Súdny proces v Žigovej korupčnej kauze odročili na október

Hlavné pojednávanie v korupčnej kauze obžalovaného podnikateľa Štefana Žigu odročili na 23. októbra. Cez telemost by mal doobeda vypovedať svedok Marián Kučerka.

08.09.2023 11:14
žiga Foto:
Pred samosudcom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku pokračoval v piatok 8. septembra 2023 súdny proces v korupčnej kauze podnikateľa Štefana Žigu (na snímke). Obžalovaný vinu opakovane odmietol.
debata (2)

Predvolaný bude aj kľúčový svedok prípadu, exšéf finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernard Slobodník. V piatok o tom informoval samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

Slobodník mal opätovne vypovedať už na piatkovom hlavnom pojednávaní, ale obhajoba namietala, že sa nemala čas vopred oboznámiť s navrhovaným dôkazom prokuratúry. „Obhajoba to nepochybne považuje za porušenie práva na obhajobu,“ zdôraznil advokát obžalovaného Sergej Romža. Samosudca sa napokon rozhodol preložiť výsluch Slobodníka a vykonanie nového dôkazu na október.

gašpar, žiga Čítajte viac Gašpar na súde: Žigu vidím prvýkrát a Slobodník? Klamár na liekoch

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus to považuje za obštrukciu zo strany obhajoby. „Došlo zrejme k pochybeniu súdnej kancelárie, ktorá jej vopred nedoručila návrh. Myslím si, že návrh je veľmi stručný a poskytnutý čas mal obhajobe postačovať,“ podotkol.

Obhajoba navrhuje aj ďalšie vykonanie dôkazov v podobe opätovného výsluchu dvoch svedkov a prehratia zvukového záznamu i tzv. screenshotu komunikácie medzi Petrom Petrovom a Bernardom Slobodníkom. O návrhoch na doplnenie dokazovania rozhodne sudca.

85-tisíc za beztrestnosť

Obžalobu na Žigu podali pre podozrenie z podplácania Slobodníka, ku ktorému malo prichádzať v období rokov 2016 až 2020. Ide najmä o skutky nadväzujúce na kauzu Valčeky. Celkovo mal Žiga podľa obžaloby odovzdať Slobodníkovi minimálne 85 000 eur.

Protihodnotou za úplatky malo byť zabezpečenie beztrestnosti či informácií o trestných konaniach. Obžalovaný, ktorý má byť v príbuzenskom vzťahu s exministrom hospodárstva a súčasným nezaradeným poslancom Národnej rady SR Petrom Žigom, vinu odmieta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #súdny proces #NAKA #Bernard Slobodník #Štefan Žiga