Hamran odmieta, že by Ďurka inštruoval kajúcnika Petra Petrova

Policajný prezident Štefan Hamran odmieta tvrdenia Smeru, že by Pavol Ďurka inštruoval kajúcnika Petra Petrova, ako má vypovedať na Národnej kriminálnej agentúre.

18.09.2023 16:42
Štefan Hamran Foto: ,
Prezident Policajného zboru Štefan Hamran
debata (25)

Smer sa odvolával na nahrávku rozhovoru medzi Ďurkom a Petrom Petrovom, ktorá mala byť zo septembra 2023. Hamran tvrdí, že výsluch aj rozhovor sa konali v júni 2023, keď pôsobil Ďurka na NAKA. Šéf polície tiež doplnil, že Ďurka mal Petrovi Petrovovi len vysvetľovať, v akej veci bude vypovedať, nie to, ako má vypovedať.

Hamran o Ďurkovi, kajúcnikovi Petrovovi (Tigrovi) a Ficovi i Gašparovi.

Video

Hamran ozrejmil, že Ďurka vydal v júni uznesenie o začatí trestného stíhania, pretože mu bol priradený spis, keď bol zaradený na NAKA ako vyšetrovateľ. Výsluch sa mal následne konať ešte v júni a neviedol ho Ďurka.

Hamran dodal, že v septembri sa konal ďalší výsluch, no týkal sa inej záležitosti a Ďurka už v tom čase pôsobil na Úrade inšpekčnej služby (ÚIS). „Jeden výsluch sa uskutočnil v septembri, ktorý sa jeho prípadu vôbec netýka, a ten druhý sa uskutočnil v júni, keď tam konkrétne Ďurka ešte pracoval a bol to v podstate jeho prípad,“ doplnil Hamran.

Ľuboš Blaha / Ladislav Kamenický / Robert Fico / Richard Takáč / Čítajte viac Fico zverejnil ďalšiu nahrávku, vyzýva na zadržanie Ďurku. Petrov potvrdil stretnutie s Ďurkom

Smer na tlačovej konferencii ukázal aj uznesenie, ktoré malo viesť k zadržaniu dnes už bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča a ďalších. Pod uznesením je podpísaný Ďurka, čo podľa Fica dokazuje, že tvrdenie, že Ďurka s tým už nič nemá, je klamstvo.

Hamran reagoval, že v prípadoch týkajúcich sa SIS a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) sa začalo trestné stíhanie v roku 2021 a 2022, preto s ním nemohlo súvisieť uznesenie o začatí trestného stíhania z júna tohto roka.

Uznesenie o začatí trestného stíhania, ktoré vydal Ďurka, sa podľa Hamrana týka možnosti uplácania kľúčových svedkov. „Ide o prípad, kde boli informácie smerujúce k tomu, že sa môžu uplácať nejakí kľúčoví svedkovia, aby otočili vo svojich svedeckých výpovediach v rozpore so skutkovým stavom a s reálnou situáciou, aby v podstate manipulovali priebeh trestného konania, a že za tým účelom sú pripravené nejaké financie na uplácanie takýchto kľúčových svedkov,“ priblížil.

SIS slovenska informacna sluzba sidlo Čítajte viac Pomáhala SIS Kaľavskému? Poverený šéf tajných na výbore vysvetľoval, či došlo k manipulácii
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Hamran #Peter Petrov #Pavol Ďurka