA reagovali vo štvrtok aj politické strany. Medzi prvými strana Smer. Jej predseda Robert Fico označil štvrtkové udalosti za policajnú raziu. Prezidentku Zuzanu Čaputovú a premiéra Ľudovíta Ódora obvinil, že o krokoch elitných policajtov vedeli.

Hlava štátu požiadala ešte vo štvrtok predsedu úradníckej vlády Ódora, aby zvolal Bezpečnostnú radu štátu. V piatok po jej zasadnutí vyhlásila, že štvrtková akcia nebola policajným prevratom. Odmietla tiež, že by o zásah vedela. „Žiadny policajný prevrat na Slovensku neprebieha, prebieha vyšetrovanie trestných činov, o ktorých rozsahu sa v médiách veľa popísalo,“ uviedla Čaputová s tým, že viaceré podozrivé osoby sa už priznali, viacerí sú obvinení a niektorí aj právoplatne odsúdení. Hlava štátu rozumie, že občania sú zmätení a nevedia, čomu veriť.

fico, hamran Čítajte viac Politológ Lenč: Bolo zrejmé, že Kollár je nervózny. Zásah NAKA u Pčolinského a Aláča môže pohnúť preferenciami

„Akýkoľvek policajný zásah vo vedení bezpečnostných zložiek je z hľadiska fungovania demokracie veľmi citlivý. Nehovoriac o tom, že tieto kroky sú pozorne vnímané nielen doma, ale aj v zahraničí,“ povedala. Ubezpečila preto verejnosť, že všetky dotknuté inštitúcie vedú ich námestníci a vykonávajú potrebné kroky k partnerom v zahraničí i doma.

Kto je kto v Akcii Rozuzlenie

Obvinení

  • Peter Košč je podnikateľ, ktorý je v pátraní od 1. apríla 2021. Obžalovaný je aj v inej trestnej veci.
  • Vladimír Pčolinský je bývalý riaditeľ SIS, obvinený je tiež v inej trestnej veci.
  • Michal Aláč je riaditeľ SIS.
  • Ján Kaľavský je bývalý príslušník NAKA, ktorý je v pátraní od 7. októbra 2021 a je neprávoplatne odsúdený.
  • Martin Ciriak je bývalý príslušník SIS. Zadržali ho ako obvineného 17. augusta 2023.

Zadržaní ako podozriví 17. augusta 2023

  • Jozef Khandl je príslušník NAKA.
  • Michal Višváder je aktívny policajt a bývalý príslušník Úradu inšpekčnej služby.
Ľudovít Ódor Čítajte viac Ódor po zásahu NAKA zvolal bezpečnostnú radu, Kollár na pondelok mimoriadny parlament

© Autorské práva vyhradené

300 debata chyba
Viac na túto tému: #tajná služba #SIS #Sme rodina #Michal Aláč #NAKA polícia #akcia Rozuzlenie