Dorazí vojna na Ukrajine umierajúce slovenské poľnohospodárstvo? Na problém s ukrajinským obilím sme si zavarili už pred desiatkami rokov

Vojna medzi Ruskom a napadnutou Ukrajinou sa nedeje iba prostredníctvom zbraní, ale aj na poli biznisu. Konkrétne na trhoch s obilím. Rusi chcú pripraviť Ukrajincov o odberateľov v Afrike a naši východní susedia sa zasa presadzujú na tradičných trhoch aj pre Slovensko, v západnej Európe. Prebytok obilia tak stláča jeho cenu dole, čo ohrozuje prežitie nášho poľnohospodárstva. Z cenovej vojny nemajú prospech ani spotrebitelia v obchodoch. Aké je z toho východisko?

20.09.2023 10:40
debata (8)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Vstup ukrajinského obilia na európske trhy zamiešalo kartami s tradičnými dodávateľsko-odberovými vzťahmi a spôsobuje problémy, najmä východoeurópskym, teda aj našim, farmárom.

Ministerstvo pôdohospodárstva spolu s Európskou komisiou preto prichádzajú s kompenzáciou pre producentov obilia, ktorí pre krízu s ukrajinským obilím dosahujú po vlaňajších rekordných ziskoch priepastné straty. Je to však len kvapka v mori, oproti peniazom, o ktoré poľnohospodári v súčasnosti prichádzajú. „Pokiaľ neprší, aspoň kvapká. Ďakujeme, každá pomoc je dobrá, ale potrebujeme systémové riešenie, aby sme mohli fungovať aj naďalej,“ reaguje podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš. Spolu s ním si v podcaste denníka Pravda vypočujte zhrnutie a komentár reportéra, špecialistu na túto oblasť, Jozefa Sedláka.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Počúvajte Pravdu #kompenzácie #obilie z Ukrajiny