Drsná tlačovka Smeru: Matovič kopol Kaliňáka, dostal päsťou do tváre. Zasiahnuť musela polícia

Líder OĽaNO Igor Matovič a člen predsedníctva strany Smer Robert Kaliňák sa pobili. Strana Smer ohlásila na stredu tlačovú konferenciu pred Úradom vlády na tému nelegálnej migrácie, kam predseda OĽaNO prišiel na aute s ampliónmi a nápisom My vás mafii nepredáme. K roztržke medzi Matovičom a Kaliňákom došlo po tom, ako mu exminister vnútra chcel vziať z rúk v aute mikrofón. Na mieste zasiahla mestská polícia.

13.09.2023 09:24 , aktualizované: 15:52
debata (1696)
Igor Matovič sa pobil s Robertom Kaliňákom počas tlačovky Smeru
Video
Zdroj: FB/OĽaNO

„No čo, páni, pozvali ste nás na verejnú tlačovú konferenciu, tak sme prišli,“ začal predseda OĽaNO. Medzi prvými reagoval na Matoviča hovorca a kandidát na poslanca Ján Mažgút, po ňom prišiel k autu aj Kaliňák. Matovič pripomenul predstaviteľom Smeru, že to bola ich vláda, ktorá schválila vydávanie dokladov o zotrvaní cudzincov na území Slovenska.

Auto hnutia OĽaNO

Auto hnutia OĽaNO na ktorom Igor Matovič narušil tlačovú konferenciu Smeru.

Fotogaléria
Auto hnutia OĽaNO
Auto hnutia OĽaNO
+2Auto hnutia OĽaNO

Predstavitelia Smeru sa snažili prekryť auto, na ktorom Matovič prišiel, bannerom s textom Vláda SR, zatvor hranice. Pred tým, ako došlo k samotnému incidentu, sa Kaliňák ešte obrátil na predsedu Smeru Roberta Fica a spýtal sa ho, či sa môže ísť Matovičovi „povenovať“. Z úst smerákov zazneli aj slová „dajte mu nejaké pilulky“.

Čo sa dialo u smerákov pred bitkou s Matovičom. Mám sa mu ísť povenovať? Pýtal sa Kaliňák Fica
Video
Zdroj: FB/Smer

Do stretu sa dostali potom, čo chcel Matovič vystúpiť z auta, lebo sa mu účastníci tlačovky snažili vypnúť reproduktor. „Nechaj ma. Nechytaj to, je to náš majetok,“ povedal. „Hej? Čo sa bojíš?“ hovoril mu Kaliňák a snažil sa Matovičovi vziať z rúk mikrofón a chytal ho za ruku. „Neťahaj ma,“ reagoval Matovič a Kaliňáka kopol nohou do hrude.

„Je to môj majetok. Nechaj mi to!“ kričal Matovič. „Vy ste rozpredali štát,“ pokračoval. Na to dostal od ďalšieho kandidáta na poslanca za Smer Richarda Glücka päsťou do tváre.

V bitke následne zasiahol mestský policajt, ktorý upokojoval Kaliňáka a odtláčal ho preč. Matoviča vyzval, aby s autom odišiel.

„Zlodeji skorumpovaní, vy ste zničili Slovensko,“ povedal Matovič po tom, čo sa dostal k svojmu mikrofónu. „Dvesto tisíc ľudí kvôli vám zo Slovenska muselo odísť. Zabili ste Jána a Martinu,“ pokračoval Matovič.

Smer, Ľuboš Blaha, Robert Fico, Zvolen, oslavy, SNP, Miroslav Suja Čítajte viac Smer vyzval vládu, aby pre migráciu zatvorila hranice s Maďarskom. Podľa premiéra by to nebolo efektívne

Matovič sa pohol s autom až po tretej výzve polície, napokon ho z miesta, kde sa konala tlačovka Smeru odprevadili policajti.

Na tlačovej konferencii bol aj bývalý člen hnutia Sme rodina Peter Marček, ktorého z klubu vylúčili.

Podľa Kaliňáka Matovič porušil zákon, keďže prišiel a zastavil autom na chodníku.

Poslanec Jozef Pročko podal v stredu trestné oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania prečinu „Útok na verejného činiteľa“. Informoval o tom na sociálnej sieti. Podnet chce podať aj na generálnu prokuratúru. Poslanec tvrdí, že Matovič hovoril dnes len svoj názor za čo ho napadli dvaja ľudia.

