O „štátnom rozvrate“ hovorí už aj Kollár. Fico ide ešte ďalej a spomína manipuláciu volieb

Predseda Smeru Róbert Fico žiada, aby na mimoriadnej schôdzi vystúpil riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč a poskytol informáciu o aktuálnej bezpečnostnej a spravodajskej situácii. Fico to uviedol v relácii TA3 V politike.

20.08.2023 12:29 , aktualizované: 13:25
Robert Fico, Smer Foto: ,
Robert Fico
debata (332)
Kollár vyzval prezidentku, aby z 20-tisíc policajtov našla aspoň piatich, ktorí zbor vyčistia.
Video

„Na mimoriadnej schôdzi žiadame, aby sa prezidentka Zuzana Čaputová správala tak, že bude plne rešpektovať a napĺňať článok Ústavy SR, ktorý jej prikazuje, aby zabezpečovala riadny chod ústavných orgánov. Priamo žiadame predsedu vlády Ľudovíta Ódora, aby pristúpil k odvolaniu policajného prezidenta Štefana Hamrana, pretože už spôsobuje tomuto štátu aj hospodárske škody,“ uvidol Fico. Mimoriadna schôdza má byť v pondelok 21. augusta o 11:00.

Údajný prevrat, o ktorom hovorí Fico ide aj napriek prepusteniu Aláča z väzby podľa plánu
Video

Podobne ako Fico, aj predseda parlamentu Boris Kollár v súvislosti s akciou NAKA Rozuzlenie hovorí o štátnom rozvrate, uviedol to v relácií TA3 V politike. Vyjadril sa tiež, že Slovenská informačná služba, Národný Bezpečnostný úrad a generálna prokuratúra sú jedinými úradmi, ktoré fungujú. Z toho dôvodu sa polícia podľa Kollára snaží zbaviť ich šéfov.

Fico a Kollár sa v relácii zhodli, že Smer a a aj Sme rodina podporia mimoriadnu schôdzu parlamentu k zásahu NAKA. Obaja tiež žiadajú prezidentku Zuzanu Čaputovú a premiéra Ľudovíta Ódora, aby situáciu riešili. „Téma by mohla byť veľmi slušne rozpracovaná na pôde NR SR, veľmi záleží od toho, ako sa postavia poslanci k iniciatíve," uviedol Fico. Obaja tiež žiadajú Ódora, aby okamžite pristúpil k odvolaniu policajného prezidenta Štefana Hamrana. Naznačili manipuláciu vyšetrovaní. Fico hovoril o snahe pozatvárať opozíciu, Kollár o boji proti Sme rodina.

rasto kuzel linkedin Čítajte viac Manipulácia volieb sa nedeje pri urnách. Odborník: Nové nástroje ovplyvňujú voličov sofistikovanejšie

Fico spomenul aj hrozbu manipulácie výsledkov parlamentných volieb pri sčítavaní hlasov. Avizoval, že Smer má pripravený systém kontroly výsledkov. Obdobne sa vyjadril aj Kollár.

Mimoriadnu schôdzu parlamentu inicioval Smer. Strana chce presadiť uznesenie, ktorým by parlament konštatoval, že „po zásahu NAKA so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti predstaviteľom Slovenskej informačnej služby (SIS), Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), Úradu inšpekčnej služby rezortu vnútra, prokuratúry a ďalším bezpečnostným orgánom a orgánom ochrany práva sa bezprecedentne prehĺbila ústavná a bezpečnostná kríza v SR“.

Čaputová a Ódor po Bezpečnostnej rade: Žiadny prevrat sa nekoná
Video
Žilinka Čítajte viac Kollár do nebies vychválil Žilinku: Čestný človek, jediný slušný, posledná bašta spravodlivosti

V uznesení sa tiež píše, že NR SR „so znepokojením upozorňuje NAKA a ÚŠP“, že policajný zásah vyvolá v zahraničí vážne pochybnosti o fungovaní demokratického zriadenia na Slovensku. Premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený aj vedením rezortu vnútra, chce strana zaviazať k okamžitému odvolaniu Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta. A tiež k tomu, aby prijal opatrenia vedúce k tomu, že mimo výkon služby budú postavení všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurillovci. Strana chce tiež zaviazať riaditeľa SIS, aby okamžite predložil parlamentu správu o bezpečnostnej situácii v SR.

Jaroslav Naď Čítajte viac Naď: Fico je novodobý Mečiar a chce odstaviť vyšetrovateľov

Podporu rokovaniu avizovali aj poslanci za ĽSNS i nezaradení poslanci, pôsobiaci v mimoparlamentnej Republike a Hlase. Nepodporuje ho hnutie OĽANO a priatelia ani SaS. Nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera avizovali, že ak sa schôdza otvorí, predložia vlastné uznesenie na podporu vyšetrovateľov a odmietnutie konšpirácií.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb, vrátane šéfov SIS a NBÚ. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Marian Repa aktual Čítajte viac Akcia NAKA: Prevrat či skôr Ficov strach?

K situácii zasadla aj bezpečnostná rada. Prezidentka a premiér deklarovali, že žiaden prevrat sa nedeje a chod dotknutých inštitúcií je zabezpečený. Na vyvodenie zodpovednosti voči aktérom kauzy vidia priestor potom, ako súdy a prokuratúry rozhodnú o zákonnosti trestných konaní.

332 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #mimoriadna schôdza parlamentu #akcia Rozuzlenie