Fico zverejnil ďalšiu nahrávku, vyzýva na zadržanie Ďurku. Petrov potvrdil stretnutie s Ďurkom

Šéf Smeru Robert Fico vyzýva na zadržanie a vzatie do väzby Pavla Ďurku z Úradu inšpekčnej služby. Ďurka mal totiž podľa Smeru inštruovať kajúcnika Petra Petrova, ako má vypovedať na NAKA. Smer sa odvoláva na nahrávku rozhovoru medzi Ďurkom a Petrom Petrovom zo septembra 2023. Petrov pre TV Joj potvrdil, že s Ďurkom hovoril.

15.09.2023 13:46 , aktualizované: 21:54
Ľuboš Blaha / Ladislav Kamenický / Robert Fico... Foto: ,
debata (732)

„On mu dáva presné pokyny, že čo má hovoriť. Pán generálny prokurátor, nehnevajte sa na mňa, ja viem, že to nemáte rád, hovorím to teraz verejne, ale tu máte dôkaz na dôkaz, že tento človek musí ísť okamžite do väzby,“ uviedol Fico na piatkovej tlačovej konferencii v súvislosti s nahrávkou.

Fico o zásahoch NAKA: Je to štátny prevrat.

Video
Zuzana Čaputová / Ľudovít Ódor / Čítajte viac Čaputová: Žiadny prevrat sa nekoná. Nik vám krajinu neunáša, dodal premiér

Smer ukázal aj uznesenie, ktoré malo viesť k zadržaniu dnes už bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča a ďalších. Pod uznesením je podpísaný Ďurka, čo podľa Fica dokazuje, že tvrdenie, že Ďurka s tým už nič nemá, je klamstvo.

Kajúcnik Petrov prezývaný Tiger sa k nahrávke, ktorú púšťal Robert Fico, vyjadril pre televízu Joj: „Čo sa týka danej nahrávky, neviem ako vznikla, ale vo vzťahu k tomuto úkonu, tento si pamätám, na tento úkon som bol zavolaný iným vyšetrovateľom. Pred začatím výsluchu prišiel za mnou pán vyšetrovateľ Ďurka, s ktorým som viedol rozhovor. Potvrdzujem, že to, čo odznelo na nahrávke, o tom sme sa zhovárali, aj vo vzťahu k osobe Ľudovíta Maka, aj vo vzťahu k iným osobám. Tieto skutočnosti často vyjadrujem vo svojich výsluchoch, respektíve vo svojich rozhovoroch s vyšetrovateľmi. Čo sa týka nejakého nátlaku, nemôžem povedať, že by som pociťoval nejaký nátlak alebo ovplyvňovanie zo strany vyšetrovateľov, pána Ďurku alebo niekoho iného, i keď nikdy predtým sa mi nestalo, aby som takto pred začatím výsluchu mal rozhovor s vyšetrovateľom vo vzťahu k predmetnej veci, čoho sa bude týkať a ktoré skutočnosti by tam bolo vhodné uviesť“.

V nahrávke, ktorú pustili predstavitelia Smeru na tlačovej besede, od Petrova okrem iného zaznelo, že „Makó účelovo a tendenčne vypovedá vo veľa konaniach a teraz sa bojí“.

Smer poukázal aj na politické prepojenie Úradu inšpekčnej služby cez kandidátku Demokratov Natáliu Svítkovú. „Svítok je manžel kandidátky za Demokratov,“ uviedol Fico. Smer informoval, že práve Juraj Svítok mal sexuálne obťažovať vyšetrovateľku Úradu inšpekčnej služby Dianu Santusovú ako jej nadriadený, ktorá sa na to mala oficiálne sťažovať.

štefan hamran Čítajte viac Akcia Rozuzlenie: Obvinili šéfa SIS Aláča, jeho predchodcu Pčolinského, šéfa NBÚ Konečného a troch ďalších

Za dianie v polícií obviňuje Smer nielen vedenie policajných zložiek, ale aj premiéra Ľudovíta Ódora a prezidentku Zuzanu Čaputovú. „Ódor a Čaputová kryjú zločiny,“ dodal Fico s tým, že sa podieľajú na manipulácii vyšetrovaných prípadov vrátane akcie NAKA Rozuzlenie týkajúcej sa SIS a Národného bezpečnostného úradu. Policajné zložky sú podľa Smeru zneužívané na likvidáciu opozície.

Strana Demokrati v reakcii uviedla, že šéf Smeru klame, zavádza, útočí na rodinu ich kandidátky a nenechajú sa ním zastrašiť.

„Ide o ďalšie z nehoráznych klamstiev a výmyslov zo strany Roberta Fica, pre ktoré prezidentka podala počas týždňa žalobu na ochranu osobnosti,“ uviedol prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Hrubé klamstvá, vymyslené obvinenia či šikanovanie. Prezidentka Čaputová žaluje Fica
732 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Úrad inšpekčnej služby #Pavol Ďurka