Fico: Dostal, po čo si prišiel

Predseda Smeru Robert Fico najskôr konanie Matoviča nechcel komentovať. Vyjadril sa až neskôr vo videu na sociálnej sieti. Kolegov zo Smeru sa zastal. „Matovič dostal to, po čo si presne prišiel. Keď som bol na vojne, tak ma vždy učili, že s debilom, bláznom sa nedá vyjednávať a že jedna facka je lepšia ako 30 minút vyjednávania,“ uviedol Fico.

Fico reaguje na bitku s Matovičom: Dostal, po čo si prišiel
Video
Zdroj: FB/Robert Fico

Kaliňák po konflikte pre Startitup povedal, že pri potýčke „postupoval čisto zákonne a prejavil veľkú mieru zhovievavosti“. „Chceli sme zjednať verejný poriadok, chceli sme zabrániť tomu, čo pácha trestný čin, tam na chodníku skoro zrazil nejakých ľudí. Porušuje zákon, pretože si myslí, že môže. Keď na to idete upozorniť, tak na vás zaútočí,“ povedal Kaliňák.

Matovič dostal päsťou od kandidáta na poslanca... Foto: Facebook.com/Richard Glück (reprofoto)
Richard Gluck bitka Matovic Kollar Matovič dostal päsťou od kandidáta na poslanca za Smer Richarda Glücka.

Glück sa k útoku na Matoviča otvorene priznal na sociálnej sieti a svoje konanie obhajoval. „Toto je odo mňa pre Matoviča za všetkých Slovákov, ktorým zničil životy,“ napísal. Neskôr príspevok z Facebooku zmazal.

Matovič: Prečo som to urobil

Líder OĽaNO sa k bitke s Kaliňákom vrátil aj na sociálnej sieti. „Keď sa MAFII nepáči pravda, ktorú ste im prišli povedať priamo do očí … tak vás Diabol v ľudskej koži začne vyťahovať z vlastného auta … zbytok už poznáte,“ napísal expremiér.

Pred Úrad vlády som mal potrebu prísť, pretože nemám rád pokrytcov, vyhlásil Matovič na tlačovke popoludní. Úradnícka vláda ani premiér Ľudovít Ódor nemajú podľa neho nič spoločné so súčasnou migračnou krízou. Smer, ktorému pripisuje zodpovednosť za prílev migrantov, chcel na tlačovke konfrontovať s pravdou.

Bránil som sa „pomohla by ľavá kopačka“, obhajoval sa Matovič. Symbolom pravdy, ktorá sa smerákom ťažko počúva, sa podľa neho v stredu stal mikrofón.

Matoviča mrzia následné reakcie ostatných politických strán. Kollára kritizoval za to, že povedal, že obaja – Matovič i Kaliňák – zlyhali. „Boris, to nemyslíš vážne?!“. Rovnako sa mu nepáčil ani postoj lídra progresívcov Michala Šimečku, ktorého nazval kolaborantom Smeru. Vytkol mu, že bol asistentom zakladateľa a bývalého člena Smeru Borisa Zalu. Ostatným lídrom, vrátane Richarda Sulíka a Milana Majerského, vytkol, že „s mafiou“ sa nenarába v rukavičkách. Títo politici podľa lídra OĽaNO a priatelia snívajú o tom, aby ich mafia zobrala po voľbách do koalície.

Polícia sa incidentom zaoberá

Bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff pre Pravdu uviedol, že polícia sa bude zaoberať možným protiprávnym konaním v súvislosti s incidentom, ku ktorému došlo dnes pred Úradom vlády Slovenskej republiky.

Zásah pri incidente potvrdila aj Mestská polícia Bratislava. „Hliadke mestskej polície sa okamžitým zásahom podarilo zabrániť eskalácii celej situácie a narušeniu verejného poriadku. Incident máme zaznamenaný aj na odevných kamerách a budeme ho ešte vyhodnocovať,“ uviedla hovorkyňa mestskej polície Barbora Krajčovičová.

Smer žiada zatvoriť hranice

Smer včera večer oznámil verejnú tlačovú konferenciu, ktorá sa začala pred deviatou, témou bola výzva vláde, aby zatvorila hranice. Smer pred pár dňami znova oprášil v predvolebnej kampani tému prílevu migrantov na Slovensku. Líder strany Robert Fico spolu s Robertom Kaliňákom, Tiborom Gašparom a ďalšími navštívili záchytné miesto vo Veľkom Krtíši.

Opozičný Smer vyzval v stredu dopoludnia vládu, aby obnovila kontrolu na hraniciach s Maďarskom. Apeluje na riešenie situácie s nelegálnou migráciou. Fico na tlačovke avizoval, že ak vláda nezavrie hranice, oslovia ostatné opozičné strany a budú iniciovať aj mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej by vládu k tomuto kroku zaviazali.

