Zahranično-politická orientácia SR musí ostať zachovaná, reagoval Fico na Republiku

Zahranično-politická orientácia Slovenska musí ostať zachovaná, chceme ostať členom medzinárodných organizácií, ako je NATO a EÚ. Uviedol to šéf Smeru Robert Fico v súvislosti so zámerom mimoparlamentnej strany Republika zorganizovať v najbližších štyroch rokoch referendum o vystúpení z NATO.

22.08.2023 12:35
fico Foto: ,
Rober Fico (uprostred) v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu pred hlasovaním o otvorení mimoriadnej schôdze parlamentu 21. augusta 2023.
debata (18)

Fico zdôraznil, že sa nedá žiadnej strane zabrániť vyzbierať 350 000 podpisov a zorganizovať referendum, pokiaľ bude referendová otázka v súlade s Ústavou SR. „Toto nie je naša agenda. Tvrdíme, že pokiaľ ide o medzinárodné organizácie, zahraničnopolitická orientácia musí byť zachovaná a musíme si plniť záväzky, ktoré vyplývajú z nášho členstva,“ doplnil.

Smer však nesúhlasí s odporúčaním dávať vyše dve percentá HDP na obranu. Podľa Fica musí dôjsť k modernizácii obrany, no nie v takom rozsahu. Jeho strana je tiež proti členstvu Ukrajiny v NATO.

Hlas nepôjde do koalície s Republikou pre spochybňovanie členstva v NATO
Video
Zdroj: TV Pravda

Šéf Smeru sa nechcel vyjadrovať k zostavovaniu vlády pred parlamentnými voľbami. „Každá jedna politická strana, ktorá získa viac ako päť percent a bude mať zastúpenie v Národnej rade SR, má právo si sadnúť za jeden veľký okrúhly stôl, z ktorého sa bude vyberať, ako vláda bude vyzerať. Nikoho nebudem ani vylučovať, ani potvrdzovať,“ do­dal.

Na vyjadrenia šéfa Republiky Milana Uhríka o zorganizovaní referenda o vystúpení z NATO už reagoval líder mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini. Jeho strana nepôjde do koalície s hnutím Republika.

pellegrini, uhrík Čítajte viac Hlas nikdy nepôjde do koalície s Republikou, tvrdí Pellegrini. Môže za to NATO
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NATO #Smer #Republika #parlamentné voľby 2023