Stotisíc objednaných tlačív pre migrantov, o ktorých hovoril Gašpar, je podľa Hamrana nezmysel

Rezort vnútra neobjednal žiadnych stotisíc tlačív pre nelegálnych migrantov, ktoré by legalizovali ich pobyt na Slovensku. Uviedol to dnes na tlačovej besede policajný prezident Štefan Hamran. Reagoval tým na obvinenia zo strany bývalého policajného prezidenta a dnes kandidáta Smer Tibora Gašpara.

18.09.2023 15:38
SR Nové Zámky Migranti Nelegálni Registrácia NRX Foto: ,
Nelegálni migranti v dočasnom pracovisku cudzineckej polície v Nových Zámkoch, september 2023.
debata (11)

Ako Hamran vysvetlil, Gašpar si pletie dve odlišné veci, pretože rezort objednal stotisíc povolení na pobyt, čo ale nie je papierové tlačivo, ale polykarbonátová kartička, ako býva napríklad občiansky alebo vodičský preukaz.

Fico na priechode Šahy: Žiadny policajt, len migranti
Video
Šéf Smeru Robert Fico v "úlohe" reportéra na priechode Šahy na hraniciach s Maďarskom v stredu večer 13. septembra 2023: "Na hraniciach nebol žiadny policajti či vojak, ale pred hraničnou čiarou bola dodávka s migrantmi". Video: FB Robert Fico / Zdroj: FB Robert Fico

Tá sa však nevydáva nelegálnym migrantom, ale cudzincom, ktorí sa na území Slovenska zdržiavajú oprávnene a zákonným spôsobom, napríklad tu študujú alebo pracujú. „Nesmierne nás mrzí, že sa k takýmto veciam musíme vyjadrovať a bývalý policajný prezident v tom nemá jasno. Stačilo sa na to spýtať, boli by sme mu to vysvetlili mimo verejného priestoru,“ skonštatoval Hamran.

Hamran o migrantoch a Ficovej aktivite pri migrácii
Video

Policajný prezident zdôraznil, že mnoho nelegálnych migrantov smeruje na Slovensku práve z dôvodu, že máme v zákone zakotvené vydávanie potvrdenia o pobyte. Zaviedla to ešte vláda Smeru.

„Namiesto toho, aby otvorili schôdzu parlamentu, zrušili to tlačivo a zjednodušili život policajtom aj občanom, tu podsúvajú verejnosti, že bývalý minister vnútra Roman Mikulec objednal stotisíc takýchto tlačív. Prečo by niekto objednával tlačivá, keď nám stačí kancelársky papier a tlačiareň, aby sme si ho vytlačili?“ poukázal Hamran.

Primátor Veľkého Krtíša žiada pri migrantoch o pomoc armády.

Video

Zároveň dodal, že šéf Smeru Robert Fico vo verejnom priestore šíri v súvislosti s nelegálnymi migrantmi hoaxy a bludy. Fico napríklad vo videu na hraničnom priechode Šahy hovorí, že za ním stojí dodávka plná migrantov.

Fico ukázal nelegálnych migrantov vo Veľkom Krtíši.

Video

Realita však bola podľa Hamrana taká, že išlo o dodávku oficiálnej prepravnej spoločnosti, ktorej vodič aj riadne zaplatil mýto. Zdôraznil, že sily a prostriedky policajného zboru nemôžu byť nezmyselným spôsobom vynakladané v rámci predvolebnej kampane podľa predstáv politikov.

„Budeme robiť také racionálne opatrenia, na ktoré táto ekonomika má a ktoré dávajú nejaký zmysel. Preto posilňujeme hliadky na maďarskom území, a nie na vnútrozemí,“ povedal Hamran.

Smer, Ľuboš Blaha, Robert Fico, Zvolen, oslavy, SNP, Miroslav Suja Čítajte viac Smer vyzval vládu, aby pre migráciu zatvorila hranice s Maďarskom. Podľa premiéra by to nebolo efektívne
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Hamran