Sme rodina podporí schôdzu parlamentu k zatvoreniu hraníc, progresívci nie

Hnutie Sme rodina podporí mimoriadnu schôdzu Národnej rady k zatvoreniu hraníc v súvislosti s nelegálnou migráciou. Avizoval to predseda hnutia a parlamentu Boris Kollár v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka iniciatívu Smeru kritizoval a hovoril o pokrytectve. Nezaradený poslanec z jeho strany schôdzu nepodporí.

16.09.2023 16:24
Migranti / Záchytný tábor / Foto: ,
Migrant v ošetrení pracovníkov Červeného kríža v záchytnom tábore pre migrantov v bývalom závode píla vo Veľkom Krtíši
debata (35)

Kollár apeloval na riešenie situácie s nelegálnou migráciou. Preto jeho hnutie podporí aj mimoriadnu schôdzu, ktorú inicioval Smer a ktorej cieľom je zaviazať vládu k obnove kontrol na hraniciach s Maďarskom. Podľa Kollára sa tí, ktorí žijú v prihraničných oblastiach v Maďarsku, cez hranice dostanú. Podčiarkol, že kontrolovať by sa mali najmä kamióny a dodávky.

Ódor: Treba hľadať európske riešenia migrácie.

Video

Šimečka hovorí o kampaňovej akcii Smeru. Postup slovenského parlamentu a najmä Smeru je podľa jeho slov pokrytecký. Považuje za zjavné, že jedným z dôvodov zvýšeného tlaku nelegálnej migrácie sú tlačivá, ktoré zaviedla ešte vláda Smeru. Podotkol, že problém treba riešiť najmä v Maďarsku a na vonkajšej Schengenskej hranici.

Chľaba / Ipolymadásd / Maďarská hranica / Čítajte viac Na slovensko-maďarských hraniciach nie sú žiadne incidenty, potvrdil Ódor

Kollár a Šimečka nevidia zmysel klásť podmienky spolupráce pred voľbami

Boris Kollár v Sobotných dialógoch tiež povedal, že ak si všetky strany budú dávať pred voľbami „červené čiary“ v súvislosti s možnou povolebnou spoluprácou, žiadna vláda nevznikne. Šimečka to vníma rovnako. Nevidí zmysel v tom, aby sa ešte pred voľbami vyjednávalo o tom, ako bude vyzerať vládny program či koaličná zmluva.

„Ak si všetci dajú ‚červené čiary‘, tak vláda nevznikne,“ upozornil Kollár. Podotkol, že krajina je v takom stave, že bude potrebné riešiť najmä ceny energií, potravín, zdravotníctvo, školstvo a podobne.

„A toto všetko potrebujú aj príslušníci LGBTI, konzervatívci, všetci. Máme toľko spoločných tém, ktoré potrebujeme posunúť dopredu, že sa nemusíme vôbec povadiť na kultúrno-etických otázkach, len ich potrebujeme dať do úzadia,“ skonštatoval.

Doplnil, že Sme rodina má aj konzervatívnych, aj liberálnych členov. Preto majú podľa jeho slov dohodu, že v parlamente majú pri kultúrno-etických otázkach voľnú ruku na hlasovanie, no nemôžu ich predkladať. Pri skladaní novej vlády to podľa neho bez kompromisov nepôjde.

„Máme svoj program, priority, ale nekreslíme ‚červené čiary‘ dopredu, lebo to berie nádej ľuďom, že môže vzniknúť vláda bez Roberta Fica (Smer),“ poznamenal Šimečka.

Michal Šimečka Čítajte viac Podľa Šimečku rastie nádej, že Fico nebude po voľbách formovať vládu

Priblížil, že parametrami pre spoluprácu bude pre PS to, aby šlo o demokratické strany s praeurópskou orientáciou. Považuje za pochopiteľné, že niektoré strany majú v programoch veci, s ktorými PS nesúhlasí, no priestor na vyjednávanie vidí po voľbách.

Za kľúčovú pre PS označil rovnosť, a teda aby malo Slovensko konečne inštitút životných partnerstiev. Nejde pritom podľa neho o ideológiu, ale o rovnosť práv.

Čo sa týka registrovaných partnerstiev, Kollár by podporil napríklad formu fiduciárnych vyhlásení, o ktorých sa už v minulosti diskutovalo. Kultúrno-etické návrhy by však dal po voľbách bokom, aby sa uprednostnilo riešenie vážnejších otázok.

Milan Majerský, KDH Čítajte viac Majerský označil LGBTI+ ľudí za pliagu. Tvrdí, že ho mrzí, ak bolo jeho vyjadrenie zle pochopené
35 debata chyba
Viac na túto tému: #mimoriadna schôdza parlamentu #nelegálna migrácia