Politici reagujú na bitku: Smer pomáha Matovičovi, nové dno či peklo. Takto vyzerá boj za Slovensko?

Politici odsudzujú konflikt lídra hnutia OĽANO a priatelia Igora Matoviča s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer) na tlačovej konferencii Smeru k migrácii pred úradom vlády. Hovoria o negatívnom príklade pre voličov. Takéto správanie podľa predstaviteľov viacerých strán nepatrí do politiky.

13.09.2023 14:45 , aktualizované: 16:23
matovič Foto: ,
Predseda hnutia OĽaNO a priatelia Igor Matovič.
debata (29)

„Absolútne sa dištancujeme od takéhoto konania,“ reagoval predseda Národnej rady a Sme rodina Boris Kollár. Kritizoval rozoštvávanie spoločnosti a chaos, ktorý takéto konanie vyvoláva. Slovenská politika by podľa neho nemala vyzerať tak, že sa jej predstavitelia klbčia pred verejnosťou. Chybu vidí na oboch stranách konfliktu. Skonštatoval, že keby chcel pomôcť Matovičovi, tak by to urobil rovnako ako Kaliňák a Smer.

Pred bitkou s Matovičom. Kaliňák Ficovi: Mám sa mu ísť povenovať?
Video

„Presne toto ukazuje, že 1. októbra sa môžete zobudiť do sveta, v ktorom bude nejaká banánová republika plná nenávisti. Toto chceme, takéto má byť Slovensko?“ pýta sa premiér Ľudovít Ódor. Apeloval preto na voličov, aby zvážili pri septembrových parlamentných voľbách, akú krajinu chcú mať. „Nenávisť, hulvátstvo a cirkus nie je naša budúcnosť, tá by mala byť niekde úplne inde,“ zdôraznil.

Auto hnutia OĽaNO

Auto hnutia OĽaNO, na ktorom Igor Matovič narušil tlačovú konferenciu Smeru.

Fotogaléria
Auto hnutia OĽaNO
Auto hnutia OĽaNO
+2Auto hnutia OĽaNO
Igor MAtovič Robert Kaliňák Čítajte viac Drsná tlačovka Smeru: Matovič kopol Kaliňáka, dostal päsťou do tváre. Zasiahnuť musela polícia

Konflikt kritizoval aj expremiér a volebný líder strany Modrí, Most-Híd Mikuláš Dzurinda. „Je to zahanbujúce, ponižujúce, ale hlavne je to nesmierne nebezpečné,“ uviedol. Rovnako kritizoval príklad voličom, keď sa politici fackujú na verejnosti. „To, čo sa odohralo, nemá nič spoločne s imigráciou, je to o rozoštvávaní ako o metóde politického zápasu pred voľbami,“ poznamenal.

Šimečka: Nové dno

„Presne takto to nemá vyzerať. Cielená provokácia, vulgarizmy, kopance aj úder do tváre. Bitka bývalého premiéra Matoviča s bývalým ministrom vnútra Kaliňákom. Až na takéto dno doviedli slovenskú politiku,“ reagoval predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Predstaviteľov Smeru označil za pokrytcov, pretože mali možnosť migráciu riešiť v parlamente, no nepodporili schôdzu.

Tlačovku Smeru prerušil Matovič. Skončilo sa to bitkou
Video

Podľa Jany Bittó Cigánikovej (SaS) je škoda, že sa Matovič takto nebil za spravodlivosť, keď jeho poslankyne nevydali šéfa Smeru Roberta Fica pred súd, alebo keď poslanci z jeho kandidátky nehlasovali za zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku. „Nebola vtedy kampaň, veru,“ poznamenala.

matovič, Kaliňák Čítajte viac Politológ o bitke Matoviča a Kaliňáka: Je to výsledok polarizácie a hulvátov, násilie nesmie byť štandardom

„Kto po tomto pekle volí opäť Matoviča, volí pokračovanie pekla so všetkými jeho dôsledkami na život slovenských občanov,“ skonštatoval líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Dodal, že na politický cirkus sa neodpovedá násilím a prehlbovaním rozdeľovania národa. „To, ako sa dnes zachoval bývalý premiér, je niečo neskutočne nedôstojné, ponižujúce a ja ako občan SR cítim obrovskú hanbu za to, kto nás to vo svete rok ako premiér reprezentoval,“ poznamenal. Odmieta štýl politiky, v ktorom sa pre cirkus stratí podstata problému, v tomto prípade nelegálnej migrácie.

Predseda KDH Milan Majerský uviedol, že s politickým protivníkom je možné nesúhlasiť, no nie je možné znížiť sa k fyzickým atakom a násiliu. „Slovensko potrebuje upokojiť a posunúť sa dopredu. Bitky, agresivita či vyvolávanie fyzického konfliktu zo strany politikov k tomu rozhodne neprispievajú," myslí si Majerský.

Fico reaguje na bitku s Matovičom: Dostal, po čo si prišiel
Video

„Takto sa bojuje za Slovensko? My si boj za Slovensko predstavujeme inak. Za občanov sa bojuje programom a riešeniami, ktoré im reálne pomôžu. 30. septembra si zvoľte za seba iných bojovníkov,“ uviedla k incidentu na sociálnej sieti volebná líderka Demokratov Andrea Letanovská.

Matovič v stredu ráno narušil tlačovú konferenciu Smeru k migrácii a dostal sa do konfliktu s exministrom Kaliňákom. Vyhlásil, že práve Smer prijal legislatívne zmeny, týkajúce sa vydávania povolení migrantom, ktoré teraz strana kritizuje. Líder Smeru Robert Fico konanie Matoviča nekomentoval. Podľa Kaliňáka Matovič porušil zákon, keďže prišiel a zastavil autom na chodníku. Pri incidente zasiahla aj hliadka mestskej polície, má ho zaznamenaný na odevných kamerách a bude ho vyhodnocovať.

matovič, kaliňák Čítajte viac Aká krajina, také politické dno: Bitka Matoviča a Kaliňáka rozbila slovenský internet
29 debata chyba
Viac na túto tému: #bitka #Robert Kaliňák #Igor Matovič