Má Viktor Orbán vplyv na naše predčasné voľby? Výsledky prieskumu analytikov prekvapili

Zistenia prieskumu AKO nabúravajú predstavu o tom, že by maďarská menšina žijúca na Slovensku žila v informačnej bubline, kde by zásadne dominovali zdroje šíriace pohľady maďarskej vlády. Napriek tomu má politika Viktora Orbána na ňu pomerne veľký vplyv.

06.09.2023 19:30
debata (26)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Výskumný inštitút Political Capital v rámci spoločného projektu s Adapt Institute vypracoval analýzu zameranú na politický a mediálny vplyv Maďarska na Slovensku. V prieskume verejnej mienky agentúry AKO boli tiež skúmané postoje maďarsky hovoriacich občanov Slovenska k aktuálnym otázkam, a to práve v súvislosti s konzumáciou­ médií.

Analýza mediálneho diskurzu pokrýva vybraných 16 médií v maďarskom jazyku za obdobie od 1. marca do 15. júla 2023. Osem z nich pôsobí v Maďarsku a preberá rétoriku maďarskej vlády (blikk.hu, hirado.hu, index.hu, magyarnemzet.hu, mandiner.hu, origo.hu, pestisracok.hu, ripost.hu). Ďalších päť pôsobí na Slovensku a má isté väzby na maďarskú vládu, či už prostredníctvom dotácií, personálnych prepojení, alebo strategických partnerov (ma7.sk, körkép.sk, hirek.sk, felvidek.ma, piros7.es). Skupinu vybraných médií nakoniec dopĺňajú tri nezávislé (ujszo.com, napunk.dennikn.sk, parameter.sk).

V máji 2022 na veľkej konferencii amerických konzervatívcov v Budapešti zhrnul Viktor Orbán svoj politický program do hesla „nie migrácii, nie genderu, nie vojne“. Monitoring maďarských vládnych predstaviteľov, médií a influencerov potvrdzuje, že toto sú tri najčastejšie naratívy, ktoré sú systematicky tlačené do maďarského informačného priestoru.

Prieskum agentúry AKO z 2. 8. – 4. 8. 2023 zameraný špecificky na maďarsky hovoriacich občanov Slovenska ukázal, že tieto postoje preberá aj väčšina z nich. Napríklad až 64 percent respondentov uviedlo, že by podľa ich názoru mala byť vojenská pomoc Ukrajine ukončená alebo znížená, až 60 percent súhlasilo s tvrdením, že sankcie viac poškodzujú našu ekonomiku ako tú ruskú a ako hlavný dôvod vysokej inflácie a cien energií uviedlo 34 percent politiku Európskej únie. Tieto postoje sa však nijako zvlášť nelíšia od výsledkov nameraných staršími prieskumami na celej populácii Slovenska.

Prieskum agentúry AKO však takisto ukázal, že až 63 percent maďarsky hovoriacich opýtaných sleduje spravodajstvo viac v slovenčine, 22 percent rovnako po maďarsky aj po slovensky, a len osem percent sleduje spravodajstvo viac v maďarčine. Veľký mediálny výskum z roku 2021 zasa potvrdil, že v segmente on-line portálov sú obľúbenejšie a čítanejšie portály v slovenskom jazyku. Tieto zistenia nabúrali predstavu o tom, že by maďarská menšina žijúca na Slovensku žila v informačnej bubline, kde by zásadne dominovali zdroje šíriace pohľady maďarskej vlády.

Prečo je to tak? Ktorý politik a strana sú v maďarských provládnych médiách jednoznačne preferovaní? V akej miere a forme má medzi maďarsky hovoriacimi voličmi vplyv Viktor Orbán? Vypočujte si podcast denníka Pravda so šéfom prieskumnej agentúry AKO Václavom Hříchom, analytikom Adapt Institute Matejom Kandríkom a profesorkou politológie z Univerzity Komenského Darinou Malovou.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Počúvajte Pravdu #predčasné voľby 2023