Andrej Babiš zažaloval Slovensko pre prieťahy v konaní v kauze evidencie vo zväzkoch ŠtB

Najvyšší súd potvrdil verdikt Krajského súdu v Bratislave v prípade dovolania českého expremiéra Andreja Babiša v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

13.09.2023 20:25
Babiš Foto: ,
Andrej Babiš
debata (2)

Najvyšší súd o tom rozhodol koncom augusta, výsledok v stredu oznámil Babiš. Zároveň dodal, že jeho právnici pre prieťahy v súdnom konaní zažalovali Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP).

Babiš pred slovenským súdom neuspel. Čo na to advokáti?

Video

Babiš podal dovolanie voči vlaňajšiemu rozhodnutiu KS v Bratislave, ktorý žalobu podanú voči Ústavu pamäti národa (ÚPN) zamietol. Tento rozsudok slovenský Najvyšší súd potvrdil.

Andrej Babiš Čítajte viac Babiš pred súdom neuspel. Zostáva Burešom

Právnici českého expremiéra podľa ČT24 zažalovali Slovenskú republiku zastúpenú ministerstvom vnútra pre prieťahy v súdnom konaní. Babiš kritizoval, že ani po 11 rokoch neboli slovenské súdy schopné v kauze rozhodnúť. ESĽP žalobu prijal a bude o nej rozhodovať.

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na ÚPN v roku 2012.

V kauze rozhodovali súdy už viackrát. Vo februári 2018 bratislavský krajský súd žalobu vtedajšieho českého premiéra zamietol a NS SR následne odmietol Babišom podané dovolanie. Vo veci sa opätovne muselo konať po tom, ako Ústavný súd SR v novembri 2018 zrušil rozhodnutia KS a NS SR. Bratislavský krajský súd žalobu vlani zamietol. Skonštatoval, že pasívne vecne legitimovaným subjektom je Slovenská republika v zastúpení Ministerstva vnútra SR, nie žalovaný ÚPN.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ŠtB