Fico tvrdí, že vláda má legislatívne, technické aj personálne možnosti na obnovu hraničných kontrol. Podotkol, že úlohou premiéra je chrániť národnoštátne záujmy. Skonštatoval, že ak k zatvoreniu hraníc pristúpi Nemecko a Česká republika, situácia u nás sa zhorší. Už teraz je podľa neho kritická. Nevidí problém v ochrane 200-kilometrovej zelenej hranice. Pripomenul, že počas pandémie dokázal štát vyčleniť policajtov a vojakov na kontrolu hraníc okresov, preto predpokladá, že má aj kapacity na obnovu hraničných kontrol.

Kaliňák: Štátni policajti nezasiahli, ochranka sa len prizerala

Videá hovoria jasnou rečou, povedal k incidentu s Matovičom na popoludňajšej tlačovej konferencii k nelegálnej migrácii Kaliňák. Matoviča označil za psychicky narušeného človeka, ktorý podľa neho urobil niekoľko priestupkov, skoro zrazil ženu chodníku a narušoval tlačovú konferenciu Smeru. Do okamihu, kedy prišla polícia mali ako občania právo zabrániť ďalšej činnosti, tvrdí.

matovič, kaliňák Čítajte viac Kaliňák: Psychicky narušený Matovič mal byť dávno v detenčnom centre. Podali sme trestné oznámenie

Pri sérii porušení zákona, ste ako občan povinný reagovať, vyhlásil Kaliňák a svoju reakciu voči Matovičovi označil za miernu.

Príslušníkom štátnej polície vytkol, že nechceli zakročiť a namiesto nich zasiahla bratislavská mestská polícia. „Nemo“ sa podľa neho prizerala aj ochranka z Úradu vlády, čo označil za šokujúce. „Práve preto, že máte povinnosť zo zákona zabrániť ďalšiemu páchaniu priestupku alebo trestného činu, tak sme museli zakročovať, lebo polícia to nerobila. Potom prišla mestská polícia,“ argumentoval Kaliňák a dodal, že po výzve dali ruky od Matoviča preč. „Ak bol niekto agresívny, tak myslím, že je to z tých videí dosť jasné,“ dodal.

Kaliňák sa vyjadril, že voči Matovičovi nebol vulgárny. Z videozáznamov je však zrejmé, že nadávky používal aj on a na adresu bývalého premiéra padali aj od účastníkov Smeru.

Politici bitku odsúdili

Na stranu smerákov sa priklonil predseda Hlasu Peter Pellegrini. „Kto po tomto pekle volí opäť Matoviča, volí pokračovanie pekla so všetkými jeho dôsledkami na život slovenských občanov,“ napísal na sociálnej sieti.

Predseda Sme rodina sa k potýčke vyjadril na tlačovej konferencii, ktorú zvolalo hnutie k policajnému zboru. „Je mi ľúto, že Kaliňák nevyfackal Kollára. Možno by nám stúpli percentá,“ reagoval a dodal, že Matovičovi sa pred voľbami nemohlo „nič krajšie stať“. Hnutie sa od podobného správania dištancovalo. „Ako sa má spoločnosť upokojiť, keď toto robia politici?“ poukázal a pýta sa, aký signál to vysiela voličom. Matovič nemal ísť podľa neho pred Úrad vlády provokovať a Kaliňák ho zase nemal napadnúť, myslí si líder Sme rodina.

matovič, Kaliňák Čítajte viac Politológ o bitke Matoviča a Kaliňáka: Je to výsledok polarizácie a hulvátov, násilie nesmie byť štandardom

Kandidáti na budúcich poslancov Matovič a Kaliňák doviedli slovenskú politiku na dno, myslí si to predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. „Hanba. Presne takto to nemá vyzerať. Cielená provokácia, vulgarizmy, kopance aj úder do tváre. Bitka bývalého premiéra Matoviča s bývalým ministrom vnútra Kaliňákom. Až na takéto dno doviedli slovenskú politiku,“ reagoval na ich správanie.

V reakcii na konflikt zvolal krátky brífing bývalý premiér a volebný líder strany Modrí, Most-Híd Mikuláš Dzurinda. „To, čo sa odohralo už nemá nič spoločné s migráciou. To, čo sa odohralo je o rozoštvávaní ako o metóde politického zápasu pred parlamentnými voľbami,“ povedal s tým, že skúsenosť s rozoštvávaním má Slovensko už z 90. rokov. „Vďaka takejto politike rozoštvávania sme pomaly skončili v ruskom objatí, nie v Európskej únii a NATO,“ dodal Dzurinda.

Celé video z potýčky medzi Matovičom a Kaliňákom si môžete pozrieť nižšie.

Video
Zdroj: FB/OĽaNO

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Igor Matovič